Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Mόλις ...4.000.000 φορολογικές δηλώσεις απομένουν να υποβληθούν


μέχρι τις 30 Ιουνίου.
 
Κάτι λιγότερο από 20 ημέρες έχουν απομείνει προκειμένου 8.500.000 φορολογούμενοι να εκπληρώσουν την πιο σημαντική κατά την «άποψη» του κράτους υποχρέωσή τους, αυτήν της...συμπλήρωσης και υποβολής των εντύπων της εφορίας. Όμως, για μία ακόμη φορά τα προβλήματα με το σύστημα παραμένουν.... 
καθώς κάτι η υπερφόρτωση από τις μαζικές υποβολές δηλώσεων, κάτι οι διάφορες αναβαθμίσεις και αλλαγές οδηγούν κυρίως τους λογιστές να αναπολούν τις ουρές στις εφορίες καθώς όπως λένε «εκεί θα περίμενες κάποιες ώρες αλλά στο τέλος θα ολοκλήρωνες τη διαδικασία».

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να είχαν καθοριστεί καταληκτικές προθεσμίες με βάση το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου των πολιτών καθώς ως γνωστόν οι Έλληνες είμαστε της τελευταίας στιγμής και όλοι θα σπεύσουν τις δύο τελευταίες εβδομάδες να υποβάλουν μαζικά τη φορολογική δήλωσή τους. Αυτό, όπως λένε οι ίδιοι παράγοντες, θα οδηγήσουν σε υπερφόρτωση του συστήματος και λόγω αυτού του γεγονότος μπορεί να παρατηρηθούν δυσλειτουργίες.

Όπως αναφέρουν λογιστές που βρίσκονται σχεδόν 24ωρες το 24ωρο μπροστά από τον υπολογιστή τους για να συμπληρώνουν και να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, «τις τελευταίες ημέρες το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των δηλώσεων παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και πολλές φορές υπολειτουργεί. Η προσπάθεια για την ηλεκτρονική υποβολή ακόμη μιας απλής φορολογικής δήλωσης εξελίσσεται σε «παιχνίδι» για γερά νεύρα αφού μέχρι να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία απαιτείται ακόμη και πάνω από μια ώρα».

Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εφικτή ούτε η είσοδος στο σύστημα. «Ακόμη κι αν κατορθώσεις να εισέλθεις στο σύστημα η χαρά σου δεν διαρκεί για πολύ αφού μετά από λίγο βρίσκεσαι πάλι απ΄ έξω» λένε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με αρκετούς λογιστές, τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάζει η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων φυσικών προσώπων (Ε1). Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και οι πολίτες πάνε όλοι μαζί τελευταία στιγμή να υποβάλλουν τις δηλώσεις τότε το σίγουρο είναι ότι θα δοθεί παράταση. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει οτι αν μέχρι χθες είχαν υποβληθεί περίπου 2 εκατομμύρια δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, τότε μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να υποβληθούν άλλες 4.000.000 φορολογικές δηλώσεις. Δηλαδή περίπου 210.000 την ημέρα, πράγμα αδύνατον να συμβεί όπως επισημαίνουν οι λογιστές.

Οι εκπρόσωποι των λογιστών έχουν ήδη ζητήσει την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Μια παράταση για παράδειγμα 20 ημερών όπως λένε δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στις προθεσμίες που έχουν οριστεί για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Και αυτό γιατί, φέτος το εκκαθαριστικό σημείωμα εκδίδεται αυτόματα με την οριστική υποβολή της δήλωσης. Η πρώτη δόση του φόρου που θα προκύψει με την εκκαθάριση της δήλωσης ή ολόκληρο το ποσό μπορεί να εξοφληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης, η εξόφληση του φόρου γίνεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις η πρώτη εκ των οποίων μέχρι 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου 2014. Όταν ο φόρος πληρωθεί εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 1,5%.

Την ίδια στιγμή, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου λύθηκε το πρόβλημα με την υπογραφή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων μετά την παραίτηση του κύριου Χάρη Θεοχάρη από Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με την πράξη με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ορίζεται ένας από τους προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης της ΓΓΔΕ ως αναπληρωτής έως ότου αναλάβει ο διάδοχος του κύριου Θεοχάρη από την διαγωνιστική διαδικασία. Προσωρινά λοιπόν ορίστηκε ο κύριος Γιώργος Χατζάκης.



Τέσσερα στα 10 εκκαθαριστικά με πρόσθετο φόρο


Σχεδόν τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους που έχουν υποβάλει μέχρι στιγμή φορολογική δήλωση καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013 ενώ οι έξι στους δέκα είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ:

- 748.884 δηλώσεις ή το 37,85% του συνόλου είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό φόρου 759,34 εκατ. ευρώ ή 1.014 ευρώ κατά μέσο όρο. Το εκκαθαριστικό περιέχει μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους: το φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

- 415.423 δηλώσεις ή το 21% του συνόλου είναι πιστωτικές με συνολικό ποσό επιστροφής φόρου 89,08 εκατ. ευρώ ή 214,43 ευρώ κατά μέσο όρο.

- 814.020 δηλώσεις ή το 41,15% είναι μηδενικές

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)