Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΟΙ ΔΥΟ ΛΑΜΙΩΤΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ



Στους «κορυφαίους των γηπέδων» δύο Λαμιώτες!
Ανάμεσα στους 500 καλύτερους Έλληνες και ξένους ποδοσφαιριστές που αναφέρονται στο βιβλίο του ΠΣΑΠ «Οι κορυφαίοι των γηπέδων» συγκαταλέγονται και δύο παλαίμαχοι της Λαμίας, ο Παναγιώτης Καρανικόλας και ο Αλέκος Παπαγεωργίου! Μια άκρως τιμητική διάκριση για τους δύο άσσους του παρελθόντος αφού βρίσκονται ανάμεσα σε «ιερά» τέρατα του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο Μίμης Δομάζος, ο Γιώργος Σιδέρης, ο Λάκης Γκλέζος κ.ά. Τι αναφέρει το βιβλίο για τους δύο…


Παναγιώτης Καρανικόλας: «Σέντερ φορ και αρχηγός της Λαμίας στη δεκαετία του ’60 όταν η ομάδα της Στερεάς Ελλάδας ήταν πράγματι εντυπωσιακή και κατέπλησσε με το όμορφο και θεαματικό ποδόσφαιρό της, αλλά και με την πληρότητα που παρουσίαζε ως σύνολο. Ο Παναγιώτης Καρανικόλας είχε κερδίσει το παρατσούκλι ‘Μίλερ’ για τον τρόπο με τον οποίο τελείωνε τις φάσεις αφού κατάφερνε χωρίς να εντυπωσιάζει να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Ήταν πάντα στην σωστή θέση την κατάλληλη στιγμή. Για αυτό και αποδείχτηκε εξαιρετικά παραγωγικός. Μάλιστα, σημείωσε στο πρωτάθλημα της δεύτερης Εθνικής κατηγορίας 5 γκολ σε αγώνα με τον Αιολικό και 4 σε βάρος της Πτολεμαΐδας. Ενώ σκόραρε 8 φορές κατά της Στυλίδας σε αναμέτρηση για το τοπικό Κύπελλο Ερασιτεχνών. Γεννήθηκε το 1942 στη Λαμία και το 1957 ήταν ήδη παίκτης της Παλλαμιακής.

Έπαιξε από την αρχή ως σέντερ φορ και το 1964 φόρεσε την φανέλα με το νούμερο 9 στην ομάδα της Λαμίας η οποία δημιουργήθηκε από την συγχώνευση 4 συλλόγων της περιοχής. Στο διάστημα αυτό είχε την δυνατότητα να μεταγραφεί σε μεγαλύτερη ομάδα αφού τον ήθελαν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός, αλλά απέρριψε την προοπτική να φύγει από την ιδιαίτερη πατρίδα του καθώς άλλωστε δεν τον ενδιέφερε να αλλάξει τους ρυθμούς της ζωής του.

Η μεγάλη πρόκληση για εκείνον είχε έρθει ήδη από το 1962 όταν τον ζήτησε επιμόνως ο Εθνικός που του προσέφερε μάλιστα την δυνατότητα να του ανοίξει κρεοπωλείο στον Πειραιά ώστε να τον ακολουθήσουν και οι γονείς του που είχαν αυτή την απασχόληση στη Λαμία. Ούτε έτσι πείστηκε ο Καρανικόλας να μεταγραφεί, παρά τις γενναιόδωρες κινήσεις από τον τότε ιδιοκτήτη του Εθνικού, τον Δημήτρη Καρέλλα. Στην σεζόν 1967-’68 ο Καρανικόλας έφτασε τα 26 γκολ και έχασε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στη δεύτερη Εθνική μόλις για 2 τέρματα. Την πρωτιά είχε πάρει τότε ο Αντώνης Αντωνιάδης που είχε σημειώσει 28 τέρματα. Η αποχώρησή του από την ενεργό δράση ήταν πρόωρη αφού τα παράτησε μόλις στα 28 του αλλά δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά αφού ένιωθε ότι δεν είχε πια κίνητρο και ενθουσιασμό.

