Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρέσβης Καζακστάν : «Αμοιβαία υποστήριξη με Ελλάδα»...Συνέντευξη στην Ελένη-Βασιλική Μπαμπαλιούτα



Στις 6 Ιουλίουτο Καζακστάν εορτάζει την ίδρυση της πρωτεύουσας του ΑστανάΗ νέα αυτή πόλη έγινε σύμβολο του νέου Καζακστάνπου είναι σήμερα μία απότις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.
Το Καζακστάν συνδέεται με ιδιαίτερα φιλικούς δεσμούς με την Ελλάδα. Διαδραματίζει επίσης ένα πολύ σημαντικό ρόλο στον κρίσιμο χώρο που κατέxει στην καρδιά της Ευρασίας.
Με αφορμή την 20ή επέτειο από την ίδρυση της Αστανά , ο πρέσβης  της μεγάλης αυτής χώρας κ. Alexei Volkov έδωσε συνέντευξη στο “Politik.gr” και  να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις μας για το Καζακστάν, το ρόλο και την πολιτική του στην Ευρασία, της αναπτυξιακές του προοπτικές και τις σχέσεις του με την Ελλάδα.
Οι απαντήσεις του έχουν πολύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
-Αξιότιμε πρέσβηστις 6 Ιουλίουη χώρα σας εορτάζει την 20ή επέτειο τηςπόλης της Αστανάπρωτεύουσας της Δημοκρατίας του ΚαζακστάνΠοια είναι ημεγαλύτερη  επιτυχία της χώρας σας που θα θέλατε να υπογραμμίσετε μεαφορμή αυτήν την ευκαιρία;
Δεδομένου ότι το Καζακστάν έγινε ανεξάρτητο το 1991, το έθνος μας έκανε έναν μακρύκαι όχι πάντα εύκολο δρόμο για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και επιτυχημένουκράτουςΜέσα σ’ αυτά τα χρόνιακατορθώσαμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρήοικονομία και να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις.
Καταφέραμε επίσης να διατηρήσουμε την ειρήνητην φίλια και την σταθερότητα στηνπολυεθνική και πολυεπαγγελματική κοινωνία μαςκαθώς και να ενισχύσουμε τονιδιωτικό και δημόσιο τομέαΣήμερα είμαστε υπερήφανοι που το Καζακστάν είναι ένααπό τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα έθνη στην Ευρασία και στον κόσμο και έχουμε ωςφιλόδοξο στόχο να συμπεριληφθούμε στα 50 πιο ανεπτυγμένα κράτη στον κόσμο έωςτο 2050.
Όπως ορθά αναφέρατεαυτό το έτος γιορτάζουμε επίσης την 20ή επέτειο της νέας μαςπρωτεύουσαςτης ΑστανάΗ νέα πρωτεύουσα έχει γίνει  σύμβολο της ανεξαρτησίαςμαςτο κέντρο της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής του ΚαζακστάνΠρόκειται για μιασύγχρονη πόλημε το δικό της αρχιτεκτονικό στυλπου ενσωματώνει τις καλύτερεςπαραδόσεις της Ανατολής και τις σύγχρονες τάσεις της Δύσης.
Σε 20 χρόνιαο πληθυσμός της Αστανά έχει τριπλασιαστεί και η πόλη έχει γίνει ένασημαντικό οικονομικόεκπαιδευτικόεπιστημονικό και ιατρικό κέντρο όχι μόνο για τοΚαζακστάν αλλά και για ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής ΑσίαςΗ ενέργεια τωνανθρώπων που συγκεντρώνονται στην Αστανά δίνει μια ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξηολόκληρης της χώραςπροσελκύοντας την προσοχή της παγκόσμιας κοινότηταςΗΑστανά γίνεται κέντρο για διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς.
Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα ήταν τα τελευταία χρόνια « Η Έκθεση 2017: Ενέργεια του μέλλοντος», η οποία παρουσίασε τις τελευταίες πράσινες τεχνολογίες. Με την ευκαιρία, το ελληνικό περίπτερο στην Αστανά ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα. Τα επιτεύγματα της Αστανά και του σύγχρονου Καζακστάν θα ήτανδύσκολο να επιτευχθούν χωρίς την σοφή διοίκηση του Προέδρου μαςΟ επικεφαλήςτου κράτους μαςκ. Nursultan Nazarbayev, ήταν πάντα υποστηρικτής μιαςαποτελεσματικής και ρεαλιστικής πολιτικήςπου οδηγούσε στην επιτυχία του έθνουςκαι του κράτους μας.
