Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απολιθωμένο δάσος Κερασιάς Βόρεια Ευβοια


Απολιθωμένο δάσος Κερασιάς
Το απολιθωμένο δάσος είναι ένα από τα ελάχιστα που υπάρχουν στην Ευρώπη και τόσο αυτό όσο και τα απολιθωμένα θηλαστικά, που έχουν βρεθεί και στεγάζονται σε τοπικό μουσείο, δημιουργούν μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον και δίνουν τη δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησής τους.
Σπάνιο γεωλογικό μνημείο της Φύσης, που ο επισκέπτης αξίζει να το περιλάβει στην εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των χωριών Κερασιά-Αγία Άννα-Παπάδες. Αριθμεί ηλικία 10 έως 20 εκατομμυρίων ετών, και η περιοχή έχει κηρυχθεί Παλαιοβοτανικό Μουσείο της Ευρώπης. Σε κάποια σημεία του δάσους διακρίνονται πυριτιωμένοι απολιθωμένοι κορμοί δέντρων (π.χ. του κωνοφόρου γιγάντιου δέντρου σεκόια, που σήμερα φύεται στη Β. Αμερική), καρποί, σπέρματα και φύλλα.
Στο μέρος εκείνο ζούσαν λιμναία γαστερόποδα και σπονδυλόζωα,  ελέφαντες, ιππάρια και ιχθιθήρια (πρόγονοι της ύαινας). Έχει επίσης βρεθεί κρανίο δικέρατου ρινόκερω. Στην πανίδα ανήκαν και κάποια αιλουροειδή σαν λιοντάρια (μαχαιρόδοντες), καμηλοπαρδάλεις με κοντό λαιμό (ελλαδοθήρια), και χαλικοθήρια. Κάποια από αυτά τα ευρήματα εκτίθενται στο πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Απολιθωμάτων Κερασιάς.
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φαράγγι Μέγα Ρέμα Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας:Από τα ομορφότερα και διασκεδαστικότερα φαράγγια... (Υπέροχες φωτογραφίες & video)

Νέα πυρκαγιά έξω από τα Καμένα Βούρλα - Σηκώθηκαν τα PZL (ΦΩΤΟ)