Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θρησκευτικά μνημεία:ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΪΔ (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) στη Βόρεια Ευβοια


ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΪΔ (Μεταμόρφωση του Σωτήρος)
 
Η μονή του Οσίου Δαυίδ βρίσκεται στη βόρεια Εύβοια και είναι ένα από τα πιο γνωστά και πολυσύχναστα μοναστήρια της Ελλάδας. Η δημοφιλία του οφείλεται εν πολλοίς στην προσωπικότητα του χαρισματικού μοναχού που υπήρξε ηγούμενός της ως το τέλος της ζωής του. Πρόκειται για τον Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη, στην μεσολάβηση του οποίου αποδίδονται πλήθος μαρτυρίες ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου. Ακόμα και μετά το θάνατό του (1991) προσέρχονται στη μονή ειδικά τα σαββατοκύριακα εκατοντάδες πιστών να προσκυνήσουν τον τάφο του και να ζητήσουν βοήθεια στα προβλήματά τους.
Ο Ιάκωβος Τσαλίκης, μοναχός αρχικά και αργότερα ηγούμενος της μονής μέχρι το 1991, γεννήθηκε το 1920 στο Λίβισι της Μάκρης της Μικράς Ασίας από εύπορη και χριστιανική οικογένεια, που ήλθε στη  Ελλάδα δύο χρόνια αργότερα, λόγω του μεγάλου ξεριζωμού και μεγάλωσε ως τα 30 του χρόνια στο μικρό χωριό της Φαράκλας του δήμου Κηρέως. Υπήρξε ένας χαρισματικός άνθρωπος γνωστός σε όλη την Ελλάδα, γιατί διέθετε το χάρισμα, που διαθέτουν κάποιοι απλοί άνθρωποι που θεωρούνται μεσολαβητές μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Στο πρόσωπό του αποδίδονται πλήθος Θείων και ανθρωπίνων επεμβάσεων προς ανακούφιση του ανθρώπινου ψυχικού και σωματικού πόνου. Για τον λόγο αυτό ο Γέροντας Ιάκωβος λατρεύτηκε σαν άγιος, όταν ακόμα βρισκόταν στη ζωή.
 Η μονή βρίσκεται απέναντι από το χωριό Δρυμώνας στους πρόποδες των βουνών «Καβαλάρη» και «Ξηρού όρους» σε απάνεμη και πανέμορφη τοποθεσία. Η πρόσβαση στη μονή γίνεται από την διασταύρωση Αιδηψού Λίμνης, λίγο έξω από τις Ροβιές, που απέχει 22 χιλιόμετρα από την Αιδηψό και 10 από τη Λίμνη στον δρόμο προς Βουτά και Ιστιαία. Σε λιγότερο από 500 μέτρα ανηφορίζοντας προς Ιστιαία συναντάμε την διασταύρωση που οδηγεί ύστερα από 12 χιλιόμετρα στη μονή και στη συνέχεια στο χωριό Δρυμώνα. Στη διαδρομή υπάρχουν καταρράκτες μέσα σε πεύκα και έλατα με εύκολη πρόσβαση από σκαλοπάτια και τσιμεντόστρωτα μονοπάτια.
Η είσοδός της μονής είναι τοξωτή και εκτείνεται σε τέσσερις πλευρές με ισόγεια και ανώγεια, όπου υπάρχουν τα κελιά των μοναχών, ξενώνες, ηγουμενείο, αίθουσα υποδοχής επισήμων, βιβλιοθήκη, τραπεζαρία, κουζίνα, αποθήκες και βοηθητικοί χώροι. Ο ναός της μονής αφιερώθηκε από τον κτήτορά της, τον Όσιο Δαυίδ, στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος, μέρα πανηγυρισμού της, όπως και η 1η Νοεμβρίου στη μνήμη του Γέροντος Οσίου Δαυίδ.
 
Ο Όσιος Δαυίδ
 
Ο Όσιος Δαυίδ γεννήθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα. Περιηγήθηκε σε μονές της Θεσσαλίας και μόνασε στη Μεγίστη Λαύρα του Αγίου Όρους. Υπήρξε ηγούμενος στη μονή Βαρνάκοβα. Για μεγάλο διάστημα μόνασε στο βουνό ανάμεσα στον Παρνασσό και στη Γκιώνα με λίγους μοναχούς. Κρατήθηκε από τους Τούρκους με την κατηγορία της φυγάδευσης κυνηγημένων χριστιανών. Μετά την απελευθέρωσή του ήλθε στην Εύβοια και ίδρυσε περί το 1550 το μοναστήρι πάνω στα ερείπια του προϋπάρχοντος βυζαντινού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Ο Όσιος Δαυίδ ασκήτευε εκεί απομονωμένος σε ένα κελί που σήμερα είναι το ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους. Λέγεται πως ο ίδιος έχτισε με τα χέρια του τον ογκώδη πύργο που σώζεται ως σήμερα στη μονή Γαλατάκη για να προστατέψει τους μοναχούς από τις επιθέσεις των πειρατών.
Η μονή είχε τιμηθεί με αυτοκρατορικούς τίτλους, οι οποίοι όμως καταστράφηκαν κατά την πυρπόλησή της από τους Τούρκους το 1824, για να εκδικηθούν την συμμετοχή της στον αγώνα. Κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821 η μονή συνέβαλε στον αγώνα κατά του τουρκικού ζυγού. Σώζεται έως σήμερα χειρόγραφο του Αγγελή Γοβιού, ο οποίος δανείστηκε χίλια γρόσια για τις ανάγκες του αγώνα. Ηγούμενος ήταν τότε ο Ιωακείμ Σταματίου ή Γεροντιανός, η δράση του οποίου ήταν γνωστή. Αφού έλαβε μέρος στην Επανάσταση πολεμώντας ο ίδιος αλλά και βοηθώντας υλικά τον αγώνα με χρήματα της μονής.
Το 1833 μετά την ένταξη της Εύβοιας στο νέο ελληνικό κράτος πάνω στα θεμέλια του κατεστραμμένου ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος κτίζεται νέος για να ξαναγκρεμίσει, μάλλον από σεισμό. Ο ναός που υπάρχει σήμερα κτίστηκε το 1877.
Στο εσωτερικό του υπάρχουν βυζαντινές εικόνες φιλοτεχνημένες στο Άγιο Όρος. Σε περίτεχνη λειψανοθήκη φυλάσσονται τα ευωδιάζοντα άγια λείψανα του Οσίου Δαυίδ καθώς και το θυμιατό, το πετραχήλι και η ράβδος του.
Αξιόλογο μεταβυζαντινό μνημείο αποτελεί το παρεκκλήσι που σχηματίζουν η ανατολική και η νότια πτέρυγα της μονής σε μια μικρή υπόγεια κατακόμβη σκαλισμένη στο βράχο.


Source:Goevia.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)