-Ποιο είναι το νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που ακολουθεί η χώρα σας γιατα επόμενα χρόνια;
Το Καζακστάν έχει θέσει μερικούς βασικούς αναπτυξιακούς στόχους που έχουνσχεδιαστεί για να μας εντάξουν στην παγκόσμια οικονομία στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Στο τελευταίο ετήσιο μήνυμα προς το κράτος ο πρόεδρος Nazarbayev τόνισε ότι ηκυβέρνηση και η κοινωνία οφείλουν να επικεντρωθούν στις νέες τεχνολογίεςΗεγχώρια εκβιομηχάνιση πρέπει να γίνει πιο καινοτόμαεκμεταλλευόμενη τιςτεχνολογικές εξελίξεις στην εποχή του Διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things – IoT).
Έτσιτο Καζακστάν αναζητά τρόπουςμε στόχο τον εκσυγχρονισμό και τηψηφιοποίηση των επιχειρήσεων με έμφαση στις εξαγωγέςΕκτός αυτούβρισκόμαστεστη διαδικασία επανεξέτασης της οργάνωσης των βιομηχανιών βασικών προϊόντωνκαι της επανεκτίμησης των προσεγγίσεων μέσω των οποίων γίνεται η διαχείριση τωνφυσικών πόρωνΟι απαιτήσεις για την ενεργειακή απόδοσητην ενεργειακήεξοικονόμηση των επιχειρήσεων και τις εκτιμήσεις που έχουν οι παραγωγοί ενέργειαςγια το περιβάλλονόλες πρέπει ν’ αυξηθούν στο Καζακστάν.
Τα επόμενα χρόνιατο Καζακστάν θ’ αναζητήσει τρόπους εισαγωγής νέων τεχνολογιώνστον τομέα της γεωργίας (ανάπτυξη αγροτικών επιστημών), των μεταφορών και τωνlogistics (έξυπνα συστήματα μεταφοράς για την μείωση του χρόνου παράδοσης τουφορτίου), κατασκευώνκατοικιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ενεργειακήαπόδοση κτιρίων).
Προκειμένου να εισαγάγουμε όλα αυτάχρειαζόμαστε ένα ισχυρό ανθρώπινοκεφάλαιοΜε αυτό το πνεύματο Καζακστάν αναπτύσσει ένα εκπαιδευτικό σύστημαπου θ’ ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες του σύγχρονου κόσμου και θ’αντιμετωπίζει τις απαιτήσεις της οικονομίας σε όλα τα επίπεδαΜεταξύ άλλωνστοιχείων του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου είναι η υγειονομική περίθαλψηηαποτελεσματική δημόσια διοίκησητο κράτος δικαίου και η καταπολέμηση τηςδιαφθοράς.
-Το Καζακστάν είναι μια πολύ σημαντική χώρα και από την άποψη του ρόλουπου διαδραματίζει στις διεθνείς σχέσειςειδικά στο πλαίσιο της ευρασιατικήςσυνεργασίας του Συμφώνου της ΣαγκάηςΠώς βλέπετε τη συμμετοχή τουΚαζακστάν σ’ αυτό το φόρουμ;
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω επισημαίνοντας ότι η εξωτερική πολιτική της Αστανάυπογραμμίζει την δέσμευσή μας για τη δημιουργία ισχυρώνμακροχρόνιωνσυμμαχιών και εταιρικών σχέσεωνμεταξύ άλλων στο πλαίσιο της ευρασιατικήςσυνεργασίας.
Το Καζακστάν έχει ισχυρέςφιλικές και δυναμικές σχέσεις με τη Ρωσίατην ΚίνατηνΕΕτις ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνηδίνοντας έμφαση στην πολυτομεακή προσέγγιση τηςεξωτερικής πολιτικής μαςΕίμαστε επίσης σημαντικό μέλος πολλών περιφερειακώνοργανισμώνμεταξύ των οποίων είναι η CIS, η EEU, η CICA, η CSTO, ο ΟΑΣΕ και η SCO.
Τον Ιανουάριο του 2017, το Καζακστάν ξεκίνησε την αποστολή του ως μη μόνιμο μέλοςτου Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων ΕθνώνΌντας ένα έθνος που εγκατέλειψεοικειοθελώς ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμοπροωθούμεέναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλαπροσπαθώντας να εδραιώσουμε τιςπαγκόσμιες προσπάθειες και προτρέποντας τα κράτη ν΄ απαλλαγούν από τα πυρηνικάόπλα μέχρι την 100ή επέτειο του ΟΗΕ το 2045.
