Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το νομισμα της Αρχαια Σκαρφεια

.

Τα νομίσματα στην αρχαία Λοκρίδα και στη Σκάρφεια

 Η κοπή νομίσματος είναι τουλάχιστον ενδεικτική για την ακμή μιας αρχαίας πόλης. Τα λοκρικά νομίσματα που έχουν βρεθεί χρονολογούνται μετά το 400 π.Χ., ενώ τα περισσότερα προέρχονται από την Οπουντία Λοκρίδα. Μετά την Ανταλκίδειο ειρήνη (386 π.Χ.), ο Οπούς έκοψε νομίσματα που έφεραν το όνομα της πόλης με την επιγραφή «ΟΠΟΝΤΙΩΝ». Τα λοκρικά νομίσματα ήταν στο πρότυπο των νομισμάτων της Αίγινας. Στα νομίσματα απεικονίζονται ο Αίας ο Λοκρός, ο Ερμής, ο Απόλλων, η Αθηνά, ο Κένταυρος καθώς και διάφορα σύμβολα και σχέδια. Μερικές επιγραφές νομισμάτων που παραπέμπουν στις πόλεις που τα έκοβαν είναι ΑΜΦΙΣΣΕΩΝ, ΟΙΑΝΘΕΩΝ, ΟΠΟΝ, ΣΚΑΡΦΕΩΝ, ΘΡΟΝΙΕΩΝ.

Μετά την ήττα της στη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.), η Θήβα μαζί με τον σύμμαχό της Οπούντα έχασαν το δικαίωμα κοπής αργυρών νομισμάτων, το οποίο μεταφέρθηκε στις Βοιωτικές και Λοκρικές πόλεις αντίστοιχα. Την περίοδο αυτή, τα νομίσματα των Λοκρών έμοιαζαν με τα παλαιότερα, είχαν όμως διαφορετικές επιγραφές: «ΛΟΚΡΩΝ ΥΠΟΚ», «ΛΟΚΡ», «ΛΟ» ή «ΛΟΚΡ ΕΠΙΚΝΑ».

Κατά την Μακεδονική κατάκτηση, μετά το 300 π.Χ., φαίνεται ότι οι Λοκροί δεν έκοβαν νομίσματα. Την περίοδο της Αιτωλικής Συμπολιτείας (279-168 π.Χ.), στο Θρόνιο, την Άμφισσα, την Οιάνθεια και την Ποτιδάνεια κόβονταν χάλκινα νομίσματα με αιτωλικές μορφές. Το 197 π.Χ., όταν ο Ρωμαίος ύπατος Φλαμινίνος ανακήρυξε ελεύθερες τις ελληνικές πόλεις, ο Οπούς άρχισε να κόβει νομίσματα με παλαιές μορφές και με εγχάρακτη επιγραφή ΟΠΟΥΝΤΙΩΝ αντί ΟΠΟΝΤΙΩΝ. Τότε αρκετές άλλες λοκρικές πόλεις έκοψαν για πρώτη φορά δικό τους νόμισμα (Σκάρφεια, Θρόνιο, Φύσκος, Οιάνθεια, κ.α.). Η κοπή νομισμάτων σταμάτησε με την εδραίωση της ρωμαϊκής κυριαρχίας, το 146 π.Χ. Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση ο Οπούς επανέλαβε την κοπή νομισμάτων για μικρή περίοδο. Μερικά νομίσματα απεικονίζουν τις κεφαλές του Άρη και της Περσεφόνης στη μια πλευρά και ένα πολεμιστή στην άλλη (συνήθως ο Αίας).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)