Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η παραγωγή στη Στυλίδα




Ο Νομός Φθιώτιδας είναι ένας γόνιμος τόπος που εκτείνεται σε 4468 km στο κέντρο της Ελλάδας συνδέοντας τον Βορρά με το Νότο. Η πρώτη πόλη και έδρα της Γενικής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, είναι η Λαμία. Γύρω της αναπτύσσονται 23 Δήμοι και 2 Κοινότητες που συνολικά αριθμούν 175.000 κατοίκους.
Στην εύφορη γη της Φθιώτιδας καλλιεργούνται: σιτάρι, ελιές, βαμβάκι, καπνός, κηπευτικά, βιομηχανική ντομάτα, υπάρχει παραγωγή κρέατος, γαλακτομικά, ρύζι, ακτινίδια, πατάτα, φασολάκια,ακόμα είναι η ανεπτυγμένη η αλιεία, η οστρακοκαλλιέργεια και κάποιες δενδρώδεις καλλιέργειες (φυστικιά, αμυγδαλιά, κερασιά, ροδακινιά). Η παραγωγή στη Στυλίδα ήταν ακμαιότατη από τα παλαιά χρόνια. Παρήγαγε κυρίως ελαιόλαδο, αφού ο τόπος μας είναι άφθονος σε δέντρα ελιάς. Η παραγωγή ελαιολάδου συνεχίζεται ακόμη με μεγάλη επιτυχία από απλούς αγρότες, αλλά και από την  Ένωση Ελαιουργικών Συνεταιρισμών Στυλίδας.  Η επικρατούσα ποικιλία ελιάς σ’ αυτή την περιοχή είναι η  λεγόμενη«κονσερβολιά». Η Φθίωτιδα είναι ο πρώτος Νομός στην Ελλάδα στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς. Αναπτυγμένη είναι επίσης η κτηνοτροφία και η αλιεία. Στις θάλασσές της υπάρχουν μαρίνες, αλιεύματα ενώ κάποια από αυτά παράγονται σε ιχθυοκαλλιέργειες – υδατοκαλλιέργειες. Η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό του δυναμικού της Φθιώτιδας, που παράγει εξαιρετικά προϊόντα. Η βιοτεχνία, η βιομηχανία και ο ορυκτός πλούτος (ΛΑΡΚΟ) δίνουν το στίγμα μιας δυναμικής οικονομίας με οργανωμένη βιομηχανική περιοχή.

Κτηνοτροφία

Στο Νομό Φθιώτιδας, απασχολούνται 4.500 κτηνοτρόφοι και παράγονται εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, όπως κρέας, γάλα, διάφορα τυροκομικά και γαλακτοκομικά είδη. Κάποια από αυτά μάλιστα έχουν διακριθεί για την ποιότητα τους, αλλά και για την φανταστική τους γεύση. Μέχρι σήμερα λειτουργούν πολλές επιχειρήσεις γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.  Επιπλέον, λειτουργούν τρεις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις για τη παραγωγή αυγών. Υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί που εκτρέφουν χοιρινά για την παραγωγή κρέατος  (ασχολούνται πενήντα συνολικά κτηνοτρόφοι για την παραγωγή αποκλειστικά μοσχαρίσιου κρέατος) και ο αριθμός των μελισσοκόμων ανέρχεται σε 460 και ασχολούνται κυρίως για την παραγωγή μελιού, γύρης, βασιλικού πολτού, πρόπολης κ.α.

Αλιεία

Δραστηριοποιούνται επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σκάφη παράκτιας αλιείας, ενώ τα υπόλοιπα είναι μέσης αλιείας (Γρι-γρι). Στα σκάφη αυτά απασχολούνται επαγγελματικά περίπου 950 άτομα. Τα κύρια προϊόντα αλιείας ανοιχτής θαλάσσης είναι τα εξής:Κέφαλοι, Γοφάρια, Γλώσσες, Λαυράκια, Μουρμούρες, Μπακαλιάροι, Τσιπούρες, Μυλοκόπια, Φαγκριά, Καραβίδες, Στρείδια, Κυδώνια. Η μέση ετήσια αλιευτική παραγωγή για τα ψάρια κυμαίνεται στους 2.500 τόνους ενώ για τα όστρακα στους 700 τόνους περίπου (κυρίως κυδώνια). Ειδικότερα για τα όστρακα (στρείδια, κυδώνια, μύδια) είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί το γεγονός πως ο Μαλιακός κόλπος παρουσιάζει ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης αυτών.

