Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποια επαγγέλματα θα ενισχυθούν από το ΕΣΠΑ 2014-2020


Το Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού  ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης». Αναμένεται η προδημοσίευση του προγράμματος.
Το πρόγραμμα στοχεύει αφενός στην ενίσχυση πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άνω των 25 ετών, άνεργων ή ελεύθερων επαγγελματιών για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους, και αφετέρου στην γενικότερη ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Βασική προϋπόθεση για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα (δράση) είναι να έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και να  είναι άνω των 25 ετών κατά την υποβολή της αίτησης.
Ειδικότερα, οι δυνητικοί συμμετέχοντες θα πρέπει να πληρούν κάποια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή
- Να είναι φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας που θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ως ατομικές επιχειρήσεις, σε δραστηριότητα συναφή με την ειδικότητά τους.
Αναφορικά με τον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό θα κυμαίνεται από 5.000 έως 25.000 € (100% ενίσχυση)
Από το εν λόγω πρόγραμμα οι επαγγελματικές δραστηριότητες που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα ενδεικτικά είναι οι ακόλουθες:
Ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικού, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου και κοινωνικού λειτουργού κ.α.
Ειδικότερα οι επιλέξιμες δαπάνες του Προγράμματος θ' αφορούν:
- επαγγελματικό εξοπλισμό
- λειτουργικό κόστος (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, ασφαλιστικές εισφορές, δαπάνες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας)
- δαπάνες προβολής και δικτύωσης
- κόστος μισθωτής εργασίας (σε περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου)
- αμοιβές τρίτων, γενικό εξοπλισμό
Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 50 εκατ. € σε δύο (2) κύκλους των 25 εκατ. € (1ος κύκλος το 2015 και 2ος κύκλος το 2016) με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και με ρήτρα ευελιξίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Ο εκτιμώμενος αριθμός των τελικών ωφελούμενων συνδέεται με τις νέες θέσεις εργασίας από όσους προσληφθούν.
Φορείς υλοποίησης είναι Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ) καθώς και ο Ενδιάμεσος Φορέας που θα προκύψει από σχετικό διαγωνισμό.
Το χρονοδιάγραμμα της δράσης διαμορφώνεται ως εξής
- Προδημοσίευση προκήρυξης: Σεπτέμβριος 2015
- Διαγωνιστική διαδικασία επιλογής Ενδιαμέσου Φορέα: Οκτώβριος 2015
- Προκήρυξη - Υποβολές προτάσεων Α' κύκλου: Δεκέμβριος 2015- Μάρτιος 2016
- Εντάξεις Α' κύκλου και έναρξη υλοποίησης: Ιούνιος 2016
- Ολοκλήρωση επενδύσεων: σε 24 μήνες από την έναρξη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)