Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα πρώτα αποτελέσματα της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στους δήμους





Με τη νέα γενιά προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα 43.000 άνεργοι εργάζονται στους 325 δήμους προσφέροντας τις υπηρεσίες τους για τη βελτίωση της καθημερινότητας δεκάδων χιλιάδων πολιτών, υλοποιούνται σχεδόν 3.000 έργα υποδομής και περισσότερες από 1.600 παρεμβάσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας και πλήθος κοινωνικών υπηρεσιών.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην αναφορά της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) η οποία, στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας που παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση, παρακολουθεί την πορεία της Νέας Γενιάς Κοινωφελούς Εργασίας.

Τα νέα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (2016-2017) που υλοποίησε το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τους δήμους, έχουν συνολικό προϋπολογισμό 342 εκατομμύρια ευρώ και υποστηρίζουν με προσωρινή εργασία, σε συγκεκριμένα και μετρήσιμα έργα, τους άνεργους που αποδεδειγμένα δεν βρίσκουν εύκολα δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μέσω των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα:
ανακατασκευάζονται και συντηρούνται1500 κτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και κοινόχρηστοι χώροι
υλοποιούνται περισσότερα από 400 έργα οδοποιίας
αναδιαμορφώνονται περισσότερα από 1000 πάρκα και χώροι πρασίνου
γίνονται 1600 παρεμβάσεις, όπως ψηφιοποίηση και οργάνωση των υπηρεσιών και παρέχονται σειρά κοινωνικών υπηρεσιών που μειώνουν τη γραφειοκρατία και εξυπηρετούν τον πολίτη στην καθημερινότητά του.

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα, αναλυτικά στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που αφορούν το πρόγραμμα στους 17 δήμους-θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας:
Οι 8 στους 10που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Οι 6 στα 10 άτομαείναι άνω των 45 ετών και είχαν να εργαστούν για περισσότερο από 3 χρόνια
το 78%των ωφελουμένων είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ιδιαίτερη κοινωνική σημασία έχει η κοινωφελής τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για χιλιάδες δημότες που γίνονται αποδέκτες των παρεχόμενων έργων και υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, τεκμήριο της κοινωνικής βαρύτητας της κοινωφελούς αποτελούν, μεταξύ άλλων οι λόγοι συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Όπως καταγράφουν τα αποτελέσματα της έρευνας, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων χρειάζεται την κοινωφελή εργασία για την κάλυψη άμεσων αναγκών διαβίωσης και για τη συμπλήρωση ενσήμων.

Σε ό,τι αφορά τους δημότες των 17 δήμων, αξίζει να επισημανθεί ότι παρασχέθηκαν υπηρεσίες σε:
058 άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
074 άτομα τρίτης ηλικίας
523 παιδιά και νήπια
446 άτομα που ανήκουν σε μειονότητες
239 Α.μεΑ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)