Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς θα πάρετε σύνταξη αν χρωστάτε στα Ταμεία

Οφειλές ύψους έως 20.000 ευρώ προς τον ΟΑΕΕ και 15.000 ευρώ προς τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, συμψηφίζονται και παρακρατούνται σε έως και 40 μηνιαίες δόσεις, από τους υποψήφιους συνταξιούχους, ακόμη κι αν έχουν διαδοχική ασφάλιση.

Τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί που συμμετέχουν στη διαδικασία, καθορίζει υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με αυτή, το οφειλόμενο ποσό θα παρακρατείται από τον φορέα που απονέμει τη σύνταξη, σε έως και 40 μηνιαίες δόσεις, και θα αποδίδεται στα άλλα ταμεία στα οποία υφίσταται οφειλή. Για ποσό οφειλής μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ για τον ΟΑΕΕ και 15.000 ευρώ στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, ο υποψήφιος συνταξιούχος οφείλει να εξοφλήσει το επιπλέον ποσό εφάπαξ. Στην περίπτωση δε που η συγκεκριμένη οφειλή είναι ληξιπρόθεσμη, πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ όλο το ποσό. Μόνο τότε, θα εκδίδεται βεβαίωση του χρόνου ασφάλισης και θα κινείται η διαδικασία συνταξιοδότησης. Με την πρώτη σύνταξη, θα παρακρατείται και η πρώτη δόση της οφειλής.




Η υπουργική απόφαση προβλέπει αναλυτικά τη διαδικασία:

α) Η παρακράτηση των οφειλόμενων ποσών γίνεται από τον τελευταίο φορέα, αυτόν δηλαδή που με βάση τη νομοθεσία για τη διαδοχική ασφάλιση, απονέμει τη σύνταξη.
β) Το οφειλόμενο ποσό − και έως σε 40 δόσεις − που θα παρακρατείται από το ταμείο που απονέμει τη σύνταξη, αποδίδεται σε όλα τα υπόλοιπα ταμεία στα οποία ο ασφαλισμένος έχει χρέη.

Εάν διαπιστωθεί οφειλή της οποίας το ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που είναι δυνατόν να παρακρατηθεί από τη σύνταξη, τότε θα συντάσσεται έγγραφο οφειλής το οποίο θα κοινοποιείται στον υποψήφιο συνταξιούχο.

Συγκεκριμένα, για ποσό οφειλής μεγαλύτερο των 30 μηνιαίων συντάξεων κατώτατων ορίων λόγω γήρατος (μέχρι 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και έως 15.000 στα υπόλοιπα ταμεία) ο ασφαλισμένος οφείλει να εξοφλήσει το επιπλέον ποσό εφάπαξ. Στην περίπτωση δε που η συγκεκριμένη οφειλή είναι ληξιπρόθεσμη, πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ όλο το ποσό αυτής.

Η βεβαίωση χρόνου ασφάλισης εκδίδεται μετά την εξόφληση του επί πλέον ποσού οφειλής από αυτό που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη ή μετά την ολοσχερή εξόφληση της οφειλής εάν αυτή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Εάν το ποσό οφειλής ανέρχεται έως 15.000 ευρώ ή 20.000 όταν συμμετέχων φορέας είναι και ο ΟΑΕΕ, εκδίδεται από τον Φορέα στον οποίο υφίσταται η οφειλή απόφαση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης στην οποία αναγράφεται όλος ο χρόνος ασφάλισης, το ποσό της οφειλής, το όριο ηλικίας, τα οποία διαβιβάζονται στον απονέμοντα Φορέα.

Στις περιπτώσεις που οι συμμετέχοντες φορείς είναι περισσότεροι του ενός και υπάρχει οφειλή, ο απονέμων φορέας μετά τη γνωστοποίηση της οφειλής από κάθε επιμέρους συμμετέχοντα φορέα, σύμφωνα με τις παραπάνω διαδικασίες, ελέγχει εάν το συνολικό ποσό της οφειλής υπερβαίνει το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί. Εάν ναι, ο απονέμων φορέας ζητά από τον οργανισμό στον οποίο υπάρχει η μεγαλύτερη οφειλή από εισφορές να κοινοποιήσει εγγράφως στον υποψήφιο συνταξιούχο το ποσό της οφειλής, το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)