Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ορθοπεταλιές με κοινόχρηστα ποδήλατα


Το σύστημα λειτουργεί σε Μαρούσι, Ναύπλιο, Αίγιο, Μαραθώνα, Νέα Σμύρνη, Μοσχάτο, Αρχαία Ολυμπία, Ακτιο-Βόνιτσα και από σήμερα και στο Κιάτο.




Συνολικά εννέα δήμοι διαθέτουν από σήμερα το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων, δίνοντας την ευκαιρία σε κατοίκους και επισκέπτες των περιοχών να κάνουν ορθοπεταλιές νοικιάζοντας, πρακτικά, ένα ποδήλατο έναντι συμβολικού αντιτίμου. Σήμερα ξεκινά τη λειτουργία του το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων στον ένατο δήμο της χώρας, στον δήμο Σικυωνίων στο Κιάτο. Οι ποδηλάτες θα μπορούν να νοικιάζουν τα ποδήλατα στους σταθμούς που βρίσκονται στον προαστιακό, στον Πεζόδρομο Κλεισθένους, στο Κάτω Διμηνιό και στην πλατεία Λυσίππου. Η εγγραφή είναι εφικτή από το κιόσκι του Σταθμού στον προαστιακό και από το kiato.cyclopolis.gr, αρκεί ο χρήστης να διαθέτει τραπεζική (χρεωστική ή πιστωτική) κάρτα. Οι χρήστες θα παραλαμβάνουν και θα επιστρέφουν τα ποδήλατά τους από τους παραπάνω σταθμούς. Ηδη το σύστημα λειτουργεί στο Μαρούσι, το Ναύπλιο, το Αίγιο, τον Μαραθώνα, τη Νέα Σμύρνη, το Μοσχάτο, την Αρχαία Ολυμπία, το Ακτιο-Βόνιτσα.

Πρόκειται για ηλεκτρονικό, αυτοματοποιημένο σύστημα που προσφέρει τη δυνατότητα βραχυχρόνιας ενοικίασης ποδηλάτων. Παγκοσμίως το σύστημα αυτό, το συναντά κανείς σε περισσότερες από 350 πόλεις.

Η διεύρυνση της χρήσης του ποδηλάτου έχει μετατρέψει τα συστήματα ενοικίασης ποδηλάτων ιδιαίτερα ελκυστικά, παρά το γεγονός ότι όπου έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχουν την προσδοκώμενη ανταπόκριση. Εμπλεκόμενοι φορείς, επισημαίνουν ότι ο Ελληνας εξακολουθεί να προτιμά να χρησιμοποιεί το δικό του όχημα, ακόμα και εάν πρόκειται για ποδήλατο. «Ο ποδηλάτης διατηρεί το δικό του ποδήλατο και αποφεύγει την ενοικίασή του, ακόμη και εάν είναι συστηματικός χρήστης. Είναι ακόμη θέμα νοοτροπίας» εξηγεί η Μαρία Μπακογιαννοπούλου, ποδηλάτισσα.

Ο τιμοκατάλογος ενοικίασης ποδηλάτου στο νέο σύστημα που λειτουργεί από σήμερα στο Κιάτο περιλαμβάνει αρκετές κατηγορίες, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες του συστηματικού αλλά και του περιστασιακού χρήστη. Συγκεκριμένα, η ημερήσια συνδρομή απεριορίστων διαδρομών κοστίζει 3 ευρώ, η εβδομαδιαία επίσης κοστίζει 3 ευρώ στα οποία όμως περιλαμβάνεται ένα ευρώ με τη μορφή πίστωσης του ηλεκτρονικού πορτοφολιού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταγενέστερη ενοικίαση. Η μηνιαία συνδρομή κοστίζει 5 ευρώ με πίστωση 2 ευρώ (για μελλοντική χρήση) και η ετήσια 29 ευρώ (εκ των οποίων τα 3 ευρώ έχουν τη μορφή πίστωσης). Σε περίπτωση που κανείς επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο μόνο για μισή ώρα, αυτό διατίθεται δωρεάν, ενώ για κάθε επιπλέον μισάωρο θα κληθεί να καταβάλει 0,50 ευρώ.

Για τη χρήση του Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων θα πρέπει κανείς να έχει μια ενεργή συνδρομή και επαρκές υπόλοιπο στο ηλεκτρονικό του πορτοφόλι. Η εγγραφή γίνεται μέσω της ιστοσελίδας στην οποία υπάρχει πρόσβαση είτε από ηλεκτρονικό υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο ή tablet. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να παραλάβει το ποδήλατό του όσες φορές θέλει μέσα σε μια ημέρα χωρίς κόστος, αρκεί η κάθε διαδρομή να μην ξεπερνά τα 30 λεπτά.
Έντυπη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)