Η εμφάνισή του στον αγώνα Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στη Λαμία έμεινε πάντως ιστορική. Πέτυχε το 1-0 στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, αλλά ο διαιτητής Κιτσούκαλης έκρινε σκόπιμο να κρατήσει άλλα 7 λεπτά καθυστερήσεις –χωρίς εύλογη αιτία- και στο διάστημα αυτό ισοφάρισε σε 1-1 ο Παναθηναϊκός με αποτέλεσμα να πάει το ματς στην παράταση. Εκεί αποκλείσθηκε η Λαμία με γκολ του Βουρδαμή στο 120’».


Αλέκος Παπαγεωργίου: «Κινδύνευσε να ξεψυχήσει μέσα στα γήπεδα από ένα απρόσεκτο μαρκάρισμα του Μολούκου παίκτη του Παναθηναϊκού Τσου Λα Λινγκ αλλά μετά από περιπέτειες 5 μηνών κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετώπισε και να γυρίσει ακόμα πιο δυνατός και αποφασιστικός στην ενεργό δράση. Η περίπτωσή του είναι μοναδική αφού φανερώνει την αφοσίωση και την προσήλωση στον στόχο αλλά και την αγάπη στο ποδόσφαιρο. Ο Αλέκος Παπαγεωργίου διέπρεψε ως κεντρικός αμυντικός, στόπερ ή λίμπερο. Το σημαντικότερο ίσως για τον ίδιο ότι μετά από το τέλος της καριέρας του ήταν ικανοποιημένος ότι κατάφερε να σταθεί όρθιος και στις πραγματικά μεγάλες δυσκολίες. Γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου 1954 στη Λαμία και στα 15 του ήταν ήδη βασικός στην άμυνα της Λαμίας στο πρωτάθλημα της δεύτερης Εθνικής κατηγορίας. Το 1976 μεταγράφηκε στα Γιάννινα και έγινε συμπαίκτης της θρυλικής παρέας του Κοντογεωργάκη, του Γκλασμάνη, του Μοντέζ, του Αλβαρέζ και των άλλων.

Με τον ΠΑΣ Γιάννινα τερμάτισε στην Πέμπτη θέση του πρωταθλήματος. Ο ίδιος προσέφερε και στο κέντρο της άμυνας αλλά και ως αμυντικός μέσος. Τη σεζόν 1980-81, ως αρχηγός της ομάδας του, πέτυχε μάλιστα το νικητήριο γκολ του ΠΑΣ στο 2-1 σε βάρος του Ολυμπιακού ενώ σε εκείνη την περίοδο ψηφίσθηκε ως ο καλύτερος σέντερ μπακ του πρωταθλήματος. Μοιραία εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τον Ολυμπιακό που όμως δεν πρόλαβε να προχωρήσει στην απόκτησή του αφού παρενέβη ο Παναθηναϊκός που έπεισε τον Παπαγεωργίου να δεσμευτεί μαζί του. Ωστόσο, ο Παπαγεωργίου πήγε στον Απόλλωνα Αθηνών ως δανεικός από τον Παναθηναϊκό με την προοπτική να φορέσει την φανέλα των «πρασίνων» τον Δεκέμβριο του 1981, 6 μήνες αργότερα.

Λίγες ημέρες προτού πάει στον Παναθηναϊκό, στις 22 Νοεμβρίου, ο Παπαγεωργίου δέχτηκε χτύπημα στο στήθος από το πόδι του Λα Λινγκ στην αναμέτρηση Απόλλωνα Αθηνών – Παναθηναϊκού. Του γύρισε η γλώσσα και λίγο έλειψε να χάσει την ζωή του. Σώθηκε από θαύμα αλλά η μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό δεν έγινε ποτέ.

Έμεινε στον Απόλλλωνα Αθηνών έως το 1988 και τότε πήγε στον Αχαρναϊκό ενώ έκλεισε την καριέρα του στην ΕΑΡ που είχε ανέβει στην δεύτερη Εθνική κατηγορία. Αποσύρθηκε σε ηλικία 37 ετών από την ενεργό δράση και ασχολήθηκε με την προπονητική, τομέας στον οποίο έχει ήδη αξιοσημείωτες επιτυχίες προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε ομάδες της δεύτερης και της τρίτης Εθνικής κατηγορίας.

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
fthiotidasport.blogspot.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)