Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Εισπράκτορας" του ΕΦΚΑ η ΑΑΔΕ



Μόλις το 38% των εισφορών που έπρεπε να εισπράττει καταλήγει στα ταμεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης γεγονός που καθιστά δημοσιονομική βόμβα τον ασφαλιστικό φορέα για τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο μόνος τρόπος για να εξουδετερωθεί η βόμβα αυτή είναι σύμφωνα με τους θεσμούς η ενεργοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ως «εισπράκτορα» του ΕΦΚΑ.

Έτσι, το βάρος της είσπραξης των υπέρογκων εισφορών πέφτει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία βάσει του νέου Μνημονίου έχει καταστεί αρμόδια για τη συλλογή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ΕΦΚΑ. Αυτό το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν θα είναι.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές του μήνα Απριλίου εισπράχθηκαν μόνο 95 εκατ. ευρώ, έναντι βεβαιωμένων εσόδων περίπου 250 εκατ. ευρώ. Τον Μάρτιο εισπράχθηκαν 177 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα 70%), τον Φεβρουάριο 108 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα 43%) και τον Ιανουάριο εισπράχθηκαν 227 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα 90%).




Οι νεότερες εκτιμήσεις του ΕΦΚΑ, πέραν των βεβαιωμένων εσόδων, προβλέπουν την είσπραξη 2,050 δισ. ευρώ όλο το 2017 από τις εισφορές μη μισθωτών ή 170 εκατ. ευρώ ανά μήνα κατά μέσο όρο. Με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, εισπράττονται 151 εκατ. ευρώ ανά μήνα (κατά μέσο όρο, δηλαδή 10% λιγότερα από τον αναθεωρημένο στόχο.

Την τρύπα από τις αποκλίσεις στους αναθεωρημένους στόχους του ΕΦΚΑ από εισφορές του Δημοσίου και των μη μισθωτών, ανέλαβε να κλείσει ο κρατικός προϋπολογισμός αποδίδοντας επιπλέον 151 εκατ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο.

Συγκεκριμένα, αντί να αποδοθούν 4,889 δισ. ευρώ τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017, αποδόθηκαν 5,040 δισ. ευρώ.

Πηγή: CNN Greece

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)