Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σε παλιό εκκοκκιστήριο δημιουργείται γεωπονική σχολή

Δημιουργείται Κέντρο Καινοτομίας και Αειφόρων Εφαρμογών Γεωπονικών Επιστημών στον Αλίαρτο

Δημιουργείται Κέντρο Καινοτομίας και Αειφόρων Εφαρμογών Γεωπονικών Επιστημών στον Αλίαρτο
Στην δωρεάν παραχώρηση ακινήτου (οικόπεδο με πρώην εκκοκκιστήριο) για 25 χρόνια θα προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σκοπός είναι να λειτουργήσει εκεί Κέντρο Καινοτομίας και Αειφόρων Εφαρμογών Γεωπονικών Επιστημών, με χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και με «πυρήνα» τα πειραματικά αγροκτήματα που διαθέτει στην ευρύτερη περιοχή του Αλίαρτου το Πανεπιστήμιο.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας, Νίκου Θηβαίου:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ: Είναι γνωστό, κύριε Υπουργέ, ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει στην περιοχή Αλιάρτου της Βοιωτίας αγροκτήματα έκτασης 1.100 στρεμμάτων, στα οποία δραστηριοποιείται η ακαδημαϊκή κοινότητα για εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες, σημαντικές για την περιοχή αλλά και για την ανάπτυξη των γεωπονικών επιστημών.
Μετά την ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της πορείας της εκκαθάρισης του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας, η εκκαθαρίστρια δήλωσε ότι η κυριότητα ενός συγκεκριμένου τεμαχίου, με αριθμό 73, εντός του σχεδίου πόλεως, ανήκει σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Επειδή η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει σήμερα την αναβάθμιση και τη βελτίωση γενικότερα των δημοσίων πανεπιστημίων, επειδή η αξιοποίηση του προαναφερθέντος ακινήτου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα βελτιώσει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και θα ωφελήσει, αν θέλετε, τον αγροτικό και κτηνοτροφικό πληθυσμό της περιοχής και επειδή -επίσης σημαντικό- η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει ήδη υπογράψει «Πρωτόκολλο Συνεργασίας» με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη δημιουργία «Κέντρου Καινοτόμων και Αειφόρων Εφαρμογών Γεωπονικών Επιστημών», ερωτάσθε εάν πραγματικά και σύντομα προτίθεστε το εν λόγω ακίνητο προς υλοποίηση του πρωτοκόλλου που υπάρχει από την Περιφέρεια, αλλά και γενικότερα των αγροτοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στο Νομό Βοιωτίας, να παραχωρηθεί.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποδεικνύει και έμπρακτα ότι σε δράσεις σαν αυτές που υπηρετούν τον αγροτικό χώρο, πάντα ανταποκρίνεται. Ήδη στα τρία χρόνια θητείας μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πάνω από εξήντα δωρεάν παραχωρήσεις χρήσης έχουν γίνει, για να υπηρετήσουν τον συγκεκριμένο σκοπό.
Βεβαίως, το Υπουργείο δεν παραμένει απλώς θεατής των παραχωρήσεων. Παρακολουθεί κατά πόσον αυτές οι παραχωρήσεις επιτελούν τον σκοπό για τον οποίο έχουν παραχωρηθεί. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανακλήσεων παραχωρήσεων, γιατί δεν υλοποίησαν τον σκοπό για τον οποίο είχαν παραχωρηθεί.
Επί του συγκεκριμένου: Εξετάσαμε με θετική ματιά το αίτημα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, για δωρεάν παραχώρηση της χρήσης ενός οικοπέδου, που είναι έντεκα περίπου στρέμματα, μαζί με τις υφιστάμενες κτηριακές εγκαταστάσεις του πρώην Εκκοκκιστηρίου Βάμβακος στον Αλίαρτο.
Εκεί, λοιπόν, το αίτημα αναφέρει ότι σκοπός της συγκεκριμένης χρήσης θα είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας και Αειφόρων Εφαρμογών Γεωπονικών Επιστημών, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των όρων που περιλαμβάνονται σε ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας που έχει υπογράψει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εμείς, λοιπόν, κρίνουμε ότι η σκοπιμότητα και ο κοινωφελής χαρακτήρας του συγκεκριμένου έργου, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων -γύρω στα 3 εκατομμύρια- από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Στερεάς Ελλάδας, θέτουν τις βάσεις για ένα ελπιδοφόρο εγχείρημα που θα συμβάλλει στην αγροτική ανάπτυξη της περιφερειακής ενότητας της Βοιωτίας.
Από την πλευρά μου, λοιπόν, εγώ, ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα προχωρήσω άμεσα στην υπογραφή της συγκεκριμένης παραχώρησης - δυνατότητας χρήσης τουλάχιστον για είκοσι πέντε χρόνια, στηρίζοντας έμπρακτα τις προσπάθειες που γίνονται και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της Στερεάς Ελλάδας.
Βεβαίως, επαναλαμβάνω αυτό που είπα και στην αρχή, ότι, δηλαδή, αναμένουμε και θα παρακολουθούμε αν και κατά πόσο θα τηρήσουν τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ: Ακούγοντας θετικά την απάντηση του Υπουργού, θα ήθελα, ακριβώς σημειώνοντας ότι είναι σημαντική προτεραιότητα του Υπουργείου να παρακολουθήσει την πορεία της υλοποίησης του πρωτοκόλλου ανάμεσα στην Περιφέρεια και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, να ρωτήσω όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για την παραχώρηση του συγκεκριμένου ακινήτου και την υλοποίηση των σκοπών που κι εσείς αναφέρατε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, έχουν ήδη προχωρήσει οι υπηρεσίες και από την ώρα που υποβάλλατε το αίτημα, ο φάκελος -θα σας έλεγα- είναι στον προθάλαμο του γραφείου του Υπουργού.
Από εκεί και πέρα, εκείνο που θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά είναι ότι είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση και θέλουμε να λύσουμε όλα αυτά τα θέματα. Και εμείς, ιδρύοντας ιδιαίτερα τον Οργανισμό Διαχείρισης Αγροτικής Περιουσίας και των Ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο, έχουμε δυνατότητες, όμως πάντα με κινήσεις παρακολούθησης και κυρίως, όχι μέσα από σκοπιμότητες που βρήκαμε. Εγώ δεν αναφέρομαι τυχαία στο ότι υπήρξαν παραχωρήσεις χρήσεων και κυριότητας. Μάλιστα, ψάχνοντας εμείς, φτάσαμε στο σημείο να μην βρούμε ούτε μια πέτρα να έχει μπει στις συγκεκριμένες εκτάσεις για ξενοδοχειακές μονάδες.
Δεν θέλω να προκαλέσω, αλλά είναι ένα ζήτημα που μας αφορά, γιατί θέλουμε να νοικοκυρέψουμε, να μαζέψουμε την περιουσία του Δημοσίου στον αγροτικό χώρο, για να υπηρετήσουμε τις πολιτικές μας, πόσο μάλλον όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ενισχύσουμε τους νέους σε αυτήν τη δραστηριότητα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)