Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνέχιση της ισόβιας σύνταξης στις πολύτεκνες μητέρες ζητούν Κουτσογιαννακοκόπουλος και άλλοι 14 βουλευτές

  
Μεταξύ των 15 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που συνυπέβαλλαν Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας για τη συνέχιση της καταβολής της ισόβιας σύνταξης στις πολύτεκνες μητέρες, είναι ο Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος. Με την ερώτηση τους, τόσο ο Βουλευτής Φθιώτιδας, όσο και οι συνυπογράφοντες βουλευτές, επιδεικνύοντας γρήγορα κοινωνικά αντανακλαστικά, ζητούν την έμπρακτη στήριξη του ρόλου της πολύτεκνης μητέρας.
Συγκεκριμένα, ζητούν την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων και αν αυτό δεν είναι δυνατό υπό τις παρούσες συνθήκες, να υπάρξει μέριμνα για ειδική ρύθμιση που θα θωρακίζει τη συνέχιση της αυτοτελούς συνταξιοδοτικής παροχής. Με αυτό τον τρόπο ο κ. Κουτσογιαννακόπουλος και οι λοιποί ερωτώντες βουλευτές, επιδιώκουν την ουσιαστική υποστήριξη και επιβράβευση της πολύτεκνης μητέρας, επισημαίνοντας παράλληλα και τον κοινωνικό αντίκτυπο αυτής της ενέργειας εν μέσω μίας δύσκολης συγκυρίας.

Από τη μία, τονίζουν ότι με την καταβολή της σύνταξης αντισταθμίζεται κατά έναν τρόπο η αδυναμία της πολύτεκνης μητέρας να εργαστεί και ταυτόχρονα ανευρίσκεται ένα ανάχωμα – κίνητρο για την αντιμετώπιση της βαθμιαίας όξυνσης του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Τέλος, οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να μάθουν ποιος είναι ο ακριβής αριθμός πολύτεκνων μητέρων που λάμβαναν σύνταξη, καθώς και τα ποσά – τόσο εν τω συνόλω, όσο και κατ’ έτος – που έχουν διατεθεί για αυτό το σκοπό την τελευταία πενταετία.
Ακολουθεί η ερώτηση που συνυπέβαλλε ο κ. Κουτσογιαννακόπουλος και οι  Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας:
   
ΘΕΜΑ: ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΒΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΜΑΝΑ Με το άρθρο 63 του Νόμου 1892/1990, όπως στη συνέχεια αυτό τροποποιήθηκε, είχε καθιερωθεί η χορήγηση ισόβιας σύνταξης ποσού 102 ευρώ στις πολύτεκνες μητέρες, οι οποίες δεν δικαιούντο πλέον πολυτεκνικών επιδομάτων επειδή τα παιδιά τους είχαν συμπληρώσει το προβλεπόμενο ηλικιακό όριο των 23 ή 25 ετών, κατά περίπτωση. Το άρθρο αυτό, το οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι είχε τον τίτλο «Μέτρα για το δημογραφικό πρόβλημα», καταργήθηκε με την υποπαράγραφο ΙΑ.2 του Νόμου 4093/2012. Η ισόβια σύνταξη, αποτελεί κίνητρο, επιβράβευση και αναγνώριση, για την εν δυνάμει ή και την ήδη πολύτεκνη μητέρα, και γι αυτό το λόγο δε συναρτάται ούτε με την ύπαρξη ασφαλιστικής σχέσης ούτε με τις προϋποθέσεις που προσιδιάζουν σε ασφαλιστική παροχή (ΣτΕ 2654/2000), αλλά συνιστά αυτοτελή παροχή, που καταβάλλεται ανεξάρτητα από κάθε άλλο επίδομα, μισθό, σύνταξη, αμοιβή ή αποζημίωση, δεδομένης μάλιστα της αδυναμίας ή της εξαιρετικά περιορισμένης δυνατότητας της πολύτεκνης μητέρας να εργαστεί.
Ο δε ισόβιος χαρακτήρας της παροχής αυτής τεκμαίρεται όχι μόνο από τον χαρακτηρισμό της ως «σύνταξης», αλλά και από το γεγονός ότι σε περίπτωση θανάτου της δικαιούχου μητέρας αυτή καταβάλλεται στον πατέρα (ΣτΕ 314/2007).  Άλλωστε, οποιαδήποτε διαφορετική άποψη παραγνωρίζει τη λογική και το σκοπό του νομοθέτη, σύμφωνα με τον οποίο η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως. Η ισόβια σύνταξη στην πολύτεκνη μητέρα, όπως προκύπτει ευθέως από τη διατύπωση όλων των σχετικών νομοθετικών κειμένων, αλλά και από τη νομολογία, δεν συνιστά οποιουδήποτε είδους επίδομα, αλλά κίνητρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Χώρας, το οποίο αποτελεί μείζον εθνικό πρόβλημα με εξαιρετικά σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Η δε αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων διασφαλίζει την εθνική συνέχεια και αποτελεί τη βάση για την οικονομική ανάπτυξη της Χώρας. 
Δεδομένης της όξυνσης του δημογραφικού προβλήματος, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης, προοιωνίζονται ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία, σύμφωνα με το οποία το 2050, σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες θα είναι ηλικίας πανω από 65 χρονών. Με μια φράση, το δημογραφικό πρόβλημα, αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας μας. 
Συνεπώς, η συγκεκριμένη αρωγή στην πολύτεκνη μητέρα δεν πρέπει καν να ανάγεται σε υποχρέωση του Κράτους αλλά να συνιστά παρακαταθήκη για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Χώρας ώστε το δημογραφικό πρόβλημα να μην καταστεί οριστικά μη αναστρέψιμο. 
Κατόπιν των ανωτέρω, 
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ 
1.         Προτίθενται να προβούν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χορήγησης της ισόβιας σύνταξης στις πολύτεκνες μητέρες; 
2.    Εάν όχι, παρά την κοινωνική και δικαιϊκή ορθότητά της, προτίθενται να θεσπίσουν ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα συνεχίσει να καταβάλλεται η ισόβια σύνταξη στην πολύτεκνη μητέρα που είχε εδραιώσει σχετικό δικαίωμα πριν την ψήφιση του Νόμου 4093/2012 ; 
3.         Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των πολύτεκνων μητέρων που λάμβαναν ισόβια σύνταξη και ποια ποσά έχουν καταβληθεί για το σκοπό αυτό την τελευταία πενταετία (στο σύνολο και κατ’ έτος); 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)