Η Αστανά θέλει ν’ αποτρέψει τις στρατιωτικές συγκρούσεις σε περιφερειακό καιπαγκόσμιο επίπεδοΜε αυτό κατά νουο Πρόεδρός μας πρότεινε ένα ειρηνικόμανιφέστο «Ο Κόσμος – Ο 21ος αιώνας» που έχει συγκεκριμένες ιδέες για το πως ν’αποφύγουμε τις συγκρούσεις στο μέλλον.
Μεταξύ άλλων προτεραιοτήτων του Καζακστάν είναι η δημιουργία μιας περιφερειακήςζώνης ειρήνηςασφάλειαςσυνεργασίας και ανάπτυξης στην Κεντρική ΑσίαΑυτόπεριλαμβάνει την επαναφορά της ειρήνης και της σταθερότητας στο ΑφγανιστάνΗΑστανά πρότεινε ν’ αναπτυχθεί ο Κώδικας Δεοντολογίας στις ΔιεθνείςΑντιτρομοκρατικές Επιχειρήσεις στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εδραιωθεί οπαγκόσμιος αντιτρομοκρατικός συνασπισμός (δίκτυουπό την αιγίδα του ΟΗΕΕλπίζουμε ότι αυτή η σημαντική πρωτοβουλία θα υποστηριχθεί.
Όσον αφορά τη συμμετοχή μας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάηςθα ήθελανα σημειώσω ότι αυτός ο Οργανισμός διαθέτει ένα  τεράστιο ανθρώπινο καιοικονομικό δυναμικό περιφερειακής συνεργασίας και ανάπτυξηςΤο Καζακστάνδιαπιστώνει το ενδιαφέρον του για την ενίσχυση των εμπορικών και επενδυτικώνσχεδίων μεταξύ των χωρών της SCO καθώς και τη δημιουργία κοινών μηχανισμών γιατη χρηματοδότηση φιλόδοξων έργων υποδομής και την κινητοποίηση τεχνολογικώνπόρων.
Για παράδειγμαυπάρχει μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης της διέλευσης τωνσιδηροδρομικών γραμμών μεγάλης ταχύτητας της Ευρασίας στην γραμμή ΠεκίνουΑστανάΜόσχαΒερολίνοΗ εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα ενίσχυε την συνεργασίαμεταξύ της SCO και της Ευρασιατικής Οικονομικής ΈνωσηςΕίναι μόνο ένα από ταπολλά έργα που συζητούνται σ΄ αυτήν την πλατφόρμα.
-Πώς βλέπετε  πιο συγκεκριμένα τις σχέσεις σας με τη Ρωσία;
Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσηςτο Καζακστάν και η Ρωσία όχι μόνοδιατήρησαν την ιστορική ενότητα και δεσμούς αιώνωναλλά και έμαθαν ναοικοδομήσουν την σχέση τους με νέο τρόποκαθοδηγούμενοι από τις αρχές τηςισότητας και της αμοιβαίας επωφελούς εταιρικής σχέσης.
Το Καζακστάν και η Ρωσία έχουν καθιερώσει έναν πολύ εντατικό πολιτικό διάλογο καιβαθείς οικονομικούς δεσμούςΟι σχέσεις μας αναπτύσσονται αποτελεσματικά σεόλους σχεδόν τους τομείς συνεργασίαςΟι τακτικές συναντήσεις και συνομιλίεςμεταξύ των αρχηγών των δύο κρατών μας διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στηνενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ του Καζακστάν και της ΡωσίαςΚάθε χρόνο οι πρόεδροι του Καζακστάν και της Ρωσίας συναντώνται περισσότερεςαπό δέκα φορές.
Το Καζακστάν και οι Ρώσοι εργάζονται μαζί σε μια ενεργειακή συνεργασίαΣυνεργαζόμαστε ενεργά στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος και της κοινήςχρήσης του διαστημικού συγκροτήματος του Baikonur. Και οι δύο χώρες συμμετέχουνστην ανάπτυξη της υποδομής μεταφορών και logistics, συμπεριλαμβανομένης τηςμορφής της SCO και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσηςόπως ανέφεραπροηγουμένωςΑυτό είναι μόνο ένα μικρό μέρος του τεράστιου πεδίου συνεργασίαςπου αναπτύσσουν το Καζακστάν και η Ρωσία μαζί σ’ ένα κλίμα εμπιστοσύνης καιφιλίας.
 ελληνικός λαός έχει πολύ φιλικά συναισθήματα προς την χώρα σαςΠιστεύετε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Καζακστάν έχουν αναπτυχθείμέχρι τις πραγματικές υπάρχουσες δυνατότητεςΤι πρέπει να γίνει κατά τηνγνώμη σας για την περαιτέρω προώθηση αυτών των σχέσεων;
Την 1η Οκτωβρίου του 2017 το Καζακστάν και η Ελλάδα γιόρτασαν την ημερομηνίαορόσημο – την 25η επέτειο από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεωνΑπό αυτή τηνάποψηη Πρεσβεία μας έχει οργανώσει μια σειρά από σημαντικές πολιτικέςοικονομικές και πολιτιστικές εκδηλώσειςόπως την ανταλλαγή επισκέψεων και τηνεπέκταση της βάσης των συνθηκών.
