Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δήμος Μώλου- Αγίου Κωνσταντίνου (Φωτορεπορτάζ)


Καμένα Βούρλα
 

Τα Καμένα Βούρλα συνδυάζουν θάλασσα, βουνό, ιαματικές πηγές, εύκολη πρόσβαση σε κοντινές παραλίες και σύνδεση με  τις απέναντι παραλίες της Βόρειας Εύβοιας  και τα Λιχαδονήσια .
Τα Καμένα Βούρλα, το στενό αυτό πέρασμα γης  ανάμεσα στη θάλασσα του Βόρειου Ευβοϊκού και τους πρόποδες του όρους Κνημίδα προικισμένα από τη φύση αλλά και ευνοημένο απ' τη γεωγραφική θέση τους, δεν είναι ένας προορισμός που μπορείς εύκολα να προσπεράσεις. Ακόμη και σήμερα που η νέα χάραξη της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας τα παρακάμπτει, οι επισκέπτες δεν έχουν μειωθεί όπως φοβόντουσαν οι καταστηματάρχες της περιοχής όταν ξεκινούσε το έργο.

Τα Καμένα Βούρλα είναι διεθνώς γνωστά για τις ραδιούχες πηγές τους και έχουν καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως μια από τις πιο δημοφιλείς λουτροπόλεις της Ελλάδας.   Η τουριστική του ανάπτυξη άρχισε από το μεσοπόλεμο όταν το 1926 ο χημικός Μιχαήλ Περτέσης ανακάλυψε τις ευεργετικές θεραπευτικές ιδιότητες των πηγών. Οι ιαματικές πηγές κατατάσσονται από τους ειδικούς επιστήμονες στις σημαντικότερες της Ευρώπης λόγω της μοναδικής σύστασής τους σε φυσικά μέταλλα, άλατα και ραδόνιο ,της κατάλληλης θερμοκρασίας τους και των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους. Δημιουργήθηκαν από τις έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις των τεκτονικών πλακών που συνέβησαν κάποτε στο τρίγωνο μεταξύ Εύβοιας, Θερμοπυλών και Καμένων Βούρλων. Επίσης, σε κοντινή απόσταση στο δρόμο προς τις Θερμοπύλες υπάρχουν  τα ιαματικά λουτρά «Κουνιαβίτη», τα λουτρά «Καλλυντικά» και οι πηγές «Αφροδίτη».
 

Αμμουδιά Μουράγιο
Η λουτρόπολη  διαθέτει άρτια οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες (ακόμα και για συνεδριακό τουρισμό), ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν, ταβέρνες, καφέ και δυνατότητες για νυχτερινή διασκέδαση. Διαθέτει εκτεταμένη παραλία σε όλο το μήκος του παραλιακού δρόμου  για κολύμπι και οργανωμένες πλάζ. Δημοφιλέστερη είναι η πλαζ «Isabella» στο κέντρο της πόλης απέναντι από τον ναό του Αγίου Παντελεήμονα και το ξενοδοχείο «Γαλήνη». Εξαιρετική είναι η αμμουδιά «Μουράγιο» με τα κρυστάλλινα διαυγή νερά που απλώνεται από την άκρη της νότιας προβλήτας του λιμανιού.  Πίσω από την εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονος βρίσκεται το πάρκο των Καμένων Βούρλων που ουσιαστικά αποτελεί μέρος του μεγάλου αρχεγόνου πλατανόδασους που κάποτε κάλυπτε όλη την περιοχή.
Νότια από τα Καμένα Βούρλα στο δρόμο για τον Αγιο Κωνσταντίνο μέσω παλαιάς Εθνικής οδού θα προσεγγίσετε την καλύτερη ακρογιαλιά της περιοχής, το «Ασπρονέρι». Είναι στρωμένη με άσπρο βοτσαλάκι και  καθαρά νερά που βαθαίνουν σύντομα. Η Βρωμολίμνη βρίσκεται στην περιοχή Ασπρονέρι, λίγο πριν τα Καμένα Βούρλα. Έχει έκταση 40-45 στρέμματα και χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός διαβατάρικων πουλιών τα οποία διαχειμάζουν στη λίμνη. Τα τελευταία χρόνια ο υγροβιότοπος υποβαθμίζεται από καταπατητές που χτίζουν αυθαίρετες κατοικίες και διοχετεύουν απόβλητα στη λίμνη.

