Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΟΒΟΜΑΣΤΟΡΕΣ: Ορεινή πεζοπορία στην Πάρνηθα


rema-gkouras-670x300
24/9/2017 Ορεινή πεζοπορία στην Πάρνηθα
                 (Πηγάδι Αβράμη – Σπήλαιο Πανός – Άρμα – Πηγάδι Αβράμη)
Κυριακή: Συνάντηση στο Δημαρχείο Φυλής στις 9:00π.μ.
Ξεκινώντας από την θέση πηγάδι Αβράμη, σε υψόμετρο 420 μ. με ήπια ανάβαση και ΒΑ κατεύθυνση, σε 2 χλμ. περίπου, συναντάμε την διασταύρωση στα χωράφια του Γιόκα. Ακολουθούμε το βόρειο μονοπάτι και σε 1 χλμ. περίπου, συναντάμε την πηγή Ταμίλθι, όπου θα κάνουμε μια σύντομη στάση. Συνεχίζουμε σε μονοπάτι με βόρεια πορεία, ανάμεσα σε πεύκα και φτάνουμε στο σπηλαίο του Πανός. Διασχίζοντας το ρέμα της Γκούρας αρχίζει μια απότομη ανηφόρα που κυκλώνει το Άρμα. Η ονομασία «Άρμα» προέρχεται πιθανόν από την ομοιότητα του βράχου με το άρμα του μυθικού ήρωα Αμφιάραου ο οποίος έπεσε με το άρμα του στο σημείο εκείνο. Είμαστε πλέον στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής κοντά στην κορυφή Άρμα και αρχίζουμε να κατηφορίζουμε προς την μονή Κλειστών, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ρέματος της Γκούρας. Περνώντας νότια της μονής, ακολουθούμε μονοπάτι που μας οδηγεί στο ρέμα της Γιαννούλας. Μετά από μια μικρή στάση αρχίζουμε την ανάβαση προς την θέση που ξεκινήσαμε, το πηγάδι Αβράμη.
Εύκολη διαδρομή, Β.Δ.: 1, , Ω.Π.: 5 – 6, Υ.Δ.: + – 450, Μήκος 14 χλμ. περίπου.
Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως 10:00μ.μ. στις 23/9/2017
Συντονιστές της Δράσης αυτής είναι :
1). Φώτης Παλτζούδης Τηλ. 694 446 3513
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΠΟΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Σύντομες πληροφορίες για την περιοχή.
Στο σπήλαιο του Πανός λατρεύονταν κατά την αρχαιότητα ο θεός Πάνας, ο τραγοπόδαρος θεός-προστάτης των βουνών, των δασών, των σπηλαίων αλλά και των ποιμνίων. Ονομάζεται και Λυχνοσπηλιά, από το μεγάλο αριθμό των λυχναριών (περίπου 2.000) που βρέθηκαν μέσα σε αυτό. Η είσοδός του οδηγεί σε στενόμακρη αίθουσα μήκους περίπου 68 μ και πλάτους ως 15 μ. Από στενό πέρασμα που βρίσκεται αριστερά, οδηγούμαστε σε δεύτερη αίθουσα με μήκος 20 μ, πλάτος 9 μ και ύψος 4 μ και μεγάλη λιθοματική λεκάνη από όμορφο σταλαγμιτικό υλικό, άλλοτε γεμάτη νερό και με λευκούς σταλακτίτες. Στο σπήλαιο παλαιότερα υπήρχαν τρεις πηγές. Ο σταλακτιτικός διάκοσμος είναι μαυρισμένος από τα λυχνάρια και τους πυρσούς που χρησιμοποιούνταν για φωτισμό. «Ιστορικά σπήλαια», Άρθρο του Γ. Παπαδόπουλου στην Καθημερινή.
Πάνω από τη Μονή Κλειστών ορθώνεται ο ορεινός όγκος της κορυφής Άρμα (υψόμετρο 884 μ), όπου πιθανολογείται ότι υπήρχαν δύο βωμοί αφιερωμένοι στον Δία με την προσωνυμία Σημαλέος ο Απήμιος ή Όμβριος. Οι ιερείς της Αθήνας περίμεναν το σημάδι του Δία κοιτώντας από την Πνύκα και την Ακρόπολη για να ξεκινήσει η ιερή πομπή για τους Δελφούς, η Πυθαίδα πομπή. Όποτε τα σύννεφα μαζεύονταν και άστραφτε στην κορυφή «Άρμα», κατά τον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα, η πομπή λάμβανε ως Θεϊκό σήμα την αστραπή για να ξεκινήσει. Από εκείνα τα χρόνια έχει επιβιώσει η παροιμιώδης ρήση «… οπόταν δι’ Άρματος αστράψει …». Η πομπή των «πυθαϊστών» που ξεκινούσε από το βωμό του «Αστραπιαίου Διός» στην Αθήνα κατευθύνοντας μέσω του Δήμου των Χαστιέων προς τους Δελφούς. Οι «πυθαϊστές», ήταν οι επίλεκτοι Αθηναίοι πολίτες που αντιπροσώπευαν την πόλη στις Δελφικές εορτές των Πυθίων. Οι «πυθαϊστές» επιστρέφοντας από το Δελφικό Ιερό έφερναν καινούργια αμόλυντη φωτιά, «νέον φώς», για να καθάρουν τα ιερά της Αθήνας.
Παυσανίας Αττικά: «Και εν Πάρνηθι παρνήθιος Ζεύς χαλκούς εστί και βωμός σημαλέου Διός. Έστι δε εν τη Πάρνηθι και άλλος βωμός, θύουσι δε επ’ αυτού τοτό μεν όμβριον τοτέ δε απήμιον καλούντες Δία.»
(κείμενο από πληροφοριακή ταμπέλα του μονοπατιού κοντά στη Μονή Κλειστών).
Τοπικοί θρύλοι και παραδόσεις αναφέρονται στην αρχόντισσα Γιαννούλα που έδωσε το όνομά της στο ομώνυμο ρέμα και τον υδραγωγό. Το ποτάμι στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κελάδων. Ο αγωγός αυτός μετέφερε τα νερά του ρέματος από ένα μικρό φράγμα κοντά στη μονή Κλειστών και ακολουθώντας τη διαδρομή Χασιά, Λιόσια, Πύργος Βασιλίσσης ενώνονταν με άλλον υδραύλακα του Κηφισού και κατέληγε στον Ελαιώνα των Αθηνών. Πιθανολογείται ότι είναι έργο της Ενετοκρατίας (1204-1456 μ.Χ.) και ήταν ζωτικής σημασίας για την Αθήνα. Δεύτερο και εξίσου σημαντικό ήταν το υδραγωγείο της Θεοδώρας, που ξεκινούσε από το ομώνυμο ρέμα της περιοχής της Φυλής. Κατασκευάστηκε την εποχή του ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού και μετέφερε νερό στην Ελευσίνα. Πιθανόν ένα αρχαιότερο υδραγωγείο που μετέφερε νερό από το ρέμα της Γιαννούλας συνδέθηκε με αυτό το Αδριάνειο υδραγωγείο και διέσχιζε το Θριάσιο Πεδίο.
«Πάρνηθα», Νίκος Νέζης, Δημήτρης Γιώτας, Εκδόσεις Ανάβαση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)