Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ ''ΝΕΟ'' ΑΡΧΑΙΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΚΟΜΠΟΤΑΔΕΣ


 Κομποτάδες, νέο νεκροταφείο στην κοιλάδα του Σπερχειού (2009-2010).
Η ανασκαφική διερεύνηση του νεκροταφείου των θαλαμωτών τάφων στο λόφο του Προφήτη Ηλία στις Κομποτάδες, στη νότια όχθη του Σπερχειού, άρχισε το καλοκαίρι του 2009 μετά τον εντοπισμό τυμβωρυχικής δραστηριότητας στο χώρο.

Μέχρι τώρα έχουν διερευνηθεί δέκα θαλαμωτοί τάφοι με δρόμο, οι οποίοι είχαν λαξευτεί στη βόρεια και την ανατολική πλευρά του λόφου (εικ. 10). Αρκετοί τάφοι του νεκροταφείου δέχθηκαν ταφές για πρώτη φορά κατά τη μυκηναϊκή περίοδο, ενώ κάποιοι από αυτούς χρησιμοποιήθηκαν εκ νέου κατά την πρωτογεωμετρική, υπο-πρωτογεωμετρική, κλασική και ελληνιστική περίοδο.

Η διαχρονική χρήση του νεκροταφείου τεκμηριώνεται κυρίως από τα ευρήματα των δύο ασύλητων τάφων, που βρέθηκαν στη βόρεια πλευρά του λόφου. Στον τάφο 4, επιμελημένης κατασκευής, βρέθηκαν συνολικά 165 αγγεία, πολλά χάλκινα κτερίσματα και προσωπικά αντικείμενα, ειδώλια και «θηρισμάτων (ενώτια, κρικοειδή δακτυλίδια, σφηκωτήρες, κάτοπτρο, ομφαλωτή φιάλη). Από τα τελευταία ξεχωρίζουν ζεύγος χάλκινων τοξωτών πορπών του 9ου αι. π.Χ., χάλκινη τριφυλλόστομη τελετουργική οινοχόη του β΄ μισού του 5ου αι. π.Χ., 22 χάλκινες περόνες με σφαιρικά εξάρματα του 5ου αι. π.Χ., προνομισματικοί χάλκινοι κλειστοί κρίκοι και τρεις ξεχωριστές ομάδες ή «θησαυροί» χάλκινων και αργυρών νομισμάτων, που χρονολογούνται από τον 4ο και μέχρι τα μέσα του 3ου αι. π.Χ. και ανήκουν σε κοπές πολλών πόλεων (Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Ελλάδας, Εύβοιας και Πελοποννήσου).

Η πληθώρα, η ποικιλία και η εξαιρετική ποιότητα των κτερισμάτων των ιστορικών χρόνων που βρέθηκαν στο νεκροταφείο, καθώς και η μοναδικότητα ορισμένων από αυτά αποτελούν την πιο εύγλωττη μαρτυρία για τον πλούτο και την ευημερία μιας πόλης, η οποία άκμαζε από τον 5ο έως τον 3ο αι. π.Χ. και στην οποία ανήκει το νεκροταφείο αυτό. Πρόκειται πιθανότατα για την τελευταία προς ανατολικά πόλη της Αινίδας, τις Ερυθρές, η οποία έφερε διευκρινιστικά την επονομασία Ερυθραί επί Θερμοπύλαις, για τις δραστηριότητες της οποίας υπάρχουν σχετικές επιγραφικές μαρτυρίες.

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
ΙΔ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Νέο νεκροταφείο στην κοιλάδα του Σπερχειού
(2009-2010)http://www.kaliterilamia.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)