Με βάση τις οργανωμένες υποδομές της λουτρόπολης μπορείτε να πραγματοποιήσετε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες κοντινές εκδρομές που ξεφεύγουν εντελώς από τα συνηθισμένα. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα ή Μοναστήρι της Καρυάς. Βρίσκεται 4 χιλ. πάνω από την λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων σε υψόμετρο 310 μ. μέσα σ΄ ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον με μια εξαιρετική θέα. Η αρχική ίδρυση της Μονής πρέπει να έγινε περί τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Το καθολικό ανάγεται στον 11ο με 12ο αιώνα. Αρχικά ήταν ρυθμού Βασιλικής με τρούλο τον οποίο κατέστρεψε δια κανονιοβολισμού Τούρκος αξιωματούχος. Η κατάρρευση της οροφής το 1600 περίπου, επισκευάσθηκε σε σαμαροσκεπή τρίκλιτη βασιλική. Φυλάσσονται πολλά κειμήλια και φορητές εικόνες.  Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας προσέφερε σπουδαίες υπηρεσίες στους χριστιανούς και στους αγωνιστές της επαναστάσεως. Στα χρόνια της Κατοχής ήταν καταφύγιο των κατοίκων. Ανασυστάθηκε το 1964 και το 1975 έγινε επίσημη ανακαίνιση.  Δυστυχώς, οι συνεχείς μεταγενέστερες προσθήκες και επεκτάσεις κυρίως στους εξωτερικούς χώρους με τσιμεντένια κτίρια έχουν αλλοιώσει τη βυζαντινή του μεγαλοπρέπεια. Γιορτάζει την 6η Αυγούστοu.
Ασπρονέρι

Λίγο βορειότερα των Καμένων Βούρλων  βρίσκεται το ήσυχο  παραλιακό χωριό Καινούργιο  με παραδοσιακά καφέ και ψαροταβέρνες.  Το Καινούργιο είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Θρόνιο. Η παραλία  του ενδείκνυται για παιδιά αφού είναι ρηχή και ασφαλής. Εδώ υπάρχουν και οι κατασκηνώσεις της Ιερας Μητρόπολης Φθιώτιδας.

 Το Ρεγγίνι απέχει 8 χλμ από τα Καμένα Βούρλα. Χτισμένο σε οροπέδιο μέσα σε μια καταπράσινη φύση είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής. Στο Ρεγγίνι βρίσκεται η ιστορική τοποθεσία Βασιλικά.Στην είσοδο του Οροπεδίου υψώνεται αναμνηστική μαρμάρινη στήλη προς τιμήν των Ελλήνων που σκοτώθηκαν κατά την περίφημη μάχη των Βασιλικών, στις 26 Αυγούστου 1821 όταν Τούρκικη στρατιά, θέλησε να περάσει από τα Βασιλικά, για να φτάσει στη Πελοπόννησο και να λύσει την πολιορκία της Τριπολιτσάς. Οι οπλαρχηγοί όμως της Ρούμελης, Γιάννης Δυοβουνιώτης, Γιάννης Γκούρας, Νάκος Πανουργιάς, Παπαντρέας, Μόρης, Κομνάς Τράκας, κ.α. με 2000 επαναστάτες, έφραξαν το δρόμο των 8000 Τούρκων, πεζών και ιππέων,  με αρχιστράτηγο τον  Μπευράμ Πασά και τους προξένησαν μεγάλη καταστροφή.
 Η Καρυά είναι επίσης από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της περιοχής χτισμένο σε καταπράσινο τοπίο που ακουμπά στις νότιες παρυφές του όρους Κνημίδα σε ύψος 800 μέτρων. Είναι ένας ήσυχος δροσερός οικισμός με πηγαία νερά και εξαίσια θέα στην κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού και στον Παρνασσό. Η Καρυά θεωρείται η «γενέτειρα» της λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων καθώς από εδώ οι πρώτοι κάτοικοι κατέβηκαν στην παραλία και δημιούργησαν τους αρχικούς οικιστικούς πυρήνες που με την πάροδο του χρόνου συνενώθηκαν και μετασχηματίστηκαν στη σύγχρονη πόλη.

