Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καμένα Βούρλα – Καλλίδρομο…και βουνό και θάλασσα!

Αφού απολαύσουμε τις τελευταίες καλοκαιρινές βουτιές  στις παραλίες του Β. Ευβοϊκού, εφορμούμε στα κοντινά βουνά Κνημίδα και Καλλίδρομο για να ανακαλύψουμε μέσα από θαυμάσιες διαδρoμές έναν τόπο πανέμορφο και παντελώς άγνωστο.


Κτισμένα στο νοτιοανατολικό άκρο του Μαλιακού κόλπου, εκεί που το απόκρημνο βουνό Κνημίδα καταλαγιάζει στη θάλασσα, στη θέση του Θρονίου των αρχαίων Λοκρών, τα Καμένα Βούρλα διεθνώς γνωστά σήμερα για τις ραδιούχες ιαματικές πηγές τους, έχουν εξελιχθεί σε μια από τις πιο ονομαστές λουτροπόλεις της Ελλάδας.
Στην αγκαλιά του Ευβοϊκού κόλπου ποζάρουν τα Λιχαδονήσια,  που θαρρείς πως απλώνοντας το χέρι σου θα τ’ ακουμπήσεις, ιδανικά για βόλτες με βάρκα και ψαρέματα. Κοντινότερα στην ακτή της Φθιώτιδας το νησάκι Στρογγύλη με τον χαρακτηριστικό φάρο και η μακρόστενη νησίδα Μονολιά με το γραφικό εκκλησάκι του Αη Γιώργη κολυμπούν στο διαυγές  γαλάζιο. Πίσω στο βάθος του ορίζοντα διαγράφεται με απαλές καμπύλες το βορειότερο άκρο της Εύβοιας, συνθέτοντας τη μεσογειακή τοπιογραφία της περιοχής.
Πολυδοκιμασμένα και για πολλούς κορεσμένα, τα Καμένα Βούρλα δείχνουν να έχουν εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές τους. Είναι όμως πραγματικά έτσι;
Η νέα χάραξη της εθνικής οδού αν και παρακάμπτει τη γνωστή Λουτρόπολη, ωστόσο δίνει γρήγορη πρόσβαση σε αρκετές κοντινές ορεινές περιοχές. Έτσι με βάση τα Καμένα Βούρλα μπορείτε να πραγματοποιήσετε τρεις – τέσσερις, άκρως ενδιαφέρουσες εκδρομές που ξεφεύγουν εντελώς από τα συνηθισμένα, χωρίς να χρειαστεί να διανύσετε πάνω από 50-60 χλμ.
ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΘΕΑ: Πριν όμως “πάρετε τα βουνά” θα προτείναμε μια διαδρομή μύησης στην συναρπαστική φυσιογραφία της περιοχής, που παράλληλα θα σας βοηθήσει να προσανατολιστείτε γεωγραφικά.
Ακολουθώντας από την άκρη της πόλης προς Λαμία την ταμπέλα για μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, περνάτε κάτω από την εθνική οδό και ξεκινάτε ν’ ανηφορίζετε τις κατάφυτες πλαγιές του βουνού Κνημίδα. Μετά από4 χλμ.δυνατής ανάβασης φτάνετε σε χαρακτηριστικό σημείο με βελανιδιές και κυπαρίσσια, όπου σε ύψος400 μέτρωναπό τη θάλασσα, βρίσκεται το μοναστήρι. Το καθολικό – ρυθμού τρίκλιτης Βασιλικής χωρίς τρούλο- αν και έχει υποστεί πολλές μεταγενέστερες τροποποιήσεις είναι του 12ου αιώνα και έχει κτιστεί με υλικά αρχαίου ναού του οποίου η θέση ακόμη δεν έχει εντοπισθεί. Αξιόλογες είναι οι τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του ναού και χρονολογούνται από τον 18 αι. Από την αυλή του παρεκκλησιού θα απολαύσετε την καλύτερη θέα στον Ευβοϊκό κόλπο, στα Καμένα Βούρλα και στο δέλτα του Σπερχειού.
Το κάστρο της Μενδενίτσας: Ακολουθείτε για λίγο την εθνική οδό με κατεύθυνση προς Λαμία και στρίβετε όπως δείχνουν οι ταμπέλες για Μενδενίτσα. Ο οικισμός καλοδιατηρημένος με πολλά παραδοσιακά αναλλοίωτα στοιχεία, σας καλωσορίζει. Στο κέντρο του δεσπόζει η εκκλησία του Αϊ Γιώργη με την φουντωτή κουκουναριά να στολίζει τον περίβολο, ενώ στην κορφή του λόφου το θρυλικό κάστρο της Μενδενίτσας στέκει απόμακρο και βουβό, μάρτυρας των αιώνων…
Το κάστρο της Βοδονίτσας κτίστηκε από τους Φράγκους εισβολείς όταν έγινε η πρώτη άλωση της Κων/πολης από τους ιππότες της τέταρτης σταυροφορίας το 1204. Ο Βονιφάτιος Μομφερατικός, αφέντης της Θεσσαλονίκης χάρισε στον πιστό του μαρκήσιο Γκουίντο Παλλαβιτσίνι την περιοχή της Βοδονίτσας και αυτός έκτισε το κάστρο με σκοπό να διαφεντεύει τα στενά των Θερμοπυλών και τους αγρότες της Φθιώτιδας. Βέβαια η στρατηγική θέση του τόπου ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα οχυρωματικά έργα που προϋπήρχαν από την εποχή της ελληνιστικής περιόδου.
Στα έλατα του Καλλίδρομου: Ένα χιλιόμετρο πριν μπείτε στη Μενδενίτσα ερχόμενοι από Θερμοπύλες, συναντάτε ένα χαλικοστρωμένο δρομάκι και ταμπέλα προς Μονή Αγίας Τριάδας. Στα900 μέτρα βλέπετε το μοναστήρι. Συνεχίζετε δεξιά, πατώντας καλό χωματόδρομο ο οποίος χάνεται στα ελατοδάση του Καλλίδρομου. Η διαδρομή αυτή μέσα από ένα πλήθος δασικών δρόμων -καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ένα καλό ορειβατικό χάρτη ή να κάνετε χρήση GPS- οδηγεί στο οροπέδιο του Καλλίδρομου και στην μικρή ορεινή λίμνη που αποτελεί πραγματικά μια έκπληξη για όσους δεν έχουν ξανάρθει στην περιοχή. Συνεχίζοντας πάντα σε χωμάτινους δρόμους θα έχετε  την δυνατότητα να τραβήξετε νοτιοδυτικά για την κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού και το Παλιοχώρι (7 χλμ) που βρίσκεται κοντά στην παλιά εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Η άλλη επιλογή είναι να συνεχίσετε μέχρι το Ελευθεροχώρι όπου θα πατήσετε και πάλι άσφαλτο. Από εδώ η νέα Εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας απέχει μόλις21 χλμ.

