Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιαματικό με τη "βούλα" το "Νερό Υπάτης"

Γράφτηκε από τον/την Κυριάκος Καραγιάννης
iamatika1
-Ιδανικό για μυοσκελετικούς πόνους, για το κυκλοφορικό και νευρικό σύστημα, δερματοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις-
Με απόφασή της υπουργού τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, αναγνωρίζεται ο φυσικός πόρος «Νερό Υπάτης» ως ιαματικό, απόφαση που δημοσιεύεται στο υπ’ αριθμ. 50 ΦΕΚ της 15ης Ιανουαρίου 2015.
Η υπουργός ουσιαστικά αποδέχτηκε τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων και την πρόταση τςη Διεύθυνσης Τουριστικών Επενδύσεων του ΕΟΤ για την αναγνώριση ως ιαματικού του φυσικού πόρου «Νερό Υπάτης» που βρίσκεται στην Υπάτη του Δήμου Λαμιέων.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ η λουτροθεραπεία στο νερό της Υπάτης ενδείκνυται για νοσήματα μυοσκελετικού, νευρικού, κυκλοφορικού συστήματος, δερματοπάθειες και γυναικολογικές παθήσεις. Αντίστοιχα αντενδείκνυται σε ηπατική, νεφρική, καρδιακή ανεπάρκεια και κακοήθη νοσήματα.
topografiko-loutronΗ ανάλυσή του φυσικού πόρου «Νερό Υπάτης» περιέχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά: θερμοκρασία 33,2οC, ηλεκτρική αγωγιμότητα 14515 μS/cm (μ.ό.), ενεργό οξύτητα (pH) 6,7 (μ.ό.), ραδόνιο (Rn) 0,61 Bq/l (μ.ό.), ράδιο (Ra) 0,19 Bq/l (μ.ό.), ουράνιο <5 μg/l και χημικά στοιχεία χλώριο (Cl−), HCO3−, Να+, Ca++ (ασβέστιο), Κ+ (κάλιο), Sr++, SiO2, Br (βρώμιο), Β (βόριο), Li και αέρια CO2, H2S.
Η παροχή είναι 18m3/h. Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: υπόθερμο, μεταλλικό, μετρίως θειούχο, ισχυρό ανθρακούχο, χλωρονατριούχο, ασβεστούχο, καλιούχο, στροντιούχο, βοριούχο, βρωμιούχο, λιθιούχο υπερτονικό ιαματικό νερό.
topografiko-loutron2
Οι πιστοποιήσεις των ιαματικών πηγών είχαν ξεκινήσει με πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ και η απερχόμενη δημοτική αρχή συνέχισε σε συνεργασία με το ΑΠΘ για την πιστοποίηση και των υπολοίπων πηγών του Δήμου.
Η φωτογραφία είναι και από τις τελικές μετρήσεις των επιστημόνων τον περασμένο Αύγουστο, παρουσία του τότε αρμόδιου αντιδημάρχου, Δημήτρη Συλεούνη που είχε αναλάβει και την προώθηση του έργου.
Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Λαμιέων έχει επίσημα από το περασμένο καλοκαίρι για 25 χρόνια τα ψωρονέρια, ενώ συμμετέχει σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία στην οποία μαζί με τους Δήμους Δομοκού, Μακρακώμης, Μώλου- Αγ.Κωνσταντίνου, Αιδηψού και Δελφών με σκοπό την προστασία – Διαφύλαξη και ανάδειξη των Ιαματικών Πηγών με παρέμβαση της Τοπικής αυτοδιοίκησης .
efthia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)