Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συναγερμός και στην Ελλάδα για τον θανατηφόρο ιό Έμπολα - Στο πόδι οι υγειονομικές αρχές - Πώς μεταδίδεται




- Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ενημερώσει από τον Απρίλιο για τον χειρισμό ύποπτων περιστατικών
- Ο κίνδυνος από την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα είναι χαμηλός για την Ελλάδα
- Ο ιός Ebola μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών
- Ο ιός προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η επανεμφάνιση του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική με συνέπεια να έχουν τεθεί σε συναγερμό και οι ελληνικές υγειονομικές αρχές.

Στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Πραγματοποιήθηκε διεπιστημονική συνάντηση για την εκτίμηση του κινδύνου για τη χώρα μας από την επιδημία Αιμορραγικού Πυρετού Ebola που εξελίσσεται από το Φεβρουάριο 2014 στη Δυτική Αφρική.

Όπως γνωστοποιήθηκε από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., από τον Απρίλιο 2014 μετά τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για την επιδημία το κέντρο έχει ενημερώσει τόσο τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας για το χειρισμό ύποπτων περιστατικών αιμορραγικού πυρετού όσο και τους ταξιδιώτες για τις εξελίξεις και τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Επίσης, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σημειώνει πως βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Εργαστήριο Αναφοράς Αιμορραγικών Πυρετών και Αρμποϊών του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη για την εργαστηριακή ετοιμότητα της χώρας.

Διευκρινίζεται ότι ο κίνδυνος από τη συγκεκριμένη επιδημία αιμορραγικού πυρετού Ebola για την Ελλάδα σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα είναι πολύ χαμηλός, υπογραμμίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται σποραδικά σε κοινότητες της Κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται κατά βάση για ζωονόσο και τελευταία δεδομένα υποδηλώνουν την κυκλοφορία του σε πληθυσμούς νυχτερίδων στην Αφρική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ IATROPEDIA

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόκειται να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους ενός πειραματικού εμβολίου κατά του ιού Έμπολα από τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από δοκιμές που έχουν διεξαχθεί σε πρωτεύοντα θηλαστικά.
Κακά τα μαντάτα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Η επιδημία αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Έμπολα σε κράτη της δυτικής Αφρικής είναι εκτός ελέγχου, αλλά μπορεί να ανασχεθεί, εκτίμησε σήμερα η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Τσαν, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής της με τους προέδρους της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε στο Κόνακρι.

«Η επιδημία αυτή κινείται πιο γρήγορα από τις προσπάθειές μας να την ελέγξουμε. Εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές σε ό,τι αφορά τις ζωές που θα χαθούν αλλά και τα σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα» που δημιουργούνται, αλλά και σε ό,τι αφορά «τον υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης της σε άλλες χώρες», πρόσθεσε η Τσαν.

«Το προσωπικό που έχει κινητοποιηθεί ως σήμερα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι θλιβερά ανεπαρκές», ανέφερε ακόμη η Τσαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)