Μώλος
Στο πέταλο του Μαλιακού βρίσκεται ο  Μώλος με τους γύρω  παραθαλάσσιους οικισμούς με τους ελαιώνες του  Αγίου Σεραφείμ, Αγίας Τριάδας και Σκάρφειας και  τους ορεινούς οικισμούς στις πλαγιές του Καλλιδρόμου όρους του Αγίου Χαραλάμπους, της Ανάβρας, Καλλιδρόμου, Καραβιδίων, Κόμνινας και της  Μενδενίτσας.

Στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η κωμόπολη του Μώλου κατοικούσαν οι Μαλιείς που σύμφωνα με τον μύθο ήταν απόγονοι της Μαλίδας, συζύγου του Ηρακλέους ο οποίος ήταν Βασιλιάς της Ανθήλης.. Το χωριό κάηκε από τους Τούρκους το 1821 για αντίποινα για την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων στην επανάσταση. Με την απελευθέρωση οι ντόπιοι που είχαν καταφύγει στα γύρω βουνά γύρισαν πίσω και έκτισαν  ξανά τα σπίτια τους στη θέση που αναπτύχτηκε ο σημερινός Μώλος. Η κωμόπολη απέχει μόνο δέκα λεπτά από τον ιστορικό χώρο των  Θερμοπυλών και τα ομώνυμα λουτρά που είναι τα αρχαιότερα καταγεγραμμένα ιαματικά λουτρά.

Λίγο νοτιότερα βρίσκεται το παραθαλάσσιο χωριό Σκάρφεια,  μετονομασία του παλαιού χωριού Αντερη ή Αντερα ή Αντιρρα. Η Σκάρφεια τον 5ο και 6ο αιώνα ήταν σημαντικό λιμάνι, κέντρο αποθήκευσης δημητριακών και έδρα επισκοπής.  Σημαντικές καταστροφές υπέστη από το σεισμό του 551. Στις πλαγιές του λόφου της ακρόπολης υπάρχουν λείψανα οικισμού με φάσεις από την παλαιοχριστιανική περίοδο και κεραμική ίδιας εποχής. Στη Σκάρφεια  υπάρχει ο Δορυφορικός Σταθμός του ΟΤΕ. Ανάμεσα στο λιμάνι του Μώλου και τη Σκάρφεια υπάρχει ο γνωστός Φάρος «Χιλιομίλι» (σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση απέχει χίλια μίλια από την Κωνσταντινούπολη), έχοντας δημιουργηθεί από την  ένωση του Βοάγριου ποταμού ή Πλατανιά με το Λιαπατόρεμα.

 Άγιος Σεραφείμ είναι η νέα ονομασία του παλιού χωριού Δερβισάδες, γιατί πιθανώς τη περιοχή χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι της Μενδενίτσας κατά την ως ξεχειμαδιό. Πήρε το όνομα από την ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού με την παλιά εικόνα του Αγίου Σεραφείμ. Κοντά στη θάλασσα και τις γύρω ιαματικές πηγές κατάλληλο για χαλάρωση και προσφέρει δυνατότητες για πολλές κοντινές αποδράσεις.

