Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βερονίκη της Οίτης: Το αγριολούλουδο που δεν φυτρώνει πουθενά στον κόσμο, παρά μόνο στην Οίτη (φωτο)







του Νίκου Αβουκάτου | http://greenagenda.gr
Η Βερονίκη της Οίτης (Veronica oetaea) είναι ένα μικροσκοπικό φυτό και κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο σύντομος βιολογικός κύκλος που δεν ξεπερνά τις τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, συμπεριλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Σπανίων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας ως κρίσιμο κινδυνεύον είδος.
Πρόκειται για ενδημικό φυτό του ορεινού όγκου της Οίτης και φύεται στα εποχικά λιμνία της Οίτης, στο οροπέδιο Λειβαδιές, στην κορυφή Γρέβενο και στη θέση Αλύκαινα του Εθνικού Δρυμού Οίτης. Η Βερονίκη απαντάται μόνο στην Οίτη και πουθενά αλλού στον κόσμο.
Η Βερονίκη της Οίτης, το σπανιότατο αυτό ενδημικό αγριολούλουδο, αποτελεί αντικείμενο μελέτης του έργου ForOpenForests. Η Βερονίκη της Οίτης βρίσκεται από όλο τον κόσμο μόνο σε λίγα τετραγωνικά μέτρα γης στην Οίτη.

«Εμφανίζεται και αναπτύσσεται για μικρή χρονικά περίοδο (2-3 εβδομάδες), επομένως είναι ένα φυτό με πολύ σύντομο βιολογικό κύκλο, ίσως έναν από τους συντομότερους στο φυτικό βασίλειο και δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμο, καθώς πρόκειται για μικρό σε μέγεθος φυτό (έως ~5 εκατ. ύψος) με μικρά λευκά άνθη», εξήγησε στη Greenagenda.gr ο Χρήστος Γεωργιάδης, Γεωπόνος MSc, Συντονιστής του έργου ForOpenForests.
Οι θέσεις (βιότοπος) είναι τρία μικρά εποχικά λιμνία, χαρακτηριστικά των μεσογειακών οικοσυστημάτων μεγάλου υψομέτρου και η Βερονίκη φυτρώνει όταν αυτά ξεραίνονται, γύρω στα τέλη Μαΐου με μέσα Ιουνίου.

«Η βασικότερη απειλή του είναι η κίνηση τροχοφόρων (αυτοκίνητα 4Χ4 και μηχανές) εκτός δασικού δρόμου και μέσα στις περιοχές όπου φύεται. Απειλείται, όμως, και από άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες λόγω της άγνοιας που υπάρχει για την ιδιαίτερη σημασία του είδους», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
Το έργο LIFE11 NAT GR/1014, υλοποιείται εδώ και 4 χρόνια από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης με τίτλο «Διατήρηση Δασών και Δασικών Ανοιγμάτων Προτεραιότητας στον Εθνικό Δρυμό Οίτης και στο Όρος Καλλίδρομο της Στερεάς Ελλάδας» και ακρωνύμιο ForOpenForests, στοχεύει στην εφαρμογή διαχειριστικών πρακτικών που θα συμβάλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας που επηρεάζεται αρνητικά από την επέκταση των δασών.
Το έργο LIFE ForOpenForests της Οίτης έχει ήδη προσφέρει σημαντική επιστημονική γνώση για τα είδη της περιοχής Καλλίδρομου και αποτελεί μια μικρή προσπάθεια για την προστασία και την ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)