Παραγωγή ελιάς

Οι κάτοικοι της Στυλίδας ασχολούνται κυρίως με την γεωργία,την αλιεία και την κτηνοτροφία όπως αναφέρουμε και παρα πάνω.Σαν περιοχή γεωγραφικά περιβάλλεται από ελαιωνες στο ανατολικό κομμάτι και από θάλασσα.Κύριο προϊόν παραγωγής είναι η ελιά.Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα κάποια στοιχεία για αυτόν τον πολύτιμο καρπό.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο παραγώγης βρώσιμης ελιάς και τρίτη στην παραγωγή λαδιού.Ο Νομός Φθιώτιδας παράγει την περισσότερη βρώσιμη ελιά στην Ελλάδα.Οι τρεις περιοχές που είναι χωρισμένος ο ελαιώνας της Φθιώτιδας,μέσα στις οποίες είναι και η Στυλίδα, έχει 7.000.000 δένδρα και απασχολεί 30.000 άτομα.Περίπου 40 μεταποιητικές επιχειρήσεις ασχολούνται με την επιτραπέζια ελιά,ενώ 58 ελαιοτριβεία ασχολούνται με την ελαιοποιήση της.

Ελιά


Η ελιά είναι ένα δέντρο του Μεσογειακού χώρου που επηρέασε την εξέλιξη και τον πολιτισμό σε μια περιοχή που αναπτύχθηκαν οι πρώιμοι ανθρώπινοι πολιτισμοί. Συνδέθηκε με την λατρεία,τη διατροφή και τη μυθολογία των λαών της Μεσογείου.
Η ιστορία της ελιάς
Η ιστορία της ελιάς χάνεται χιλιάδες χρόνια πριν. Από πληροφορίες που μας δίνονται από την αρχαιότητα η Ελλάδα ήταν ένα από τα κέντρα όπου καλλιεργούσαν την ελιά. Φυσικά η ελαιοκαλλιέργεια συνεχίστηκε και την Βυζαντινή περίοδο. Στο τραπέζι του Αυτοκράτορα η ελιά και το λάδι κατείχαν σημαντική θέση. Στην διάρκεια της Τουρκοκρατίας, το εμπόριο λαδιού γίνεται αιτία να αναπτυχθούν ισχύρες τοπικές οικονομίες .Στην περίοδο του 1920, η Λέσβος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα που στήριξε την οικονομική της παραγωγή στην ελαιοκαλλιέργεια. Παλιότερα, το λάδι θεωρούταν το μόνο ασφαλές εισόδημα του αγρότη, αφού ο καρπός δεν καταστρέφεται ακόμα και όταν ωριμάσει. Με λάδι επίσης, πλήρωναν τα νοικοκυριά τον γυρολόγο, τα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα, τον παπά τα Φώτα. Στην αρχαία Ελλάδα, οι ολυμπιονίκες στέφονταν με ένα στεφάνι ελιάς προς ένδειξη τιμής από όλους τους κατοίκους. Στα νεώτερα χρόνια, η ελιά συμβολίζει την ελπίδα της αναγέννησης, ενώ η βλάστηση κλαδιών ελιάς στο κοιμητήριο θεωρείται ένδειξη αγιοσύνης για τον ενταφιασμένο. Πλήθος τελετών συναντάμε στην αρχαιότητα με κλάδους ελιάς την περίοδο της συγκομιδής. Στα νεώτερα έθιμα των Ελλήνων μπορούμε να συναντήσουμε κλαδία ελιάς μέσα σε ναούς.
Τρόπος παραγωγής της ελιάς
Η καλλιέργεια της επικεντρώνεται στο κλάδεμα, το κόψιμο αγριόχορτων γύρω από το δέντρο, λίγα ποτίσματα το καλοκαίρι κι ενίσχυση του εδάφους με λίπασμα. Δυστυχώς, οι άνθρωποι πολλές φορές στην προσπάθεια τους να εντατικοποιήσουν την καλλιέργεια προσπαθούν να απομακρύνουν τα χόρτα χωρίς να τα οργώνουν ή να τα κόβουν, αλλά καταπολεμώντας τα με φυτοφάρμακα. Φυσικά, αυτός ο τρόπος επηρεάζει τόσο τον ζωικό όσο και τον φυτικό κόσμο, που αποτελούν την τροφική αλυσίδα του ελαιώνα. Εκτός από αυτό, επηρεάζει και τον καρπό αφού μένουν υπολείμματα. Σήμερα, στην περιοχή μας έχουν αρχίσει οι βιο-καλλιέργειες όπου οι αγρότες χρησιμοποιούν λιπάσματα από τα ίδια τα μέρη των δέντρων που κόβονται. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που τα δέντρα κλαδεύονται, ενώ τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται έχουν σα βάση φυτικές ύλες.
