Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εθνικό θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων.

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο

Θαλάσσιο πάρκο. Το Εθνικό θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων , στις Β. Σποράδες , ιδρύθηκε το 1992 με Προεδρικό διάταγμα της Ελληνικής κυβέρνησης και είναι το μοναδικό στη χώρα μας. Η περιοχή περιλαμβάνει το Ν.Α τμήμα της Σκοπέλου και την Αλόννησο, τα μόνα νησιά που κατοικούνται και άλλα μικρότερα που δεν κατοικούνται με εξαίρεση κάποιους φύλακες ή βοσκούς. Κατά 94 % αποτελείται φυσικά από θάλασσα.
Λόγω του περιορισμένου βαθμού ανθρώπινης παρέμβασης και της καλής κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, στο πάρκο βρίσκει καταφύγιο ένας μεγάλος αριθμός από ζώα και πουλιά.
Στην περιοχή του Πάρκου μπορεί κανείς να δει το αγριοκάτσικο των Γιούρων, μαυροπετρίτες και αιγαιόγλαρους και να θαυμάσει το κόκκινο κοράλι Corralium rubrum και της μεγάλης σημασίας υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας.
Δελφίνια παίζουν με τα κύματα και συντροφεύουν πολλές φορές τους θαλάσσιους ταξιδευτές.
Ο πιο σημαντικός όμως και αγαπητός κάτοικος του Πάρκου είναι η Μεσογειακή Φώκια , η φώκια Monachus Monachus , η φώκια Μοναχός.
Από τα αρχαία ελληνικά χρόνια είχε κερδίσει τη συμπάθεια των ανθρώπων καθώς αναπαριστάται σε αρχαία ελληνικά νομίσματα και υμνείτε από τον μεγαλύτερο ποιητή της αρχαιότητας τον Όμηρο.
Είναι από τα μεγαλύτερα είδη φώκιας στον κόσμο και για να επιβιώσει καταναλώνει τροφή ως 5% του βάρους της.
Ο αργός ρυθμός αναπαραγωγής , η βρεφική θνησιμότητα, η θαλάσσια ρύπανση, το πολύτιμο λίπος και δέρμα της και οι φθορές που προκαλεί σε δίχτυα για αναζήτηση τροφής είναι μερικοί απο τους λόγους που έχουν φέρει το συμπαθητικό αυτό θηλαστικό στην πρώτη θέση των ειδών προς εξαφάνιση στην ευρωπαϊκή ένωση.
Στη μεσόγειο και στις ακτές του Β. Ατλαντικού ζουν περίπου 500 φώκιες αλλά ο μεγαλύτερος πληθυσμός κατοικεί στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου.
Στις σπηλιές των ερημόνησων και κυρίως στη νήσο Πιπέρι, που αποτελεί τον πυρήνα του πάρκου, οι φώκιες βρίσκουν καταφύγιο και ένα ασφαλές μέρος να φέρουν στον κόσμο τα μικρά τους μια φορά το χρόνο.
Ο αλιευτικός Συνεταιρισμός Αλοννήσου  βοηθά ουσιαστικά στην προστασία της φώκιας που αποτελεί δείκτη υγείας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Αν και πανέξυπνο αυτό το ζώο αποφεύγει την επαφή με τους ανθρώπους, μπορεί στο ταξίδι σας να σταθείτε τυχεροί!
Μπορεί με την άκρη του ματιού σας να δείτε μια σκοτεινή φιγούρα να σχίζει τα νερά, μπορεί να το καμαρώσετε κρυφά να λιάζεται σε μια ακροθαλασσιά ή ακόμα κάποια βράδια μπορεί να ακούσετε το ροχαλητό του!
Σίγουρα όμως, ακόμα κι αν δεν το δουν τα μάτια σας, θα το νιώσει η καρδιά σας. Μην ξεχνάτε!!!
Η προστασία του περιβάλλοντος και η διάσωση της οικολογικής αλυσίδας είναι στο χέρι όλων μας!
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
MOm ( Εξωτερικός Σύνδεσμος )
Το Θαλάσσιο Πάρκο ( Εξωτερικός Σύνδεσμος )




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)