Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Digea και στη Φθιωτιδα από Παρασκευή 3 Οκτωβρίου - Τι πρέπει να κάνουμε


Κάλιο αργά παρά ποτέ! Από 3 Οκτωβρίου  περνάμε στην ψηφιακή εποχή επιτέλους  και όλοι οι Λαμιώτες  πρέπει να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους ή να προμηθευτούν τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό κωδικοποίησης.
Η περιοχή μας πάντα είχε πρόβλημα με τις αναμεταδόσεις των τηλεοπτικών καναλιών. Ακόμα και στην εποχή των αναλογικών μεταδόσεων, ενώ πληρώναμε στη ΔΕΗ ένα σωρό λεφτά για την ΕΡΤ, νυν ΝΕΡΙΤ, την βλέπαμε με χιόνια και ακούγαμε μόνο την ΕΡΑ2.
Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η διαδικασία μετάδοσης ψηφιακά των σημάτων από όλα τα εθνικά κανάλια συμπεριλαμβανομένης και της νέα Δημόσια Τηλεόρασης.

Αυτό θα γίνει μέσω DIGEA. Υπενθυμίζουμε ότι στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης χώρας βλέπουν καθαρά τα κανάλια εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Φθιώτιδα πάλι...τελευταία και καταϊδρωμένη.

Η DIGEA ζήτησε από το Δήμο, μέρος στη Δαμάστα για να εγκαταστήσει τις κεραίες της έτσι ώστε να ξεκινήσει η αναμετάδοση. Βέβαια η πολιτεία, φρόντισε ήδη να μας χρεώνει με 3 ευρώ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ τη ΔΤ, χωρίς εμείς ακόμα να τη βλέπουμε!!!

Όπως και να έχει, όλοι θα μπορούμε να παρακολουθούμε ψηφιακά τα εθνικά κανάλια. Προβληματισμό έχει δημιουργήσει στα δύο τοπικά κανάλια πως θα μεταδίδουν τα προγράμματά τους, αφού δεν έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα της DIGEA. Τέλος με το που θα ξεκινήσει η ψηφιακή μετάδοση θα σταματήσει κάθε αναλογική!
Τι εξοπλισμό χρειάζεται να διαθέτει ένας τηλεθεατής;
Οι τηλεθεατές χρειάζεται να διαθέτουν τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή που να υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG-4. Αν η τηλεόραση του έχει αγοραστεί μετά το 2010 πιθανότατα διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή. Αν διαθέτει τηλεόραση παλαιάς τεχνολογίας, «κουτί», μπορεί να την αναβαθμίσει με ένα αποκωδικοποιητή Standard Definition. Αν διαθέτει πιο σύγχρονης τεχνολογίας τηλεόραση, αλλά που δεν έχει δέκτη MPEG4 ενσωματωμένο, μπορεί να επιλέξει από το εμπόριο τον αποκωδικοποιητή που καλύπτει τις ανάγκες του.

Για την πραγματοποίηση του συντονισμού ο τηλεθεατής χρειάζεται:
1. Να μεταβεί στο μενού του δέκτη του.
2. Να επιλέξει «Εγκατάσταση» αν διαθέτει αποκωδικοποιητή ή «Ρυθμίσεις» αν διαθέτει τηλεόραση (ενδέχεται να χρησιμοποιούνται και διαφορετικές διατυπώσεις ανάλογα τον δέκτη).
3α. Να πραγματοποιήσει αυτόματο συντονισμό, όπου ο δέκτης σκανάρει όλες τις διαθέσιμες συχνότητες και τις αποθηκεύει στη μνήμη.
3β. Είτε να πραγματοποιήσει χειροκίνητο συντονισμό, όπου αποθηκεύει στη μνήμη το κανάλι και τη συχνότητα.
4. Στο τέλος της αναζήτησης πατάει ΟΚ/ΝΑΙ
5. Exit ώστε να παρακολουθήσει το πρόγραμμα που επιθυμεί.

Αν επιθυμεί να πραγματοποιήσει χειροκίνητο συντονισμό τότε ακολουθεί την ίδια διαδικασία, επιλέγοντας όμως και αποθηκεύοντας μεμονωμένα μία - μία τις συχνότητες. Σημειωτέον πως στην περίπτωση των καναλιών της Digea, οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται είναι οι 22 και 27 για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας και οι 38, 45, 49, 50, 52 και 54 για τους περιφερειακούς σταθμούς.

Συχνές ερωτήσεις
Ενα από τα συχνότερα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει κάποιος τηλεθεατής είναι ότι έχει αποθηκεύσει δύο και περισσότερες φορές τα κανάλια, κάτι που μπορεί να συμβεί αν εξυπηρετείται από περισσότερα του ενός δίκτυα και ο δέκτης αποθήκευσε όλες τις συχνότητες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαγράψει χειροκίνητα τις συχνότητες που δεν χρειάζεται, αφού πρώτα δει ποιο κέντρο εκπομπής τον εξυπηρετεί καλύτερα και σημειώσει τις αντίστοιχες συχνότητες.

Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής βλέπει μαύρη οθόνη αλλά εμφανίζεται το όνομα του καναλιού, τότε ο δέκτης (τηλεόρασης ή αποκωδικοποιητής) έχει αποθηκεύσει τη μεταβατική συχνότητα και όχι τη νέα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαγράψει όλα τα κανάλια και να προχωρήσει σε νέα αναζήτηση καναλιών. Μπορεί, επίσης, να επιλέξει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων και στη συνέχεια να προχωρήσει σε νέα αναζήτηση καναλιών.

Σύμφωνα με τον κ. Μαθιό, αν οι τηλεθεατές ακολουθήσουν τις οδηγίες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα. Η ανησυχία είναι για ένα μικρό ποσοστό αποκωδικοποιητών (3%-5%) που ενδέχεται να παρουσιάσει πρόβλημα στον επανασυντονισμό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)