Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Τέλος στην ομηρία πολυάριθμων επαγγελματιών αυτοκινητιστών μπαίνει με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα ανασφάλιστα οχήματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, πλέον, όσοι εντοπίζονται με ανασφάλιστο όχημα, θα μπορούν να παραλαμβάνουν τις πινακίδες κυκλοφορίας, καταβάλλοντας πρόστιμο.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ προβλέπει την επιβολή χρηματικού προστίμου στον κύριο ή κάτοχο του οχήματος και στον οδηγό αυτού, υπέρ του (κατά το άρθρο 16 του κ.ν. 489/1976) Επικουρικού Κεφαλαίου ίσο με 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Ας σημειωθεί ότι εάν οι ενδιαφερόμενοι δεν καταβάλουν το προβλεπόμενο πρόστιμο, τότε η άδεια ικανότητας οδηγού, η άδεια κυκλοφορίας όπως και οι πινακίδες κυκλοφορίας παραμένουν «δεσμευμένες» για έξι μήνες ή για δύο χρόνια σε περίπτωση εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα.



Καταστρέφονταν οικονομικά

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, με τη συγκεκριμένη απόφαση βγαίνουν από το αδιέξοδο χιλιάδες επαγγελματίες αυτοκινητιστές που οδηγούνταν σε αναγκαστική αργία τουλάχιστον για έξι μήνες, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία.

Επίσης, η ρύθμιση αυτή είναι σωτήρια για περιπτώσεις οδηγών με αυτοκίνητα ασφαλισμένα σε εταιρείες-μαϊμού, με την πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της εταιρείας General Commodities Trade. Όσοι είχαν ασφαλιστεί στη συγκεκριμένη εταιρεία βρέθηκαν να μην διαθέτουν έγκυρο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και να είναι κατ’ επέκταση αντιμέτωποι με το «γράμμα του νόμου», με κατάσχεση δηλαδή της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων.

Αυτή, άλλωστε, υπήρξε η περίπτωση αυτοκινητιστή ταξί, ασφαλισμένου στην General Commodities ο οποίος ενεπλάκη σε τροχαίο, διαπιστώθηκε ότι το ασφαλιστήριο δεν ισχύει και βρέθηκε σε αναγκαστική αργία για διάστημα δύο ετών.

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη με το σκεπτικό ότι εάν έμενε δύο χρόνια εκτός εργασίας θα υφίστατο ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη.

Πράγματι, η δικαιοσύνη αθώωσε τον επαγγελματία οδηγό, θεωρώντας ότι περιέρχεται σε πλήρη «αδυναμία τακτοποίησης των αυξημένων οικονομικών του υποχρεώσεων σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και τράπεζες, ενώ δεν μπορεί να εξασφαλίσει τον βιοπορισμό στον εαυτό του και στην οικογένειά του».

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία από τις δικαστικές αποφάσεις που άνοιξε το δρόμο για την θέσπιση της ΚΥΑ που βγάζει από την ομηρία τους επαγγελματίες και μη οδηγούς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)