Η ευρύτερη περιοχή του δήμου Μώλου βρίσκεται στην καρδιά του οικοσυστήματος του Μαλιακού κόλπου το οποίο δημιουργείται από τις προσχώσεις στο δέλτα του Σπερχειού ποταμού. Εδώ σχηματίζεται ένας σημαντικός υγροβιότοπος με πλήθος χλωρίδας και πανίδας και πολλά είδη ψαριών.  Τα διάφορα είδη της ορνιθοπανίδας βρίσκουν τροφή στη ρηχή ακτογραμμή του Λιβαριού και στους ορυζώνες των πεδινών του δέλτα. Παρά την οικολογική του σπουδαιότητα ο υγροβιότοπος του Μαλιακού κόλπου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα που υποβαθμίζει ολοένα τις φυσικές λειτουργίες του.
 Οι θάλασσες του Μώλου είναι ρηχές και με βυθό λασπώδη.  Το μέρος λόγω των τοπικών ισχυρών ανέμων που εκδηλώνονται μετά το μεσημέρι, είναι κατάλληλο για wind surf και kite surf. Στην παραλία του Μώλου, όταν η θάλασσα αφήνει τη λάσπη ακάλυπτη, οι ερασιτέχνες ψαράδες μπορούν να βγάλουν τη «λασπογαρίδα»,  δόλωμα για ψάρεμα με καθετή ή παραγάδι.
Οι παραλίες του Κανούργιου, της Σκάρφειας και του Αγίου Σεραφείμ προσφέρονται για ψάρεμα, μπάνιο και κάμπινγκ. Στο Μώλο και τα γύρω ψαροχώρια χαλαρώστε με καφέ και ουζάκι στα παραδοσιακά καφενεία και απολαύστε  φρέσκο ψάρι στις ψαροταβέρνες.   Ο συνδυασμός θάλασσας και βουνού, η γειτνίαση με τα σημαντικά κέντρα ιαματικού τουρισμού στις Θερμοπύλες και τα Καμένα Βούρλα,  τα ιστορικά μνημεία στην περιοχή, η απέραντη θέα του Μαλιακού και της Εύβοιας από τις αμφιθεατρικές θέσεις των ορεινών οικισμών αλλά και η παραθαλάσσια περιοχή με τις ακρογιαλιές και τις ιλυώδεις εκτάσεις λόγω προσχώσεων με τους ψαρότοπους, συνθέτουν την μοναδικότητα της περιοχής. Αν αγαπάτε την ποδηλασία, μια θαυμάσια διαδρομή  9 χιλ. περίπου είναι αυτή που ξεκινά από τον χώρο των εγκαταστάσεων του κάμπινγκ του ΕΟΤ στα Καμένα Βούρλα, συνεχίζει παράλληλα με την ακτή του Καινούργιου, περνά από τους βάλτους του Αγ. Σεραφείμ και ολοκληρώνεται στο φάρο Χιλιομίλι στη Σκάρφεια.  Την άνοιξη εδώ θα συναντήσετε μεγάλο αριθμό πουλιών που ζουν και αναπαράγονται στους πυκνούς καλαμιώνες. 
Η λίμνη  στον Καλλίδρομο


 Αρκετά αξιοθέατα και όμορφες διαδρομές μπορείτε να απολαύσετε και στα ορεινά χωριά του Δήμου Μώλου που φωλιάζουν στις ελατοσκέπαστες  πλαγιές του Καλλίδρομου. Με την ψηλότερη κορφή του στα 1.399 μέτρα, το Καλλίδρομο οριοθετεί την ύπαρξή του με τη χαράδρα του Ασωπού στα δυτικά, τα νερά του Μαλιακού κόλπου στα βόρεια και την κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού στον Νότο. Μεγάλο μέρος του είναι καλυμμένο με δάση ελάτης, ενώ στα χαμηλότερα κυριαρχεί η δρυς. Η ορεινή λιμνούλα του Καλλίδρομου προσεγγίζεται και από τη Μενδενίτσα. Στη τοποθεσία «Χαβούζι» στο Καλλίδρομο  δημιουργήθηκαν σταλακτίτες από τη συνεχή ροή του νερού, ενώ σε κάποιο σημείο, κοντά στον οικισμό υπάρχει μικρός καταρράκτης ύψους 20 περίπου μέτρων. Στη Κόμνηνα η Αννα Κομνηνή είχε χτίσει μοναστήρι στη θέση του Αη Γιάννη Κομνήνης- Ρεγγινίου.  Ξεχωριστό είναι και το Μπουρβάρι, ένας δρόμος γεμάτο πλατάνια και κισσό, όπου το νερό τρέχει ασταμάτητα. Στον οικισμό Καραβίδια εντυπωσιάζει το δάσος της πεδινής πεύκης, το φαράγγι του Λατζορέματος, ενώ από το ύψωμα του Προφήτη Ηλία ατενίζει κανείς την πανοραμική θέα προς όλο το Μαλιακό Κόλπο.

