Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σήμερα: Αναβιώνουμε το αρχαίο έθιμο του Κλήδονα στη Σκαρφεια Φθιώτιδας

Το έθιμο του Αϊ – Γιάννη του Κλήδονα ζωντανεύει κάθε χρόνο με φωτιές, χορό και τραγούδια στη Σκάρφεια Φθιώτιδας.
Πρόκειται για ένα δρώμενο,με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Σκάρφειας,που ενισχύει την προσπάθεια για τη διαφύλαξη, τη διατήρηση και τη συνέχιση της παράδοσης μέσα από δράσεις που συνδυάζουν τα ήθη και έθιμα του τόπου μας με την ψυχαγωγία.

Έτσι και φέτος, μικροί και μεγάλοι καλούνται να πάρουν τα μαγιάτικα στεφάνια τους και να συμμετέχουν στην γιορτή του Κλήδονα τη Κυριακή 24 Ιουνίου στην Σκάρφεια
Παραδοσιακά η γιορτή του Κλήδονα συνδέεται με το θερινό ηλιοστάσιο και θεωρείται γιορτή των ξωμάχων, του βουνού και του κάμπου.

Το όνομα προέρχεται από την αρχαία λέξη Κληδών-κληδόνος που σημαίνει οιωνός, σημάδι, μάντεμα και ζωντανεύει την 24η του Πρωτόλη δηλαδή του Ιουνίου, που συμπίπτει με τη θερινή τροπή του ήλιου, η δύναμη του οποίου φανερώνει κυρίως τα μελλούμενα σύμφωνα με τις θαμπές μνήμες του παρελθόντος. Κατά το έθιμο, το βράδυ της 23ης Ιούνη στα χωριά ανάβουν τις φωτιές του Αϊ Γιάννη, όπου καίνε τα στεφάνια του Μάη και οι νέοι και τα παιδιά πηδούν τη φωτιά, τρεις φορές ο καθένας.
Στη νεοελληνική αντίληψη το έθιμο εξελίχθηκε σε μια όμορφη και ενδιαφέρουσα ιεροτελεστία, περισώζοντας τους ερωτικούς χρησμούς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καμένα Βούρλα:Θρήνος για τον 20χρονο φοιτητή

Παρατσούκλια από το Ρεγκίνι Λοκρίδας