Οι κοντινές παραλίες: Σε όλο το μήκος της παραλίας των Καμένων Βουρλών επιτρέπεται το κολύμπι. Υπάρχουν οργανωμένες ακτές που παρέχουν όλες τις διευκολύνσεις και φυσικά έχουν εύκολη πρόσβαση από το δρόμο. Λίγο βορειότερα απλώνεται η παραλία του Καινούργιου που ενδείκνυται για παιδιά αφού είναι ρηχή και ασφαλής. Νότια από τον οικισμό – θα έρθετε χρησιμοποιώντας τον παλιό εθνικό δρόμο- θα προσεγγίσετε την καλύτερη παραλία της περιοχής, το Ασπρονέρι. Το ίδιο περίπου σκηνικό θα βρείτε και στη φυσική συνέχειά της, την παραλία Κοπέλια με τα πλατάνια να βρέχουν τις ρίζες τους στο νερό. Με εκδρομικό σκάφος που αναχωρεί καθημερινά από τα Καμένα Βούρλα θα πάτε για μπάνιο στα κοντινά Λιχαδονήσια, μα και στην αντικρινή Εύβοια.
Υπαίθριες δραστηριότητες στο Καλλίδρομο: Αν θέλετε να κάνετε ιππασία σε εξοχικές τοποθεσίες του Καλλίδρομου, συνοδεία έμπειρου οδηγού, με άλογα ελληνικών φυλών που είναι γνωστά για  τον ήπιο και φιλικό χαρακτήρα θα επικοινωνήσετε με το τηλ.  6974337944 (κα Φωτεινή). Ακόμη οι πιο δραστήριοι μπορείτε να επιδοθείτε σε δεντροαναρίχηση, flyingfox, canyoning στο φαράγγι του Ασωπού και mountain bike στους δασικούς δρόμους του Καλλίδρομου πληροφορίες  www.natureinaction.gr τηλ. 6932271106 (κος Λουκάς).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
Ιαματικά λουτρά: Οι πηγές των ιαματικών νερών των Καμένων Βούρλων βρίσκονται λίγο μακρύτερα από την παραλία, είναι θερμομεταλλικές και λόγω της πλούσιας σύστασής τους σε φυσικά μέταλλα, άλατα και ραδόνιο κατατάσσονται στις σημαντικότερες ιαματικές πηγές της Ευρώπης. Ενδείκνυνται για παθήσεις νεφρών, ήπατος, πεπτικού συστήματος, χολολιθιάσεις, γυναικολογικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, αρθρίτιδες, αλλά και για αποτοξίνωση του οργανισμού. Οι εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες, άρτια οργανωμένες, με ειδικές πισίνες για θειούχες και νατριούχες θεραπείες. Αξιόλογες είναι επίσης οι κοντινές πηγές του Μύλου Κονιαβίτη και τα «Καλλυντικά» (οι γνωστές στους φίλους των Καμένων Βούρλων ανοιχτές πισίνες δίπλα στην Εθνική οδό). Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα 22350-22982, και 22350-22245.