Η Μενδενιτσα ή Βουδονίτσα με το ενετικό κάστρο είναι ένα παραδοσιακό πετρόχτιστο χωριό. Εδώ δεσπόζει και ο υπεραιωνόβιος πλάτανος της όπου γινόταν το Τούρκικο παζάρι.  
Το Κάστρο της Μενδενίτσας ή βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του όρους Καλλίδρομο, στην κορυφή ενός λόφου που δεσπόζει στο στρατηγικής σημασίας πέρασμα της "Κλεισούρας", η οποία συνδέει τις Θερμοπύλες με την Αμφίκλεια. Λόγω της πανοραμικής του θέας, το ύψωμα επιτρέπει τον έλεγχο του Μαλιακού και του βορείου Ευβοϊκού κόλπου.  Το Κάστρο της Μενδενίτσας από τον Λομβαρδό ιππότη Guido Pallavicini στα 1204. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας υπήρχε έδρα της Μαρκωνίας της Βουδονίτσας.  Είναι κτισμένο στη θέση περιβόλου κλασικών - ελληνιστικών χρόνων υλικό του οποίου έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του νεώτερου τείχους. Εδώ τοποθετείται η αρχαία πόλη Φαρύγαι ή η αρχαία Νίκαια. Εντάσσεται σε μια σειρά οχυρωματικών έργων που κατασκεύασαν οι Φράγκοι στη Στερεά Ελλάδα με σκοπό την παρεμπόδιση της επέκτασης του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Το κάστρο κατελήφθη από τους Τούρκους το 1414. Στο χώρο του καλά διατηρημένου κάστρου με την εκπληκτική θέα το καλοκαίρι διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.



 Τα Λιχαδονίσια

Απέναντι από τα Καμένα Βούρλα προς την Πλευρά της Εύβοιας βρίσκεται μια ομάδα μικρών νησιών τα Λιχαδονήσια τα οποία αναδύθηκαν μετά από μεγάλο σεισμό πριν χιλιάδες χρόνια.  Το σύμπλεγμα των νησιών είναι δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας και αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό. Πριν γίνει το τεκτονικό καταβύθισμα του Μαλιακού, τα Λιχαδονήσια ήταν ενωμένα με την χερσόνησο της Λιχάδας. Τα παλαιότερα χρόνια κατοικούνταν, σήμερα όμως είναι ακατοίκητα και αποτελούν προστατευμένους οικολογικούς χώρους. Τα μεγαλύτερα από τα νησάκια αυτά είναι η Στρογγυλή και η Μανολιά, λίγο μικρότερα η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βάγια και μερικά ακόμα μικρότερα που ονομάζονται Ποντικονήσια.

 Στη  «Στρογγυλή» με το φάρο στην κορυφή υπάρχουν τα ερείπια του ησυχαστηρίου του Οσίου Γρηγορίου του Μυροβλήτου πού έζησε τον 11ο αιώνα και ετάφη εντός του Ιερού Ναού. Στο κτιριακό συγκρότημα διακρίνονται σήμερα ο Ναός της Παναγίας, ο τάφος του Οσίου Γρηγορίου, τα κελιά, η είσοδος, τα πελώρια τείχη και αλλά προσκτίσματα. Στη μακρόστενη νησίδα Μονολιά που είναι κατάφυτη από ελαιόδεντρα, ξεχωρίζει το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη, δίπλα στα ερειπωμένα σπίτια των ψαράδων. Υπάρχουν κυριολεκτικά κρυμμένα μέσα στις αιωνόβιες ελιές ερείπια τειχών και υπολείμματα χριστιανικής εκκλησίας. Η Μανολιά, είναι βρίσκεται η παραλία μας με τα τιρκουάζ νερά και το καλά οργανωμένο beach bar και σε ένα άλλο νησάκι υπάρχει μία εκκλησία όπου έχουν γίνει γάμοι και βαπτίσεις.

