Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φωτογραφικό ταξίδι στα κτίρια της Παλιάς Λαμίας!



Οδός Υψηλάντου, απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο. Χτίστηκε στα 1890. Στα 1917 το αγόρασε ο Κώστας Γκλέτσος, παππούς του μεγάλου δικηγόρου Αποστόλη Γκλέτσου.

Το ίδιο κτίριο σε άλλη φωτογραφική άποψη.

Το Τσάλειο μέγαρο στην οδό Μακροπούλου χτίστηκε στα 1870 και ανήκε στο μεγαλοκτηματία Κ. Τσάλη.

Στην αρχή της οδού Διάκου (Flocafe) και απέναντι από το σημερινό Πλάτανο, στεγαζόταν το βιβλιοπωλείο του Γ. Ποντικόπουλου. Φωτογραφία στα 1939.

Στην οδό Μακροπούλου, αριθμός 59, η είσοδος μεγαλοπρεπούς αρχοντικού. Φωτογραφία στα 1975.

Στην πλατεία Διάκου κτίριο ιδιοκτησίας του Γιώργου Παπαδόπουλου. Σώζεται ακόμη και έχει κηρυχθεί διατηρητέο. Φωτογραφία στα 1977.

Στη γωνία οδού Καραγιαννοπούλου και πλατείας Διάκου βρίσκεται το νεοκλασσικό σπίτι του Δημ. Ελασσώνα. Χτίστηκε στα 1912. Φωτογραφίες στα 1980.


Νεοκλασικό στη γωνία Πατρόκλου και Διάκου. Χτίσμα του τελευταίου τέταρτου του περασμένου αιώνα. Κατεδαφίστηκε στα 1979. Φωτογραφία στα 1970.

Το «Δημητριάδειο» μέγαρο ιδιοκτησίας της Αθηνάς Δημητριάδη στην οδό Αινιάνων. Στη θέση του χτίστηκε και θα λειτουργήσει η Δημόσια Βιβλιοθήκη, η Δημοτική Πινακοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο. Φωτογραφία στα 1976.

Πάλι το σπίτι του Δημ. Ελασσώνα.

Στη γωνία Βύρωνος και Καραγιαννοπούλου υψωνόταν το νεοκλασικό του Θ. Στεδόπουλου. Χτίστηκε στα 1860 και κατεδαφίστηκε στα 1981. Στον ολιγοήμερο πόλεμο του 1897 έγινε Στρατηγείο των ελληνικών δυνάμεων. Εδώ φιλοξενήθηκε ο Παύλος Μελάς στα 1897.

Στην οδό Έσλιν και την τριγύρω περιοχή κοσμούσε το κομψοτέχνημα της αρχιτεκτονικής, το σπίτι του Β. Ποντικόπουλου.

Το μεγαλόπρεπο αρχοντικό του βιβλιοπώλη Γιώργου Ποντικόπουλου στην Πλατεία Διάκου, εκεί που υψώνεται σήμερα το ξενοδοχείο «Σαμαράς». Χτίστηκε στα 1852. Στα θεμέλιά του, όταν κατεδαφίστηκε, βρέθηκε εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Βασίλειο. Φωτογραφία στα 1950.

Το σπίτι αυτό χτίστηκε στα χρόνια της τουρκοκρατίας και βελτιώθηκε κατοπινά. Παραπέρα διαφαίνεται το Ταχυδρομείο.

Το ξενοδοχείο «Ακταίον» στη γωνία Νικηφόρου Ουρανού και Μάρκου Μπότσαρη. Στα 1941 στέγασε την Ιταλική Καραμπιναρία. Από τα 1942 και μέχρι που έφυγαν οι Γερμανοί ήταν τα γραφεία της Γκεστάπο. Φωτογραφία στα 1970.

Χτίσμα των αδερφών Γραμματίκα στην οδό Αινιάνων. Στα υπόγεια του κτιρίου φυλακίστηκε για μια βραδιά ο Διάκος. Φωτογραφία στα 1976.

Το αριστοκρατικό αρχοντικό της οικογένειας Μουζέλη χτίστηκε στα 1929 στη διασταύρωση Σατωβριάνδου και Μπότσαρη. Φωτογραφία στα 1983 λίγο πριν την κατεδάφισή του.

Το κτίριο που βρισκόταν στην ανατολική πλευρά της πλατείας Ελευθερίας χτίστηκε στην περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων, στα 1912, και κατεδαφίστηκε στα 1981. (Στη θέση του σήμερα βρίσκεται το «Central» cafe).

Στην οδό Καραισκάκη, υπάρχει ακόμη το νεοκλασικό που χτίστηκε στις αρχές του αιώνα. Φωτογραφία στα 1976.

Το πρώτο νεοκλασικό της πόλης. Χτίστηκε στη γωνία Πατρόκλου και Σατωβριάνδου στα 1865. Φωτογραφία στα 1975.

Στην πλατεία Πάρκου λειτούργησε για πάνω από 70 χρόνια σαν ξενοδοχείο. Στο ισόγειο το μπακάλικο και δίπλα το υαλοπωλείο. Φωτογραφία στα 1972.

Το σπίτι της οικογένειας Αλ. Βουλγαράκη χτίστηκε στα 1890 στη συμβολή των οδών Παλαιολόγου και Λεωσθένους. Φωτογραφία στα 1975.

Βρίσκεται αριστερά των σκαλοπατιών που οδηγούν στον Άγιο Νικόλαο. Χτίστηκε στα 1902. Σήμερα ανήκει στον αρχιτέκτονα Βασίλη Τριανταφύλλου.

Χτίστηκε στο ξεψύχισμα του περασμένου αιώνα. Στα δύστυχα χρόνια λειτούργησε σαν «Οίκος Απόρου Μαθητού» με κάποιο Βασιλικό Διάταγμα. Εδώ σιτίζονταν όλοι οι άποροι μαθητές. Ήταν στην οδό Όθωνος.

Το κτίριο αυτό βρισκόταν στην διασταύρωση των οδών Όθωνος και Αμαλίας.

Χτίστηκε στην οδό Όθωνος γύρω στα 1930 και για κάμποσα χρόνια στεγάστηκε εκεί η Αστυνομία.

Χτίστηκε στις αρχές του αιώνα και προπολεμικά στέγασε τμήμα της Κοινωνικής Πρόνοιας. Φωτογραφία στα 1975.

Στη Δυοβουνιώτου, στα σκαλάκια για τον Άγιο Λουκά. Φωτογραφία στα 1975.

Αριστερά από τα σκαλάκια, το σπίτι του δημάρχου και βουλευτή Γιώργου Πλατή. Χτίστηκε στα 1860. Φωτογραφία στα 1975.

Στο βόρειο τμήμα της Πλατείας Λαού. Χτίστηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα.

Η Ηλεκτρική Εταιρεία Λαμίας ιδρύθηκε στα 1911 και στεγάστηκε στην οδό Λεωνίδου και ηλεκτροφώτισε την πόλη μέχρι το 1951, χρονιά που αντικαταστάθηκε από την ΔΕΗ. Η καμινάδα της κατεδαφίζεται το 1980. Φωτογραφία Αφών Σιμόπουλου.

Εδώ στεγάστηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στα 1945, δίπλα από το κτίριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας στην οδό Λεωνίδου. Σήμερα και τα δύο κτίρια είναι το δημοτικό πάρκινγκ.
Πηγή ➤ kaliterilamia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)