Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ευρωεκλογές: Από 22 έως 25 Μαΐου η ανάδειξη των 751 ευρωβουλευτών

Αναρτήθηκε: 24.05.2014
euro2014Στις 22 – 25 Μαΐου 2014 διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα 5 χρόνια.
Περίπου 500 εκατομμύρια πολίτες από 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης θα αναδείξουν από τις 22-25 Μαΐου τους 751  ευρωβουλευτές που θα στελεχώσουν το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ήδη την Πέμπτη, 22 Μαΐου ψήφισαν Βρετανία και Ολλανδία, την Παρασκευή Ιρλανδία και Τσεχία, το Σάββατο Λετονία και Σλοβακία και την Κυριακή όλες οι υπόλοιπες χώρες. Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 400 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες. Τα αποτελέσματα από όλες τις χώρες θα ανακοινωθούν επίσημα αφότου κλείσουν και τα τελευταία εκλογικά τμήματα, αυτά της Ιταλίας, τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
Ο αριθμός των ευρωβουλευτών, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, μειώθηκε στους 751, παρά το γεγονός ότι μετά την ένταξη της Κροατίας στην Ε.Ε. τον Ιούλιο του 2013, ανήλθε στους 766. Οι έδρες κατανέμονται με βάση την αρχή της φθίνουσας αναλογικότητας, δηλαδή οι μεγαλύτερες σε πληθυσμό χώρες εκπροσωπούνται με περισσότερους ευρωβουλευτές και οι μικρότερες έχουν μεγαλύτερο αριθμό ευρωβουλευτών από αυτόν που θα είχαν εάν εφαρμοζόταν η αρχή της αναλογικότητας.
Η κατανομή των εδρών  ανά χώρα είναι η εξής: Αυστρία 18, Βέλγιο 21, Βουλγαρία 17, Βρετανία 73, Γαλλία 74, Γερμανία 96, Δανία 13, Ελλάδα 21, Εσθονία 6, Ιρλανδία 11, Ισπανία 54, Ιταλία 73, Κροατία 11, Κύπρος 6, Λετονία 8, Λιθουανία 11, Λουξεμβούργο 6, Μάλτα 6, Ολλανδία 26, Ουγγαρία 21, Πολωνία 51, Πορτογαλία 21, Ρουμανία 32, Σλοβακία 13 και Σλοβενία 8.
Οι πρώτες ευρωεκλογές έγιναν το 1979. Οι φετινές είναι οι όγδοες ευρωεκλογές κατά σειρά. Στο παρελθόν, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν ταυτοχρόνως και μέλη των εθνικών κοινοβουλίων των ευρωπαϊκών χωρών.
Οι ευρωβουλευτές δεν συγκροτούν εθνικές αλλά πολιτικές ομάδες. Στην απερχόμενη ευρωβουλή υπάρχουν επτά τέτοιες ομάδες: το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, η Ομάδα των Πρασίνων, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και η Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας.
Τριάντα τρεις ευρωβουλευτές είναι ανεξάρτητοι, μη εγγεγραμμένοι δηλαδή σε κάποιον πολιτικό σχηματισμό. Η ακροδεξιά ενδέχεται να μπορέσει να συγκροτήσει την όγδοη πολιτική ομάδα, εφόσον το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο και το ολλανδικό Λαϊκό Κόμμα καταφέρουν να εκλέξουν ικανό αριθμό ευρωβουλευτών.
Μετά τις ευρωεκλογές θα αναδειχθούν ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι 28 επίτροποι, ένας από κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θητεία των οποίων είναι επίσης πενταετής. Για πρώτη φορά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη θέση του απερχόμενου Ζοζέ Μανουέλ  Μπαρόζο, θα εκλεγεί από τους ηγέτες των χωρών-μελών, αφού λάβουν υπόψη τους τα αποτελέσματα των εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να εκλέξουν κάποιον από τους υποψηφίους που ανήκει σε διαφορετική πολιτική ομάδα από τη δική τους. Σε κάθε περίπτωση, ο διορισμός του θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι ημερομηνίες σύστασης της νέας Ευρωβουλής και ανάδειξης Ευρωπαϊκής Επιτροπής
22-25 Μαΐου: Διεξάγονται εκλογές στις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
27 Μαΐου: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, υποδέχεται στις Βρυξέλλες τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «28» για να συζητήσουν το θέμα της διαδοχής του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ιούνιος: Συγκρότηση των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για τον σχηματισμό μιας ομάδας απαιτούνται 25 ευρωβουλευτές προερχόμενοι από τουλάχιστον το ένα τέταρτο των χωρών-μελών, δηλαδή εκλεγμένων σε επτά διαφορετικές χώρες.
1-3 Ιουλίου: Πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκλογή του προέδρου του. Για να εκλεγεί ένας υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία επί των ψηφισάντων.
14-17 Ιουλίου: Δεύτερη ολομέλεια και εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αποτελείται από τους ηγέτες των χωρών-μελών, προτείνει έναν υποψήφιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Η υποψηφιότητά του θα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία των μελών της Ευρωβουλής, δηλαδή να συγκεντρώσει τουλάχιστον 376 ψήφους. Εάν η υποψηφιότητα απορριφθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει στη διάθεσή του έναν μήνα για να προτείνει άλλον υποψήφιο. Από τη στιγμή που θα εκλεγεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συνεννόηση μαζί του, συντάσσει τη λίστα με τους επιτρόπους, έναν ανά χώρα-μέλος.
Σεπτέμβριος: Δημόσιες ακροάσεις των επιτρόπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο παρελθόν οι ακροάσεις αυτές οδήγησαν κάποιες φορές στην απόσυρση της υποψηφιότητας ενός επιτρόπου ή στην τροποποίηση του χαρτοφυλακίου του.
Οκτώβριος: Ο πρόεδρος της Επιτροπής παρουσιάζει την ομάδα των επιτρόπων και το πρόγραμμά του σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ακολουθεί ψηφοφορία για την έγκριση του συνόλου της Επιτροπής.
Νοέμβριος: Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «28» επιλέγουν τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα διαδεχθεί τον Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)