Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ»,K´ ΣΥΝΟΔΟΣ (2014-2015)

Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι εργασίες της Κ´ Συνόδου του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων», οι οποίες θα κορυφωθούν την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015, με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την οργάνωση του προγράμματος έχει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου.

Φέτος οι «έφηβοι βουλευτές» θα διαβουλευτούν για το θέμα των διακρίσεων στον χώρο του σχολείου και θα απευθύνουν ερωτήσεις στην υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, κ. Ευφροσύνη-Αγγελική Κιάου.

Η «Βουλή των Εφήβων» παραμένει ένα πρόγραμμα προσομοίωσης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, με τις εργασίες της Συνόδου να αποτελούν προσομοίωση του νομοθετικού έργου (συνεδριάσεις των «εφήβων βουλευτών» σε ομάδες διαβούλευσης, σε επιτροπή και σε Ολομέλεια) και του κοινοβουλευτικού ελέγχου (κατάθεση επίκαιρων ερωτήσεων προς τον υπουργό Παιδείας).

Τα δύο τελευταία χρόνια η «Βουλή των Εφήβων» έχει ανανεωθεί ριζικά, αποσκοπώντας στην ουσιαστικοποίηση του διαλόγου και του προβληματισμού μεταξύ των μαθητών. Τα ποικίλα νέα στοιχεία που εισήχθηκαν στο πρόγραμμα φιλοδοξούν να αποδείξουν στην πράξη ότι ύστερα από 20 χρόνια λειτουργίας του θεσμού η ωριμότητα και η νεανικότητα μπορούν να συμβαδίζουν. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιήθηκαν οι νέες τεχνολογίες για την επιλογή των «εφήβων βουλευτών», συμπεριλήφθηκαν στοιχεία κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενώ συνεχίζεται η επιτυχής κατά την προηγούμενη Σύνοδο συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού. Παράλληλα ξεκίνησαν νέες συνεργασίες με τον γενικό γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Κωστή Παπαϊωάννου, και την ψυχολόγο-κοινωνιολόγο, κ. Μαρία Παναγιωτάκη, υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ν. Ηρακλείου, οι οποίοι θα έχουν ενεργό συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου στην Αθήνα.

Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι «έφηβοι βουλευτές» θα παρακολουθήσουν εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη της εφηβικής καλλιτεχνικής δημιουργίας (θεατρική παράσταση, συναυλία), ενώ θα απονεμηθούν και οι έπαινοι στους μαθητές και τις μαθήτριες που βραβεύτηκαν στους διαγωνισμούς της «Βουλής των Εφήβων» και θα ακουστούν οι βραβευθείσες συνθέσεις τραγουδιού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)