Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενας δήμος παράδειγμα προς μίμηση στη διαχείριση απορριμμάτων



Μετακινούμενοι κλωβοί μέσα στους οποίους οι κάτοικοι τοποθετούν τα προς ανακύκλωση απορρίμματα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΠΑΤΡΑ. Την ώρα που το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα με άμεσες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και στο περιβάλλον, ένας σχετικά μικρός δήμος, αυτός της Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα για να μην «πνιγεί» στα σκουπίδια.

Η λύση που βρήκε και υλοποιεί η δημοτική αρχή είναι η εφαρμογή της κομποστοποίησης και της διαλογής στην πηγή, ενώ ταυτόχρονα στην περιοχή του Καλλικώμου ξεκινά η διαχείριση της βιομάζας. Ο δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων είναι ο πρώτος στην Ηλεία που έχει ξεκινήσει τη μέθοδο της κομποστοποίησης και ήδη υπάρχει σημαντική ανταπόκριση από την πλευρά των κατοίκων.

«Αυτό που έζησε και ζει ο Πύργος, εμείς δεν έχουμε διάθεση να το ζήσουμε», σχολίασε στην «Κ» ο δήμαρχος Διονύσιος Μπαλιούκος, τονίζοντας ότι «η νέα διαχείριση των απορριμμάτων στα Κρέστενα, αλλά και σε άλλες περιοχές του δήμου, έχει βρει τόσο μεγάλη ανταπόκριση που δεν την περίμενα όταν ξεκινούσε η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος».
Oπως ανέφερε ο δήμαρχος, η προσπάθεια ξεκίνησε σταδιακά από τις μεγάλες κοινότητες του δήμου και συνεχίζεται με σημαντικά αποτελέσματα, φέρνοντας ως παράδειγμα τα Κρέστενα: «Στο παρελθόν γεμίζαμε τρία απορριμματοφόρα την ημέρα και σήμερα δεν γεμίζουμε ούτε ένα». Oπως πρόσθεσε, το πρόγραμμα προχωρά με σταθερά και ουσιαστικά βήματα και το αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό, αφού όλο και περισσότεροι δημότες προμηθεύονται τους ειδικούς προκομποστοποιητές κουζίνας, που σε συνδυασμό με την ανακύκλωση συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλιούκο, ο δήμος είναι έτοιμος να υλοποιήσει τη δεύτερη φάση του προγράμματος κομποστοποίησης, αξιοποιώντας τους κομποστοποιητές κήπου χωρητικότητας 380 και 800 λίτρων, που πρόσφατα παρέλαβε. Αυτοί οι κομποστοποιητές θα τοποθετηθούν σε νοικοκυριά με κήπους, ώστε να δέχονται τα υπολείμματα από την κοπή φυτών, κλαδιών, γκαζόν αλλά και το περιεχόμενο των προκομποστοποιητών κουζίνας. Επίσης, οι κομποστοποιητές κήπου χωρητικότητας 1.200 λίτρων θα τοποθετηθούν κυρίως σε γήπεδα ποδοσφαίρου του δήμου, ώστε να δέχονται τα υπολείμματα γκαζόν, κλαδιών και άλλων φυτικών υλικών για τη φροντίδα των γηπέδων. Ακόμη, άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει και η δημοτική κομποστοποίηση, με σκοπό τη διευκόλυνση όσων δημοτών δεν διαθέτουν κομποστοποιητές. Σε αυτό το σημείο ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι τα χρήματα για την εφαρμογή του προγράμματος διατέθηκαν από τον δήμο και έφθασαν τις 600.000 ευρώ χωρίς να υπάρξει βοήθεια από το κράτος.

Aνακύκλωση

Παράλληλα συνεχίζεται και επεκτείνεται και σε άλλες κοινότητες του δήμου η ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού και γυαλιού, αφού σύντομα θα αρχίσουν να τοποθετούνται οι ειδικά διαμορφωμένοι αποδέκτες. Η συμμετοχή που ήδη έχουν δείξει οι κάτοικοι των Κρεστένων είναι αξιόλογη, τόνισε ο Διονύσιος Μπαλιούκος και όπως πρόσθεσε, η ανακύκλωση αναμένεται να επεκταθεί και στις άλλες περιοχές, ώστε η συνολική εικόνα του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, όσον αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, να αλλάζει καθημερινά, με θετικά και μόνο αποτελέσματα. Μάλιστα, όπως σημειώνει, η ανακύκλωση των απορριμμάτων πραγματοποιείται χωρίς τους γνωστούς μπλε κάδους. Συγκεκριμένα, ο δήμος έχει τοποθετήσει μετακινούμενους κλωβούς μέσα στους οποίους οι κάτοικοι τοποθετούν τα προς ανακύκλωση απορρίμματα με ιδιαίτερη προσοχή, αφού κατά τη διάρκεια της αποκομιδής δεν υπάρχουν μέσα στους κλωβούς σύμμεικτα απορρίμματα.

Στο άμεσο μέλλον, ο δήμος προγραμματίζει εκστρατεία ενημέρωσης, ώστε να πληροφορηθούν αναλυτικά όλοι οι δημότες τα οφέλη της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης. Σε αυτή την προσπάθεια αναμένεται να συμβάλλουν καθηγητές πανεπιστημίων, ενώ θα αξιοποιηθεί και το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που λειτουργεί στα Κρέστενα για τη σωστή ενημέρωση των μαθητών.
 .kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)