Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σε ομηρία οι Δήμαρχοι – Αρκετοί σκέφτονται να μην ασχοληθούν ξανά λόγω «Κλεισθένη»!


Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τον "Κλεισθένη I" που υπερψηφίστηκε στις 12 Ιουλίου 2018 από την Ολομέλεια της Βουλής, με 150 ψήφους υπέρ και 123 κατά, φέρνει αρκετούς Δημάρχους στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Κάποιοι μάλιστα το σκέφτονται σοβαρά να μην ασχοληθούν ξανά με τα αυτοδιοικητικά!
Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
Όπως λένε  έμπειροι αυτοδιοικητικοί ένα από τα παράδοξα είναι ότι με την απλή αναλογική θα γίνεται η κατανομή των εδρών στο κεντρικό ψηφοδέλτιο, με πλειοψηφικό στις Κοινότητες ! Οι Δήμαρχοι μιλούν για επερχόμενο …μπάχαλο στα τοπικά συμβούλια σε δημοτικές κοινότητες άνω των 500 ανθρώπων αφού θα έχουμε τις δύο κάλπες. Για παράδειγμα ένας δήμος με τρεις παλιούς δήμους, θα έχει σε κάθε δήμο δύο κάλπες: Στη μια κάλπη θα ψηφίζουν για το τοπικό και στην άλλη θα ψηφίζουν για το δημοτικό συμβούλιο.
Αυτό τι σημαίνει; Ότι θα βγάλει εκεί εκλέκτορες, και αυτοί οι εκλέκτορες θα συνέλθουν και θα ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο ποιος θα είναι ο πρόεδρος του τοπικού. Δηλαδή δεν βγάζει ο λαός απευθείας τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας!
Επίσης ο «Κλεισθένης» αντί να βάλει ένα όριο 3% ή 5% το άφησε ανοιχτό, με αποτέλεσμα κάποιος που θα πάρει 150 ψήφους στην τρίτη κατανομή να μπει και να αποτελέσει μέλος του δημοτικού συμβουλίου σε κάποιον συνδυασμό.
Ενα άλλο θέμα, είναι αυτό των δικαστηρίων. Ο δήμαρχος εάν παραπεμφθεί για κακούργημα, που είναι πανεύκολο (από αμέλεια ή από κάποια παράλειψη να περάσει τα 120.000 ευρώ στα οικονομικά,) παραπέμπεται για κακούργημα! Από την ώρα της παραπομπής, ζητεί ο "Κλεισθένης" να είσαι έτοιμος για διοικητικό μέτρο, ενώ οποιοσδήποτε δημόσιος υπάλληλος διώκεται διοικητικά μόνο εάν είναι τελεσίδικα καταδικασμένος.
Αυτά για την ώρα. Θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)