Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Κώστας Αγοραστός νέος πρόεδρος της ΕΝΠΕ


agorastosΜε ευρεία πλειοψηφία (15 ψήφους υπέρ), ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είναι ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών.

Ο κ. Αγοραστός, όπως φαίνεται, ψηφίστηκε όχι μόνο από τους 10 «γαλάζιους» του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ αλλά και από τους τέσσερις του Πέτρου Τατούλη και του Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πήρε και την ψήφο του Γιάννη Σγουρού, τον οποίο πρότεινε για α΄ αντιπρόεδρο της Ένωσης (εξελέγη με ψήφους 14 υπέρ, 9 λευκά και 2 αποχές-ο Π. Τατούλης και η περιφερειακή σύμβουλος Αργολίδας Ελένη Παναγιωτοπούλου η οποίοι διαφώνησαν με τη μη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην Εκτελεστική Επιτροπή).
Στην θέση του Β΄ αντιπροέδρου εξελέγη ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής του Απόστολου Τζιτζικώστα Γιάννης Γιώργος (15 υπέρ, 8 λευκά και 2 αποχές), στη θέση του γενικού γραμματέα ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης με 12 έναντι 11 ψήφων του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρου Γαλιατσάτου και στη θέση του ταμία, αφού προηγουμένως είχαν αποχωρήσει οι πέντε του ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο του Θ. Καρυπίδη, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου (15 και 1 λευκο).
Για την εκλογή των τεσσάρων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής ψήφισαν 16 και έλαβα 15 σταυρούς: Ο πρώην περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Χρήστος Μιχαλάκης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης και περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
Δεν κατέβηκε η Δούρου
Βλέποντας ότι θα ηττηθεί, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου δεν κατέβηκε απέναντι στον κ. Αγοραστό, με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέγει τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο ο οποίος, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, πήρε εφτά ψήφους (τις πέντε του ΣΥΡΙΖΑ και τις δύο του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη).Δεν έβαλε υποψηφιότητα η Δούρου
Υποψήφιος, από την πλευρά των «πράσινων» περιφερειαρχών κατέβηκε ο Απόστολος Κατσιφάρας ο οποίος πήρε τρεις ψήφους: τη δική του, του Σ. Αρναουτάκη και του Γ. Μαχαιρίδη αλλά όχι και του Γ. Σγουρού.
Ευρύτερη πολιτική σημασία
Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα στην ΕΝΠΕ φαίνεται ότι έχουν ευρύτερη πολιτική σημασία σε τουλάχιστον δύο σημεία:
-Στη σύμπλευση του Γ. Σγουρού με το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο, επιβεβαιώνοντας τις φήμες για προσέγγιση του πρώην περιφερειάρχη Αττικής με τη ΝΔ
-Στην συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τον προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ (και παραλίγο υποψήφιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές του Μαΐου) περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη, η οποία έρχεται την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προανήγγειλε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δήλωση Αγοραστού
Σε δήλωσή του ο Κ. Αγοραστός τόνισε: «Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους μου για την τιμή που μου έκαναν. Πιστεύω ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η ΕΝ.Π.Ε. θα κληθεί να παίξει ένα εθνικό ρόλο γιατί θα είναι ίσως η μόνη σταθερά του πολιτικού συστήματος. Θα εργαστούμε όλοι μαζί με συνοχή και δυναμικό τρόπο, ώστε να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών που μας εξέλεξαν. Ζήτησα στις σημερινές εκλογικές διαδικασίες να υπάρξει διαπαραταξιακό Προεδρείο και Εκτελεστική αλλά δυστυχώς η πρόωρη αποχώρηση και η εμμονή ορισμένων για συγκεκριμένη θέση δεν το επέτρεψε. Λυπάμαι για την αντίδραση αυτή. Όμως και πάλι απευθύνω πρόσκληση προς όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, παρά τις διαφορετικές θέσεις που έχουμε, να πορευθούμε για τα επόμενα πέντε χρόνια μαζί γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον των συνανθρώπων μας. Δεν πρέπει να απολέσουμε το πολύτιμο απόθεμα της προσφοράς που έχουμε όλοι μέσα μας. Ξέρουμε να διεκδικούμε κι όταν χρειάζεται να συγκρουόμαστε πάντα προς όφελος των Περιφερειών».
