Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟ.Δ.Σ.Α. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΣΜΑ ΘΙΣΒΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θήβα: 11/08/2017
Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης του Δήμου Θηβαίων θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής:
H Δημοτική αρχή, ζήτησε από τον ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε να συμπεριλάβει στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και τον ΣΜΑ Θίσβης.
Το συγκεκριμένο έργο χαρακτηρίσθηκε ως Β΄ προτεραιότητας, δηλαδή να αξιολογηθεί εάν υπάρχει ανάγκη για την κατασκευή του, εφόσον έχει υλοποιηθεί ο σχεδιασμός όλων των έργων Α΄ προτεραιότητας και υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση.
Σημειώνεται ότι αυτό είναι γνωστό σε όλους και στην δημόσια διαβούλευση του ΠΕΣΔΑ που πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο δεν εκφράστηκε κανένας αρνητικά για την ένταξη του στο σχεδιασμό.
Σε συνέχεια ανακοίνωσης από τον πρωθυπουργό χρηματοδότησης του ΣΜΑ Θίσβης, προέκυψαν ανησυχίες ως προς τον τρόπο λειτουργίας και τη χρησιμότητα ενός Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Κανείς δεν έκρινε σκόπιμο και πολύ περισσότερο κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, πριν καταγγείλει το έργο, να διευκρινίσει και να μάθει περί τίνος πρόκειται.
Ο Φορέας μας είναι πάντα πρόθυμος να απαντήσει σε οποιοδήποτε σχετικό ερώτημα και να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε από κανέναν.
Πώς όμως γινόταν η διαχείριση των απορριμμάτων στη Δημοτική Ενότητα Θίσβης στο παρελθόν ;
Γινόταν με εναπόθεση των απορριμμάτων σε Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων
(ΧΑΔΑ), κοινώς χωματερή.
Από την 1η Απριλίου 2009 ο ΧΑΔΑ Θίσβης έκλεισε και το σύνολο των απορριμμάτων της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Θήβας.
Ο πρώην τοπικός ΦοΔΣΑ (Δ.Ε.Π.Ο. .Α.Θ Α.Ε) υπέβαλλε πρόταση χρηματοδότησης για αποκατάσταση 7 εναπομεινάντων ΧΑΔΑ των 7 πρώην Καποδιστριακών Δήμων (Θίσβης, Πλαταιών, Βαγίων, Τανάγρας, Σχηματαρίου, Οινοφύτων & Δερβενοχωρίων ).
Στις 2 Φεβρουαρίου 2012 με το υπ΄ αριθ. 115897 έγγραφο (ΑΔΑ: ΒΟΖΚ0-2ΤΖ), εντάχθηκε το έργο αποκατάστασης των 7 ΧΑΔΑ, συνολικού προϋπολογισμού 2.965.283,93 ευρώ.
Η προαναφερόμενη δράση ολοκληρώθηκε (ΑΔΑ : ΩΗΜ54653Ο7-3ΞΔ) και οι 7 ΧΑΔΑ, μεταξύ των οποίων και αυτός της Θίσβης στη θέση Μαυροβούνι» ή «Σπηλάκι», έχουν πλήρως αποκατασταθεί.
Αυτό σημαίνει στην πράξη ενδιαφέρον και ενέργειες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Τι είναι όμως ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ);
Mε λίγα και απλά λόγια, σκοπός της λειτουργίας του ΣΜΑ, είναι τα αστικά απορρίμματα της περιοχής του Δήμου, να μην μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ με ατελείωτα δρομολόγια 
απορριμματοφόρων, αλλά να συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο press container χωρητικότητας ίσης με τη χωρητικότητα 3-4 απορριμματοφόρων, που θα τα μεταφέρει αυθημερόν στο ΧΥΤΑ.
Έτσι, εξοικονομείται και χρόνος και χρήμα, προς όφελος της ταχύτερης, συχνότερης οικονομικότερης και με περισσότερη ασφάλεια αποκομιδής των αστικών απορριμμάτων της περιοχής.
Αυτό είναι ο ΣΜΑ, και τίποτα παραπάνω.
Σήμερα λειτουργούν στην Περιφέρειά μας 13 ΣΜΑ.
- 1 στον Δήμο Δωρίδας
- 1 στον Δήμο Δελφών
- 3 στον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας
- 2 στον Δήμο Λοκρών
- 1 στον Δήμο Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου
- 1 στον Δήμο Καρπενησίου
- 1 στον Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού
- 1 στον Δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας
- 1 στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων
- 1 στον Δήμο Ερέτριας
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει ο ΣΜΑ Καρύστου, ενώ αναμένεται η ένταξη από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η κατασκευή 2 ακόμη ΣΜΑ στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου (1 στην Κύμη & 1 στο Αλιβέρι)
Επιπλέον υποβάλλεται πρόταση στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας για ένταξη 2 ακόμη ΣΜΑ Α΄ προτεραιότητας στον Δήμο Δωρίδας & Καρύστου (Στύρα).
Παραθέτουμε ενδεικτικά ιστοσελίδες που αφορούν τη λειτουργία του ΣΜΑ Καρπενησίου καθώς και άλλων ΣΜΑ στη χώρα, με σχετικά video, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να αντιληφθούν τον τρόπο λειτουργίας ενός ΣΜΑ:
Οι σκοπιμότητες φαιδρών κινδυνολόγων οδήγησαν σε ένα κύμα παραπληροφόρησης, για βαπόρια, τρένα, αεροπλάνα και διαστημόπλοια που θα μεταφέρουν σκουπίδια στη Θίσβη, και άλλες τέτοιες ευτράπελες ιστορίες προχωρημένης … φαντασίας.
Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ιδιαίτερα σοβαρό.
Αφορά τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, τα οποία δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης για επικοινωνιακούς και μικροπολιτικούς λόγους.
Ο Φορέας μας είναι Πανελλαδικά αναγνωρισμένος και βρίσκεται στην πρωτοπορία της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, ακριβώς επειδή διαθέτει και γνώση και σοβαρότητα.
Ιδιότητες που δεν διαθέτουν οι φαιδροί κινδυνολόγοι.
Επειδή όμως, με την διασπορά ψευδών ειδήσεων, δημιουργείται αφενός ανησυχία στους πολίτες και αφετέρου πλήττεται το κύρος και η αξιοπιστία του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε, ο Φορέας μας θα φροντίσει να διασφαλίσει με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει, ότι ο καθένας που εκφράζεται με δημόσιο λόγο για τα θέματα διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, θα έχει συνείδηση αλλά και ευθύνη των λεγομένων του.
lamiakos-typos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)