Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την εκλογική διαδικασία


Αναρτήθηκε: 16.05.2014
eklogesΤην Κυριακή 18 Μαΐου 2014, από τις 07.00 το πρωί έως τις 19.00 το απόγευμα  9.871.733 πολίτες καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στα  22.584 εκλογικά τμήματα τη χώρας.
Ειδικότερα 5.092.262  γυναίκες και 4.779.471 άνδρες θα κληθούν να επιλέξουν στους 325 δήμους της χώρας μεταξύ 1.441 υποψηφίων δημάρχων και στις 13 περιφέρειες μεταξύ των 104 υποψηφίων.
Σε ότι αφορά στην εκλογική διαδικασία πρέπει να γνωρίζουμε ότι:  Ψηφίζουν όλοι οι έλληνες  πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
Ψηφίζουν  όσοι έχουν γεννηθεί το 1996 ακόμα κι αν δεν έχουμε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας μας. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
Να διευκρινιστεί ακόμη ότι  στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές δεν ισχύει ο θεσμός του ετεροδημότη και κατά συνέπεια οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στο δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματα είναι απαραίτητη η προσκόμιση είτε της αστυνομικής ταυτότητας,  είτε διαβατηρίου, είτε βιβλιάριου υγείας.
Όσοι, εκ παραδρομής, δεω συμπεριλαμβανόμαστε στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούμε να ψηφίσουμε σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου, στον οποίο είμαστε εγγεγραμμένοι, αρκεί την ημέρα των εκλογών να προσκομίσουν από το Δήμο, στον οποίο είναι  εγγεγραμμένοι πιστοποιητικό εγγραφής στα Δημοτολόγια ή τα Μητρώα Αρρένων με την ένδειξη «ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 18ης Μαΐου 2014 και 25ης Μαΐου 2014».
Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης για τις δημοτικές εκλογές αναγράφεται στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας των δήμων. Σε περίπτωση που ο δήμος αποτελείται από περισσότερες από μία εκλογική περιφέρεια ο εκλογέας, εκτός από την επιλογή υποψηφίων δημοτικών συμβούλων της εκλογικής περιφέρειας που ψηφίζει  έχει δικαίωμα επιλογής υποψηφίων  από μία οποιαδήποτε άλλη εκλογική περιφέρεια του Δήμου. Επίσης θα πρέπει να επιλέξει  και τον υποψήφιο της προτίμησής του για το τοπικό συμβούλιο της εκλογικής του περιφέρειας.
Στις περιφερειακές εκλογές έχουμε δικαίωμα να ψηφίσουμε μόνο για περιφερειακούς συμβούλους της περιφερειακής μας ενότητας.  Οι σταυροί προτίμησης υποψηφίων  κυμαίνονται από 1 έως 4 ανάλογα με το αριθμό των περιφερειακών εδρών – περιφερειακών συμβούλων της περιφερειακής μας ενότητας.
Για το πού ακριβώς ψηφίζουμε, ενημερωνόμαστε είτε από το δήμο μας, είτε από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)