Δούρου: Ευθύνες στον Αγοραστό για τη μη συμμετοχή
του ΣΥΡΙΖΑ στο προεδρείο της ΕΝΠΕ
Ευθύνες στον νέο πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστό για την αποχώρηση του τους από τεφτά ις αρχαιρεσίες για το προεδρείο της ΕΝΠΕ επιρρίπτουν εφτά μέλη του Δ.Σ. (5 του ΣΥΡΙΖΑ και δύο του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη).
Όπως τονίζουν «μέσα από επιλεκτικές συνεννοήσεις , επέλεξε την εξάρτηση από τον κ. Σγουρό και απέρριψε τη δημοκρατική, πλουραλιστική εκπροσώπηση στο προεδρείο όλων των παρατάξεων. Μοίρασε την τράπουλα των θέσεων με στενά κριτήρια κομματικής επιβίωσης, όπως συμβαίνει σήμερα στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αναγκάζοντας σε αποχώρηση όλες εκείνες τις πλευρές που δεν συμφωνούσαν με αυτή την προσέγγιση», προσθέτουν.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των εφτά είναι το εξής:
Στη σημερινή διαδικασία εκλογής του προεδρείου του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας χάθηκε, με αποκλειστική ευθύνη των κομμάτων συγκυβέρνησης, η ευκαιρία να υπάρξει μια πλουραλιστική εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων του σώματος, που θα προσέφερε στην Ένωση τον αυθεντικό, αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα που χρειάζεται για να λειτουργήσει μαχητικά και διεκδικητικά. Η πλάστιγγα έγειρε με ευθύνη της παράταξης του κ. Αγοραστού προς ένα μη αντιπροσωπευτικό προεδρείο, το οποίο αντικατοπτρίζει τις αδιέξοδες ισορροπίες της κεντρικής πολιτικής σκηνής, της δικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τη συγκυβέρνηση, ο κ. Αγοραστός έκανε την επιλογή του.
Μέσα από επιλεκτικές συνεννοήσεις , επέλεξε την εξάρτηση από τον κ. Σγουρό και απέρριψε τη δημοκρατική, πλουραλιστική εκπροσώπηση στο προεδρείο όλων των παρατάξεων. Μοίρασε την τράπουλα των θέσεων με στενά κριτήρια κομματικής επιβίωσης, όπως συμβαίνει σήμερα στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αναγκάζοντας σε αποχώρηση όλες εκείνες τις πλευρές που δεν συμφωνούσαν με αυτή την προσέγγιση.
Πρόκειται για ήττα της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
Η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι δυνάμεις που αντιστρατεύονταν αυτή τη διαγραφόμενη, άκρως αρνητική εξέλιξη σε βάρος της ίδιας της αυτοδιοίκησης, από την πρώτη στιγμή κινήθηκε σε μια διαφορετική λογική. Στη λογική μιας ανοικτής, πλουραλιστικής εκπροσώπησης, που θα αναβάθμιζε την αξιοπιστία και τον ρόλο της ΕΝΠΕ.
Επρόκειτο για τη λογική της αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης. Τη λογική που δίνει έμφαση στο παρόν και το μέλλον της αυτοδιοίκησης και όχι σε μικροκομματικές εξαρτήσεις και στρατηγικές προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, όπως στην περίπτωση του τέως Περιφερειάρχη.
Ήταν μια πρωτοβουλία συμμετοχική και δημοκρατική προς όφελος της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών.
Όσοι συνειδητά την ακύρωσαν, φέρουν ακέραια την ευθύνη και οφείλουν να εξηγήσουν στους πολίτες γιατί απαξίωσαν τις δημοκρατικές διαδικασίες και επέλεξαν την υπονόμευση των αυτοδιοικητικών θεσμών στο όνομα της διατήρησης κάποιων οφιτσίων.
ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΙΩΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΣΠΥΡΟΣ ΤΖΟΚΑΣ, ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΑΣ, ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΤΟΥΠΗΣ, ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΡΙΝΟΣ, ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)