Τα Λιχαδονήσια προσφέρονται για κολύμπι, υποβρύχιο ψάρεμα και θαλάσσια σπορ (σκι, σερφινγκ). Ο βυθός είναι εξαιρετικά πλούσιος και υπάρχουν αρκετά παλιά ναυάγια τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον των καταδυτών.  Ένα ναυάγιο γίνεται αντιληπτό ακόμα και χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό,  καθώς είναι προσαραγμένο μόλις στα 6 μέτρα. Τα Λιχαδονήσια έχει επιλέξει σαν κατοικία τους και μια χαριτωμένη οικογένεια από φώκιες.

Τα Λιχαδονίσια είναι προσβάσμα με σκάφος και βάρκες. Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με καΐκι από το Λιμάνι του Αγίου Γεωργίου στη Βόρεια Εύβοια καθώς και από τα Καμένα Βούρλα.  http://www.lichadonisia.com




Άγιος  Κωνσταντίνος
 
Σημαντικό λιμάνι του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου και θερινό θέρετρο ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι χτισμένος σε μια  στενή παραλιακή λωρίδα στους πρόποδες της κατακορύφως σχεδόν υψούμενης Κνημίδας. Η σημερινή πολίχνη είναι κτισμένη στη θέση όπου βρισκόταν η πόλη Δαφνούς, το αρχαίο οχυρό λιμάνι των Οπουντίων Λοκρών. Το σημερινό όνομά της κωμόπολης οφείλεται στη βυζαντινή εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που βρέθηκε εδώ το 1832. Ο Στράβων μας πληροφορεί ότι το Δαφνούντα κατέστρεψε μεγάλος σεισμός, που προκάλεσε και παλιρροϊκό κύμα. Το 1894  ο Άγιος Κωνσταντίνος χτυπήθηκε ξανά από πολύ ισχυρό σεισμό και πολλά από τα σπίτια βυθίστηκαν στον Ευβοϊκό κόλπο. Στα πλαίσια της ανοικοδόμησης της πόλης, το νέο ρυμοτομικό σχέδιο προέβλεπε κοινοχρήστους χώρους, σημεία πράσινου και ευρύχωρες πλατείες.  
Σιγά- σιγά ο Άγιος Κωνσταντίνος με τους απέραντους ελαιώνες,  το λιμάνι και την Εθνική οδό που τον διέσχιζε καθώς συγκέντρωνε και κόσμο από τα γύρω ορεινά χωριά, εξελίχθηκε σε ένα οικονομικά γεωργοκτηνοτροφικό κέντρο. Με τη χάραξη της ΝΕΟ Αθηνών- Λαμίας η εθνική οδός  με τα τούνελ παρακάμπτει τον Άγιο Κωνσταντίνο.   Όμως,  αξίζει κανείς να   επισκεφτεί τον Άγιο Κωνσταντίνο όχι μόνο σαν πέρασμα για να χρησιμοποιήσει το λιμάνι από το οποίο σαλπάρουν καθημερινά πλοία για τις απέναντι Σποράδες.  Ο Άγιος Κωνσταντίνος σήμερα είναι ένα ήσυχο καλοκαιρινό θέρετρο για μπάνιο και χαλάρωση  που συνδυάζει θάλασσα με βουνό, διαθέτει υποδομές σε πανσιόν και ενοικιαζόμενα δωμάτια, γειτνιάζει με κέντρα ιαματικού τουρισμού  και προσφέρει δυνατότητες για ενδιαφέρουσες κοντινές εξορμήσεις. 

