Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σημαντική μείωση επιτοκίων σε νέα επενδυτικά έργα στους δήμους και τρία νέα χρηματοδοτικά Προγράμματα


Σημαντική μείωση επιτοκίων σε νέα επενδυτικά έργα στους δήμους και τρία νέα χρηματοδοτικά Προγράμματα ανακοίνωσε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Μειωμένα επιτόκια σε νέα επενδυτικά έργα των δήμων καθώς και τρία νέα χρηματοδοτικά Προγράμματα, ανακοίνωσε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Κ. Βαρλαμίτης.

Πρόκειται για το Πρόγραμμα Επιχορήγησης Μελετών για μικρούς και ορεινούς δήμους, για το πρόγραμμα ρύθμισης Οφειλών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ και το Νέο Ολοκληρωμένο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Ενεργειακού Συμψηφισμού Παραγόμενης Ενέργειας».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά την έναρξη της συζήτησης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις σχετικές εξελίξεις υπογραμμίζοντας ότι «η συστηματική συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων γίνεται ωφέλιμη για όλους τους δήμους της χώρας».

«Το Ταμείο Παρακαταθηκών μπορεί να αποτελέσει την τράπεζα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να υλοποιηθούν αναπτυξιακά έργα. Αυτή είναι μια ευκαιρία που πρέπει ως Τοπική Αυτοδιοίκηση να την αξιοποιήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μείωση στα επιτόκια

Η μείωση στα επιτόκια για νέα επενδυτικά έργα στους δήμους ανέρχεται στο 0,68% και διαμορφώνεται από 3.24% σε 2,56% στα κυμαινόμενα δάνεια, ενώ στα σταθερά για 10 χρόνια από 4,49% πάει 3,81%.

Όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος του Ταμείου η μείωση αυτή με βάση τις χρηματοδοτήσεις που θα γίνουν εξασφαλίζουν για τους δήμους όφελος ύψους 1,1 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Όπως επισημάνθηκε από το Κ. Βαρλαμίτη η μείωση του επιτοκίου επετεύχθη με δύο τρόπους. Από τη μία το Ταμείο έλαβε την απόφαση να μειώσει το επιτόκιο που ορίζει για το δικό του δάνειο και από την άλλη υπογράφθηκε συμφωνία προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επενδύσεων στα έργα αυτά. Η μείωση που γίνεται, σημείωσε ο Πρόεδρος του Ταμείου είναι με τους καλύτερους όρους που υπάρχουν σήμερα στην αγορά. Είναι επιτόκια που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα».

Τα νέα επενδυτικά προγράμματα

Εκπόνηση μελετών για μικρούς και ορεινούς δήμους

Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση μικρών και ορεινών δήμων για την εκπόνηση μελετών για την ωρίμανση έργων υποδομής από πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Μέσω του προγράμματος θα υλοποιηθούν έργα προϋπολογισμού ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η επιχορήγηση απευθύνεται σε δύο βασικές κατηγορίες δήμων. Σε εκείνους που έχουν πληθυσμό κάτω από 10 χιλιάδες κατοίκους, καθώς και σε ορεινούς δήμους με πληθυσμό άνω των 10 χιλιάδων κατοίκων.

Ρύθμιση Οφειλών ΝΠΙΔ

Ρύθμιση ΝΠΙΔ. Στη σχετική ρύθμιση που έχει ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών καλύπτονται τόσο οι ΔΕΥΑ, όσο και τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα.

Οι διαδικασίες, όπως τόνισε ο Κ. Βαρλαμίτης είναι απλές και απαιτείται μόνο η υποβολή αίτησης με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού και του Δ.Σ. της δήμου που υπάγεται το ΝΠΙΔ. Στη ρύθμιση προβλέπεται μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου μέχρι 5 έτη.

Νέο Ολοκληρωμένο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Ενεργειακού Συμψηφισμού»

Όπως επισημάνθηκε από το Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων πρόκειται για ένα πρόγραμμα «Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού» το οποίο ενεργοποιήθηκε με Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη το Μάιο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να παράγουν μέσα από φωτοβολταϊκά συστήματα ενέργεια μέχρι 500 kw ανά έτος και να μπορούν να τα συμψηφίζουν με αυτά που τα καταναλώνουν.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)