Τρόπος συγκομιδής
θεωρούμε σημαντικό να αναφέρουμε ότι εφόσον η συλλογή του καρπού γίνεται με τη βοήθεια βέργας είναι απαραίτητο να αποφεύγουμε τα κτυπήματα στις άκρες των κλαδιών αφού μπορεί να τα πληγώσουμε και να μην επιτρέψουν την ανθοφορία τους την επόμενη χρονιά.
Προϊόντα που παράγουν οι κάτοικοι της Στυλίδας
Σήμερα το 90% του ελαιώνα της Στυλίδας είναι κονσερβοελιά, το 5% καλαμών, το 3% κοθρέικη (λαδοελιά), ενώ το 2% διάφοροι άλλοι τύποι. Οι κάτοικοι της περιοχής μας έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν σωστά το αγαθό που τους έχει δοθεί σε αφθονία. Η παραγωγή λαδιού, καθώς επίσης και οι διάφορες παραλλαγές πάστας ελιάς, γλυκό του κουταλιού και χύμα βρώσιμες ελιές βρίσκονται και πωλούνται καθημερινά στην τοπική αγορά. Βέβαια γίνονται προσπάθειες ώστε το προϊόν της ελιάς και το λάδι να προωθηθούν σε όλη την Ελλάδα και κυρίως να γίνονται εξαγωγές σε πολλά μέρη του κόσμου.
Κονσερβολιά Στυλίδος
 Πρόκειται για επιτραπέζιες ελιές που παράγονται από την ποικιλία <<Κονσερβολιά>> και  που καλλιεργούνται στα διοικητικά όρια των Τοπικών Διαμερισμάτων Γλύφας, Βαθύκοιλου, Πελασγίας, Μύλων, Σπαρτιάς, Αχλαδίου, Ραχών, Παλαιοκερασιάς, Αχινού, Καραβόμυλου, Ανύδρου, Νεράϊδας, Στυλίδας, Αυλακίου, Αγίας Μαρίνας, Λιμογαρδίου και Λογγιτσίου του Νομού Φθιώτιδας.
Τα κύρια γνωρίσματα αυτής είναι η τραγανή σάρκα, η μικρή περιεκτικότητα σε λάδι, η μεγάλη όμως περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ο εύκολος αποχωρισμός σάρκας από πυρήνα και η επιδερμίδα της που είναι μέτρια έως λεπτή, ελαστική, ανθεκτική κατά την επεξεργασία.
 Αποτελεί ως γνωστόν, την πλέον διαδεδομένη καλλιέργεια στο Νομό Φθιώτιδας με περισσότερα από 6.500.000 ελαιόδεντρα και τις νέες φυτεύσεις να συνεχίζονται. Δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις με το παραγόμενο προϊόν. όπως :
 α. ελαιοτριβεία μεταξύ των οποίων κάποια ασχολούνται παράλληλα με την τυποποίηση και συσκευασία του ελαιολάδου
β. μεταποιητικές μονάδες επιτραπέζιας ελιάς με την Ε.Ε.Σ. Στυλίδας να έχει ενταχθεί μετά από σχετική έγκριση του Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. στο σύστημα παραγωγής ΠΟΠ (Κονσερβολιά Στυλίδας Π.Ο.Π.)
γ. βιοτεχνικές μονάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη τυποποίηση και συσκευασία ελαιολάδου
δ. εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με την επεξεργασία και τυποποίηση της βρώσιμης ελιάς
   και
ε. μικρές επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με τη συσκευασία ελιάς και ελαιολάδου
Ένωση Ελαιουργικών Συνεταιρισμών Στυλίδας
Από το 1949, συγκεντρώνει, επεξεργάζεται, και εμπορεύεται ελιές. Είναι, κυρίως, εξαγωγική επιχείρηση.  Καλύπτει διοικητικά όλο το πέταλο του Μαλιακού κόλπου από τα Καμένα Βούρλα έως και το Βαθύκοιλο. Αυτή η γεωγραφική έκταση καλύπτει 265.415 στρέμματα περίπου στα οποία υπάρχουν κατά προσέγγιση 4.393.872 ελαιόδεντρα τα οποία ανήκουν σε 16.691 παραγωγούς. Η Ένωση εκτός από τις δύο μεταποιητικές μονάδες (μια στη Στυλίδα και μια στη ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας), πέραν των χώρων των δεξαμενών για τις ελιές, διαθέτει και δεξαμενές ελαιολάδου.