Στο λιμάνι  πλάι στην παλιά εθνική οδό ξεχωρίζει ο επιβλητικός ναός του Αγ. Κωνσταντίνου με τη δροσερή πλατεία με τα πλατάνια  που γύρω της στήνουν  τα τραπεζάκια τους τα καφέ και τα ουζερί. Εδώ σ' ένα μικρό πέτρινο κτίσμα προφυλάσσεται από τη διάβρωση ένα θαυμάσιο ρωμαϊκής εποχής ψηφιδωτό δάπεδο. Λίγο μακρύτερα στις πλαζ με τα διαυγή νερά, τον πρώτο λόγο έχουν τα μακροβούτια, η ηλιοθεραπεία, το ψάρεμα, τα  παιχνίδια  στην άμμο.
 Στον Αγιο Κωνσταντίνο υπάρχουν πολλές όμορφες παραλίες. Εκατέρωθεν του λιμανιού υπάρχουν δύο παραλίες για κολύμπι,   η Δυτική και Ανατολική παραλία  με καθαρά νερά, πεύκα που ρίχνουν τη σκιά τους  στη θάλασσα και παραλίες με βοτσαλάκι. 
Λίγο πιο κει  η όμορφη παραλία του Λογγού προσφέρεται για κολύμπι και ψάρεμα.. Στο χωριό Λογγός σε ελάχιστη απόσταση από τη θάλασσα, σε σημείο που σκιάζεται από αιωνόβια πλατάνια βρίσκεται ο μικρός ναός του Αγ. Ιωάννη. Αν πάτε για μπάνιο στη θαυμάσια παράλια, αξίζει να το επισκεφτείτε. Αξιόλογες και όχι ορατές από τον δρόμο είναι οι αμμώδεις ακτές του Αγίου Νικήτα που σκιάζουν  αρμυρίκια. Στη νότια άκρη της, στη θέση «Λάσπη» βρίσκεται το σπίτι όπου πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του ο Στέλιος Καζαντζίδης. Επίσης, επισκεφτείτε το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, περπατήστε μέχρι την καταπράσινη λάκκα της Σουβάλας και την τοποθεσία Καραβίδια με την πηγή και τα πλατάνια. Επισκεφτείτε το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, την κατάφυτη τοποθεσία ΄Γιαννάκη’ στην Καρυά με την καταπληκτική θέα.
Μια όμορφη ορεινή διαδρομή που διασχίζει υπέροχους ελαιώνες και πευκοδάση, οδηγεί από το κέντρο του Αγ. Κωνσταντίνου στο χωριό Άγναντη (8 χλμ.) σε υψόμετρο 450.  Στον δρόμο για Αγναντη ξεχωρίζει η πλατανοσκέπαστη πλατεία του Αγίου Νικολάου όπου υπάρχουν οι κρήνες με το παγωμένο νερό που έρχεται από τις πηγές τους όρους Κνημνίδα. Καθώς ο οικισμός της Αγναντης  υποφέρει από καθίζηση του εδάφους και κατολισθήσεις  οι κάτοικοί μεταφέρουν βαθμηδόν τα σπιτικά τους στη Νέα Αγναντη, μια έκταση χαμηλά στον Αγ. Κωνσταντίνο, δίπλα στην εθνική οδό.

Αρχαία Δαφνούς
Με τα έργα της νέας εθνικής οδού που παρακάμπτει τον Αγ. Κωνσταντίνο, το 2007 ήρθε στο φως μέρος της αρχαίας πόλης Δαφνούντας. Υπό την εποπτεία της ΙΔ' Εφορίας Αρχαιοτήτων και με την επιμέλεια της αρχαιολόγου Μαρίας - Φωτεινής Παπακωνσταντίνου οι ανασκαφές που έχουν ξεκινήσει στο Ασκληπιείο του Δαφνούντας (5ος αι. π.Χ.) στη θέση «Ισώματα» έχουν ήδη αποκαλύψει ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα.



 Συγκοινωνία

 Υπάρχει τακτική και  άνετη συγκοινωνία με λεωφορεία ΚΤΕΛ μεταξύ των Καμένων Βούρλων , Αγίου Κωνσταντίνου, Μώλου με Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα Καμένα Βούρλα απέχουν 170 χλμ. από Αθήνα και 38 χλμ. από Λαμία. Το λιμάνι του Αγ. Κωνσταντίνου νου συνδέεται με τα νησιά των Σποράδων ( Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο)  και πολλά λιμάνια της Εύβοιας καθώς και τα λιμάνια της Καβάλας και της Λήμνου.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Λιμεναρχείο 22350-31759, Αστυνομικός Σταθμός 22350-31701, ΚΤΕΛ Καμένων Βούρλων 22350-22519  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)