Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκτοξεύτηκε στα 406 ευρώ ο τόνος μέσα σε δύο εβδομάδες το σκληρό


Κατά 100 ευρώ ενισχύθηκε η τιμή του σκληρού σιταριού στην ιταλική αγορά μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες, γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά της αγοράς εμπορευμάτων. Από τα 306 ευρώ ο τόνος, πήγε στα 366 ευρώ στις 24 Οκτωβρίου και μια βδομάδα μετά την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου εκτινάχθηκε στα 406 ευρώ ο τόνος. Οδηγός στο ράλι αυτό είναι οι καιρικές συνθήκες που οδήγησαν στη μείωση της ρωσικής παραγωγής και της σοδειάς των σιτηρών στον Καναδά.
Aπό τα 306 ευρώ ο τόνος, η τιμή στο σκληρό σιτάρι πήγε στα 366 ευρώ στις 24/10 και στις 31/10 εκτινάχθηκε στα 406 ευρώ ο τόνος.Aπό τα 306 ευρώ ο τόνος, η τιμή στο σκληρό σιτάρι πήγε στα 366 ευρώ στις 24/10 και στις 31/10 εκτινάχθηκε στα 406 ευρώ ο τόνος.
Επιπλέον, η εξασθένιση που παρουσιάζει το ρωσικό ρούβλι, το οποίο μειώθηκε κατά 21,7% έναντι του δολαρίου από τις αρχές Ιουλίου, πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη, καθώς θα είναι βασικός παράγοντας στην απόφαση των καλλιεργητών για το αν θα επαναφυτεύσουν την άνοιξη.
Έτσι, η αγορά σιταριού επεκτείνει το σερί της αυτήν την εβδομάδα με τα προθεσμιακά Μαΐου 15 να σημειώνουν άνοδο 1,25 λίρες/τόνο στην αγορά του Λονδίνου, φτάνοντας στις 130,75 λίρες/τόνο. Κατά 1,25 ευρώ ανά τόνο ανέβηκαν και τα προθεσμιακά Νοεμβρίου 14 στο Παρίσι, φτάνοντας στα 174,75 ευρώ/τόνο. Τα προθεσμιακά καλαμποκιού Νοεμβρίου 14 σημείωσαν άνοδο 1,00 ευρώ/τόνο στα 146,00 ευρώ/τόνο, ενώ τα προθεσμιακά Νοεμβρίου 14 της ελαιοκράμβης συναλλάσσονται 0,50 ευρώ/τόνο υψηλότερα στα 335,00 ευρώ/τόνο, στην αγορά του Παρισιού.
«Η μεγάλη ξηρασία του περασμένου καλοκαιριού συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο. Το νότιο τμήμα της Ρωσίας είναι η σημαντικότερη περιοχή χειμερινού σιταριού της χώρας, καθώς ανέρχεται στο 40-42% της εθνικής συγκομιδής. Απαρτίζεται από 4 περιοχές. Το Κράσνονταρ, την Σταυρούπολη, το Ροστόφ και το Βόλγκογκραντ», αναφέρει η εταιρεία IKAR, η οποία εκτιμά ότι η ρωσική σοδειά σιτηρών του 2015 μπορεί να μειωθεί στους 46,5εκατ μ.τ. Ωστόσο, σχολιάζει πως ο αριθμός αυτός είναι «πρόωρος» και απαισιόδοξος».
«Η εξάμηνη περίοδος όπου κανονικά αναμενόταν βροχοπτώσεις επιβεβαιώνει τη βαριά ξηρασία στη Νότια Περιφέρεια. Οι βροχοπτώσεις αυξήθηκαν πρόσφατα αλλά θα χρειαστούν πολύ πιο έντονες βροχοπτώσεις για την πλήρη επαναφορά της υγρασίας του εδάφους», αναφέρει η εταιρεία Martell Crop Projections.
Την ενίσχυση των τιμών επιβεβαιώνει και το IGC  
Την εικόνα της αγοράς ενισχύει και η πρόσφατη ανακοίνωση του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών (IGC) που μιλά για αύξηση 6% από τον περασμένο μήνα σε παγκόσμιο επίπεδο των τιμών σε σιτηρά και ελαιούχους σπόρους με εξαίρεση το ρύζι. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες του προβλέψεις του για τον Οκτώβριο, οι τιμές του καλαμποκιού είχαν μια απότομη άνοδο της τάξης του 11% το δείκτη του IGC, ενώ η σόγια ανέβηκε κατά 9%. Οι τιμές των σιτηρών ανέβηκαν κατά 3%, αλλά του ρυζιού έπεσαν κατά 3%, λόγω αφθονίας αποθεμάτων και μειωμένης ζήτησης.
Επιπλέον, σύμφωνα με το IGC, οι εκτιμήσεις για τη παγκόσμια παραγωγή σιτηρών (σιτάρι και δευτερεύοντα δημητριακά) αυξήθηκαν κατά 5 εκατ. τόνους, στους 1,988 εκατ. τόνους, αγγίζοντας το περσινό ρεκόρ συγκομιδής. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται για το καλαμπόκι, καθώς οι προσδοκίες για την παραγωγή των ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι θετικές. Η εκτίμηση για τη συνολική παγκόσμια κατανάλωση σιτηρών έχει αυξηθεί σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις στους 1,961 εκατ. τόνους, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 2% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Στο τέλος της σεζόν 2014/15 τα αποθέματα εκτιμάται ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα από πέρσι και θα είναι σε υψηλά 15ετίας στους 429 εκατ. τόνους.
Αναλυτικά οι βασικές προβλέψεις του IGC:
Παρά τις αυξημένες προβλέψεις για την παραγωγή καλαμποκιού σε ΗΠΑ και ΕΕ, η παγκόσμια παραγωγή είναι και πάλι ελαφρώς χαμηλότερη από το περσινό ρεκόρ, λόγω μειώσεων σε Κίνα και Νότια Αμερική. Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, στα αμερικανικά χρηματιστήρια οι τιμές του καλαμποκιού είχαν ανακάμψει αλλά παρέμειναν κοντά στα χαμηλά 4ετίας. Όμως, λόγω των προθεσμιακών συμβολαίων στις ΗΠΑ, ο δείκτης του IGC ήταν υψηλότερος κατά 11% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Η παγκόσμια παραγωγή σόγιας προβλέπεται να φτάσει τους 3 εκατ. τόνους και θα είναι χαμηλότερη από ότι αναμενόταν, στους 307 εκατ. τόνους, αλλά ακόμα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή 8% υψηλότερα σε σχέση με πέρσι, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.
Για το 2014/15 η παραγωγή ελαιοκράμβης αναμένεται να είναι αυξημένη, καθώς μια μεγαλύτερη συγκομιδή εκτιμάται ότι θα έχει η Ε, που θα αντισταθμίσει τις απώλειες από Καναδά και Αυστραλία.  Για το 2015/16, οι φυτεύσεις στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες κατά 4% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού για το 2014/15 αναμένεται, σύμφωνα με το IGC, να είναι στους 476 εκατ. τόνους, φτάνοντας το περσινό ρεκόρ, καθώς η αύξηση των φυτεύσεων σε κάποιες χώρες της Ασίας αντισταθμίζεται από την πτώση στην Ινδία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)