Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο δημος Παυλου Μελα «φερνει» την ανακυκλωση με κινητρα και ανταποδοτικες παροχες


του Δημήτρη Διαμαντίδη
Πώς μπορεί να αναπτυχθεί ένα σύστημα επιβράβευσης των πολιτών με ανταποδοτικές παροχές με σκοπό την ανάπτυξη κινήτρων για εντατικότερη ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών;
Στο ερώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει το πρόγραμμα URBACT III, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συνεργασία και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με την πρωτοβουλία ανταποδοτικής ανακύκλωσης “Tropa Verde”, που εφαρμόζει ήδη ο δήμος Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας.
Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια συνάντηση εργασίας του URBACT III στη Βουδαπέστη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου Παύλου, καθώς και των δήμων Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα – Ισπανία, Ζουγκλό – Ουγγαρία, Νίκαια – Γαλλία, Οπόλε – Πολωνία και Γκιμαράες – Πορτογαλία.
Το “Tropa Verde” αποτελεί ένα πολυεπίπεδο σύστημα επιβράβευσης των πολιτών με ανταποδοτικές παροχές με σκοπό την ανάπτυξη κινήτρων για την εντατικότερη ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών. Υποστηρίζεται από μια πλατφόρμα πολυμέσων, που στοχεύει στην προώθηση της ανακύκλωσης και της περιβαλλοντικής ευθύνης μεταξύ των πολιτών, ανταμείβοντας άμεσα τις καλές περιβαλλοντικές δράσεις.
Ο κομβικός ρόλος της πλατφόρμας είναι ότι συνδέει με διαδραστικό τρόπο τις τοποθεσίες, όπου οι πολίτες μπορούν να καταθέτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά και τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται παρέχοντας δώρα ή εκπτώσεις στους πολίτες (ή δημοτικές παροχές όπως συνδρομές κολυμβητηρίου και δημοτικών γυμναστηρίων, εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών κ.ά.).
Το URBACT III χωρίζεται σε δύο φάσεις, όπου στην πρώτη οι εταίροι Δήμοι συνεργάζονται για να υποβάλλουν την τελική πρόταση χρηματοδότησης δικτύου καλής πρακτικής. Η τελική πρόταση χρηματοδότησης θα υποβληθεί τον Οκτώβριο του 2018 και η έναρξη υλοποίησης της δεύτερης φάσης είναι τον Ιανουάριο του 2019.
Μετά τη συνάντηση εργασίας στην Βουδαπέστη οι εκπρόσωποι των δήμων μαζί με τον εξειδικευμένο συντονιστή του προγράμματος URBACT, επισκέφθηκαν ένα από τα δύο κεντρικά “πράσινα σημεία” της Βουδαπέστης και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του. Το συγκεκριμένο “πράσινο σημείο” δραστηριοποιείται εδώ και δύο χρόνια με την ενεργή συμμετοχή 36.000 πολιτών.

Τα “πράσινα σημεία” αποτελούν ειδικές εγκαταστάσεις συγκέντρωσης και προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων υλικών, προκειμένου αυτά να προωθηθούν σε ειδικές μονάδες ανακύκλωσης ή να δοθούν προς επαναχρησιμοποίηση. Ο χώρος είναι επισκέψιμος για τους πολίτες και για τον σκοπό αυτόν υλοποιούνται προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, όπου οι πολίτες και μαθητές μαθαίνουν για τον κύκλο ζωής των απορριμμάτων και τη δυνατότητα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησής τους.

Ο δήμος Παύλου Μελά έχει σχεδιάσει και προωθεί τη δημιουργία κεντρικού και κινητών “πράσινων σημείων”, όπου με τη βοήθεια και τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί μέσω της συμμετοχής στο πρόγραμμα URBACT III, θα εφαρμόσει την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή στις γειτονιές του δήμου, προωθώντας την ορθή διαχείριση απορριμμάτων στο πλαίσιο των αρχών «πρόληψη – μείωση – επανάχρηση – κομποστοποίηση – ανακύκλωση».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)