Βιομηχανία

Η πόλη μας δεν έχει να επιδείξει αξιόλογη παράδοση στην βιομηχανική παραγωγή αφού η οικονομία της είναι κυρίως κτηνοτροφική και γεωργική. Παρόλα αυτά, αξίζει να αναφερθεί το βιομηχανικό συγκρότημα "Η Φθιώτις" των Αφων Αγαθοκλή στα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς και το εργοστάσιο της Nexans που λειτουργεί στο δήμο μας από τα τέλη του 20ου αιώνα.

Αφοι Αγαθοκλή

Το 1869, οι αδερφοί Αγαθοκλοί συνέστησαν στην Στυλίδα ομόρρυθμο εμπορική εταιρεία με την επωνυμία " Κ.Π Αγαθοκλής και Σία". Το εργοστάσιο αυτό σημείωσε μεγάλη πρόοδο στις αρχές του αιώνα μας και λειτούργησε μέχρι το 1916. Ήταν το μεγαλύτερο βιομηχανικό ατμοκίνητο εργοστάσιο, όχι μόνο στη Φθιώτιδα, αλλά σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα. Το εργοστάσιο απασχολούσε 100 περίπου εργάτες και εργάτριες, προερχόμενους από την περιοχή της Στυλίδας και της Λαμίας. Έτσι στη Στυλίδα εμφανίζονται οι πρώτοι βιομηχανικοί εργάτες κατά το τελευταίο τέταρτο του περασμένου αιώνα. Διέθετε νηματουργείο, αλευρόμυλους, υδραυλικό πιεστήριο, με το οποίο πιέζονταν και γίνονταν δέματα βαμβάκια και μαλλιά από την περιοχή Στυλίδας και Λαμίας , καθώς επίσης και μανεστροποιείο, σιδηρουργείο, κλιβάνους για την παραγωγή άρτου για το στρατό και για τους κατοίκους της περιοχής. Μεγάλες ποσότητες βιομηχανικών προϊόντων (αλεύρια, ζυμαρικά, νήματα) εξάγονταν στην Τουρκία και σε άλλα κράτη.

Nexans Ελλάς

H Nexans ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε ιδρύθηκε το 1973. Το εργοστάσιο της εταιρείας βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα. Η εταιρεία ξεκίνησε ως "ΜΑΝΟΥΛΙ  ΕΛΛΑΣ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Β.Ε" το 1974. Το 1988 η εταιρεία γίνεται μέλος του διεθνούς ομίλου Alcatel. Στις αρχές του 1990 οι μετοχές της εταιρείας εισάγονται στο χρηματιστήριο αξιών Αθηνών. Η Νexans παράγει καλώδια ενέργειας, χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, υπόγεια, εναέρια και υποβρύχια. Παράγει επίσης καλώδια τηλεπικοινωνιών, χάλκινα και οπτικών ινών. Ακόμη διαθέτει ειδικά καλώδια όπως πυρίμαχα, χαμηλής εκπομπής καπνού και αερίων, σιδηροδρόμων, αεροδρομίων, ναυτικού τύπου κ.α. Μεγάλο τμήμα των καλωδίων που συνδέουν τα ελληνικά νησιά μεταξύ τους και με την χερσαία Ελλάδα είναι επίτευγμα της τεχνογνωσίας Nexans. Η Νexans είναι πρωτοπόρος στην ελληνική αγορά καλωδίων και ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές της Δ.Ε.Η και Ο.Τ.Ε. Η εξαγωγική της δραστηριότητα επεκτείνεται σε όλες τις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες, στη βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ένδειξη της πετυχημένης πορείας της εταιρείας, αποτέλεσε το γεγονός ότι το 2000 οι μετοχές της εισήχθησαν στο χρηματιστήριο του Παρισιού.
ocal.e-history.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)