Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μόνο τα μισά κενά θα καλυφθούν στα σχολεία: Τι θα καλύψουν οι πιστώσεις του ΕΣΠΑ

Μόνο τα μισά κενά θα καλυφθούν στα σχολεία: Τι θα καλύψουν οι πιστώσεις του ΕΣΠΑ

Με ελλείψεις εκπαιδευτικών θα αρχίσει η επόμενη σχολική χρονιά τον προσεχή Σεπτέμβριο, με ελλείψεις θεωρείται βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2016.
Την παραδοχή αυτή έκαναν στελέχη του υπουργείου Παιδείας, καθώς το τρέχον χρονικό διάστημα γίνονταν συσκέψεις για τον τρόπο κάλυψης των οργανικών κενών, που θα προκύψουν από τους μηδενικούς διορισμούς μονίμων και τις λίγες προσλήψεις αναπληρωτών.
Η προσπάθεια ξεκινά για κάλυψη 12.000 κενών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ενδεικτικό του προβλήματος φέτος είναι, ότι πέρυσι μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είχαν προσληφθεί 12.200 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, ενώ άλλοι περίπου 5.500 καθηγητές προσελήφθησαν σε θέσεις αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12.000 πιστώσεις διαθέσιμες από κονδύλια του ΕΣΠΑ, οι οποίες θα διατεθούν για προσλήψεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι πιστώσεις αυτές επαρκούν για να καλυφθεί μόνο το 50% των κενών, ο αριθμός των οποίων με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζεται, να κινηθεί μεταξύ 24.000 και 26.000.
Από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν έχουν ακόμη κατοχυρωθεί πιστώσεις για προσλήψεις στην εκπαίδευση, αλλά στελέχη του υπουργείου Παιδείας θεωρούν δεδομένο ότι θα δοθούν, καθώς τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ούτε καν στην πρώτη ζώνη των δημοτικών σχολείων για δασκάλους και άλλες ειδικότητες.
Αλλιώς, δεν θα καλυφθεί το βασικό πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων, προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις όχι μόνο από εκπαιδευτικούς, αλλά και από γονείς.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ωστόσο, ευελπιστούν ότι ο αριθμός των κενών θα είναι μειωμένος σε σχέση με τις πρώτες εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα κενά θα ζητηθούν από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στο τέλος Αυγούστου και αφού προηγηθούν οι αποσπάσεις των μόνιμων εκπαιδευτικών.
Έτσι, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα καθοριστεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πόσα κενά θα καλυφθούν σε κάθε περιοχή, αφού με τις πιστώσεις που έχει θα είναι αδύνατο να καλυφθούν όλα.
Πηγή: Καθημερινή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)