Στην ορεινή Καρυά: Η Καρυά ακουμπά στις νότιες παρυφές του όρους Κνημίδα και είναι ένα ήσυχο χωριό κτισμένο σε ύψος800 μ. μέσα στα έλατα, μόλις  13 χλμ. μακριά από τα Καμένα Βούρλα. Θεωρείται η «γενέτειρα» της λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων καθώς από εδώ κατέβηκαν οι πρώτοι κάτοικοι στην παραλία και δημιούργησαν τους αρχικούς οικιστικούς πυρήνες που με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκαν σε σύγχρονη λουτρόπολη.

Καλλίδρομο: Το βουνό Καλλίδρομο με ψηλότερη κορφή να φθάνει τα1399 μέτρα, οριοθετεί την ύπαρξή του με τη χαράδρα του Ασωπού στα δυτικά, τα νερά του Μαλιακού κόλπου στα βόρεια και την κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού στο νότο. Μεγάλο μέρος του είναι καλυμμένο με δάση ελάτης, ενώ στα χαμηλότερα κυριαρχούν τα εκτεταμένα δρυοδάση και τ’ άλλα θαμνοειδή της μεσογειακής βλάστησης. Βέβαια το Καλλίδρομο έμεινε γνωστό στην ιστορία από τους Περσικούς Πολέμους, τότε που τα νερά του Ευβοϊκού έφταναν σχεδόν μέχρι τους πρόποδες του βουνού αφήνοντας ελεύθερο ένα στενό πέρασμα γης. Αυτό ήταν και το μοναδικό σημείο επικοινωνίας της βόρειας με την νότια Ελλάδα. Στη μάχη των Θερμοπυλών ο προδότης Εφιάλτης οδήγησε τα περσικά στρατεύματα μέσα από τα δάση του Καλλίδρομου περικυκλώνοντας έτσι τους 300 Σπαρτιάτες και τους 700 Θεσπιείς πολεμιστές.


Κείμενο  -  Φωτογραφίες:  Θοδωρής Αθανασιάδης / www.viewsofgreece.gr
Copyright: Το υλικό της σελίδας αυτής κείμενα & φωτογραφίες είναι αποκλειστικά προϊόν επαγγελματικού φωτορεπορτάζ και έρευνας στο πεδίο και πνευματικό δικαίωμα των  συνεργατών της “Views of Greece”. Οι χρήστες κατανοούν και αποδέχονται ότι πέρα από την δυνατότητα επίσκεψή τους στο site αυτό δεν τους παρέχεται βάσει νόμου κανένα άλλο δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε άλλο διαδικτυακό τόπο, ν’ αναπαράγουν, ν’ αντιγράφουν, πωλούν, μεταπωλούν ή/και να εκμεταλλεύονται εμπορικά ή μη, με οποιονδήποτε τρόπο, σύνολο ή μέρος του περιεχομένου της σελίδας αυτής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)