Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προβληματισμός δημάρχων για τα οικονομικά των ΟΤΑ

Έντονη κριτική στις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων για την πολιτική της αφαίμαξης πόρων και της μείωσης προσωπικού άσκησαν αρκετοί δήμαρχοι του νομού, στα πλαίσια της χθεσινής επιμορφωτικής ημερίδας που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» στη Λάρισα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. 
Παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Κώστα Ασκούνη και υπηρεσιακών παραγόντων των διοργανωτών έγινε εκτενής συζήτηση για τα οικονομικά των ΟΤΑ, αλλά και ενημέρωση προς τους νέους αιρετούς, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων τους από 1η Σεπτεμβρίου. 
Την ημερίδα άνοιξε με τοποθέτηση του ο απερχόμενος δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης, ο οποίος χαρακτήρισε «τα τελευταία 3,5 χρόνια της αυτοδιοίκησης ως εξαιρετικά δύσκολα και την χώρας μας ως μια από τις πλέον γραφειοκρατικές και συγκεντρωτικές χώρες του κόσμου, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της Τ.Α. Έχουν παγώσει οι προσλήψεις και φτάσαμε στο σημείο να στηριζόμαστε στα 8μηνα τα 11μηνα και τα 2μηνα, τα οποία είναι και ο κανόνας στην λειτουργία των Δημοτικών παιδικών σταθμών».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και απερχόμενος δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας, εξέφρασε καταρχήν την απορία του για την μέτρια προσέλευση των αιρετών, ιδίως των νέων στην ενδιαφέρουσα ημερίδα και κατηγόρησε την κεντρική εξουσία ότι με συντονισμένες και προμελετημένες ενέργειες, προχώρησε στην κατασυκοφάντηση της Τ.Α και στην καταλήστευση των οικονομικών της. Ζήτησε μάλιστα να μην συνεχίσουν να εκθέτουν τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, τους οποίους με την αξιολόγηση και τον τρόπο που γίνεται αυτή, επιχειρούν να τους καταστήσουν όργανά τους. Ευχήθηκε δε η πολιτεία να μην συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους ΟΤΑ ως φοροεισπρακτικούς της μηχανισμούς.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και αντιπρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε «τα επόμενα δύο χρόνια, δύσκολα, καθώς κλείνει το ΕΣΠΑ που τρέχει και έρχεται το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο όμως έχει πιο πολύπλοκες διαδικασίες τις οποίες η αυτοδιοίκηση πρέπει να κατανοήσει άμεσα για γίνει γρηγορότερα και η υλοποίηση. Η συνεργασία πρώτου και δεύτερου βαθμού της Τ.Α είναι δεδομένη. Ενωμένοι θα κερδίσουμε, διχασμένοι θα χάσουμε όλοι. Στην Τ.Α δεν χωράει το εγώ. Εκχώρηση αρμοδιοτήτων υπάρχει, αλλά δεν υπάρχουν και οι κατάλληλοι πόροι. Η Περιφέρεια θα διεκδικήσει πόρους και από τα τομεακά προγράμματα, αρκεί να είμαστε ώριμοι».
Ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βας. Πολυμερόπουλος (ο οποίος έλκει την καταγωγή τους από την Θεσσαλία) στην ομιλία του στάθηκε και αυτός στο οξύτατο οικονομικό πρόβλημα των δήμων και στην σημαντική έλλειψη προσωπικού, εξέλιξη που έχει καταστήσει δυσλειτουργική την ανταποδοτική υπηρεσία των δήμων προς τους πολίτες. «Σε λίγο οι κυβερνήσεις θα καλύπτουν μόνο την μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων, αδιαφορώντας για την επιβίωση τους, στρώνοντας έτσι το χαλί στις ιδιωτικοποιήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, ως βασικός εισηγητής της ημερίδας χαρακτήρισε ως πρώτη προτεραιότητα τις διαπραγματεύσεις για τους πόρους της Αυτοδιοίκησης για την επόμενη χρονιά. Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πολιτική περιορισμού των πόρων κατά 60% θα είχε οδηγήσει τους δήμους σε οικτρή κατάσταση αν δεν υπήρχε η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Κάλεσε δε τον υπουργό Εσωτερικών όπως παρέμβει στο υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των πόρων του επόμενου οικονομικού έτους. Ο κ. Ασκούνης χαρακτήρισε «αδήριτη» την ανάγκη να εμπιστευτεί το κράτος την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να στηρίξει την ουσιαστική αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση και το ίδιο να περιοριστεί στον επιτελικό του ρόλο. Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης δομών και προσωπικού της Αυτοδιοίκησης το χαρακτήρισε «κομβικό ζήτημα». «Πιστεύουμε στην αξιολόγηση» είπε με στόχο την αναβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Σημείωσε μάλιστα ότι ήδη έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Χαρακτήρισε αυθαίρετo και χωρίς επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση το σύστημα των ποσοστώσεων, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις ότι το 15% των υπαλλήλων που δεν θα αξιολογηθούν θετικά, μπορεί να αποτελέσει μια εν δυνάμει μεγάλη μάζα για κινητικότητα και απολύσεις. Υπογράμμισε πως θεωρεί θετική την απάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «κατηγορηματικά» δεν θα υπάρξουν διαθεσιμότητες και απολύσει

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)