Σε όλη την ιστορία των διμερών σχέσεών μαςκαταφέραμε να δημιουργήσουμε ένασταθερό πλαίσιο συνεργασίας . Έχουμε μια θετική εμπειρία ανταλλαγής αμοιβαίαςυποστήριξης στο πλαίσιο Διεθνών ΟργανισμώνΗ Ελλάδα υποστήριξε τηνυποψηφιότητα του Καζακστάν για την προεδρία του OSCE το 2010, τη μη μόνιμησυμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2017-2018 και την προσχώρησησε ορισμένες σημαντικές συμβάσεις του Συμβουλίου της ΕυρώπηςΈχουμε επίσηςευρέως εδραιωμένη Ομάδα Διακοινοβουλευτικής Φιλίας.
Τα θεμέλια της εμπορικής συνεργασίας μας τέθηκαν κατά τις επισκέψεις του Προέδρουμας στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2001 και τον Αύγουστο του 2004. ΠρόσφαταοΠρόεδρος Nazarbayev σημείωσε για μια ακόμη φορά τις σημαντικές προοπτικέςανάπτυξης σχέσεων με την Ελλάδαμε στόχο την ενίσχυση της πολιτικής καιεμπορικής και οικονομικής αλληλεπίδρασηςΣήμεραέχουμε εμπορικά έργα σε τομείςόπως η κατασκευαστική και η μηχανικήη ιατρική και η αποκατάστασηηκοσμετολογία.
Δυστυχώςο εμπορικός μας διάλογος δοκιμάστηκε σοβαρά τα τελευταία χρόνιαΟιαρνητικές επιπτώσεις στον όγκο του αμοιβαίου εμπορίου επηρεάστηκαν από τηναντιπαράθεση των κυρώσεων αλλά και την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνσηΩστόσοτόσο η Αστανά όσο και η Αθήνα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για νασπάσουν αυτή την τάση και να ενθαρρύνουν το διμερές εμπόριοΓια παράδειγματονΦεβρουάριο του 2018, μαζί με την Ελληνική Κυβέρνηση διοργανώσαμε με επιτυχίαένα 2ο ΚαζαχικόΕλληνικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στην Αστανά με περισσότερουςαπό 200 αντιπροσώπους  επιχειρήσεων των δύο χωρών.
Ένας άλλος σημαντικός τομέας της διμερούς μας συνεργασίας είναι η συνεργασία μετη ΔιασποράΌπως γνωρίζετεστις αρχές της δεκαετίας του 1990 ουσιαστικά το 95% των Ποντίων έφυγε από το Καζακστάν με προορισμό την ΕλλάδαΩστόσοπερίπου10.000 Έλληνες επιθυμούσαν να συνεχίσουν τη ζωή τους στο Καζακστάν και τώρααντιπροσωπεύουν μια ζωντανή γέφυρα φιλίας μεταξύ των χωρών μας.
Οι περισσότεροι Καζακστανοί  εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδακαθώς και στηνΑθήνα και τα προάστιά τηςΟι Καζακικές οικογένειες , επαναπατριζόμενες στηνΕλλάδα εξακολουθούν να διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τους συγγενείς και τουςφίλους τους στο ΚαζακστάνΟι Έλληνες συμπατριώτες μας μιλάνε πάντα θερμά για ταχρόνια που πέρασαν στο Καζακστάν και για τους ανθρώπους που τους βοήθησαν σταπιο δύσκολα χρόνια επανεγκατάστασης.
Διατηρούμε στενές επαφές με τους πρώην πολίτες μαςΜερικοί από τους ΠοντίουςΈλληνες ίδρυσαν επιχειρήσεις που σχετίζονται με το εμπόριο και τον τουρισμό με τοΚαζακστάνΓια παράδειγμαένας επιχειρηματίας άνοιξε ένα παντοπωλείο στηνΚαλλιθέα της Αθήνας με την ονομασία «Αστανά».
Φυσικάπρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα στο εγγύς μέλλονΜία από τιςπροτεραιότητές μας είναι η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για πολιτικό διάλογουψηλού επιπέδουο οποίος δραστηριοποιείται εδώ και πάνω από μία δεκαετίαΕλπίζουμε ειλικρινά ότι θα πετύχουμε μαζί με τους Έλληνες διπλωμάτες συναδέλφουςμας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)