Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Από τη Σκάρφεια Φθιώτιδας ξεκινά η νέα ομάδα ελαιοπαραγωγών

Από τη Σκάρφεια Φθιώτιδας ξεκινά η νέα ομάδα ελαιοπαραγωγών
Στην ευρύτερη περιοχή των Καμένων Βούρλων κυριαρχεί η ελιά. Οι παραγωγοί προσπαθούν να παράξουν ποιοτικό προϊόν, ερχόμενοι αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες και τα αποτελέσματά τους είναι μάλλον πενιχρά. Οι φορείς που μπορούν να τους υποστηρίξουν, δυστυχώς, απουσιάζουν. Προβληματισμένοι από την κατάσταση αυτήν και τη γενικότερη πορεία της αγροτικής μας οικονομίας, κάποιοι παραγωγοί ελιάς της περιοχής αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ανοίξουν τον δρόμο του συνεργατισμού στον τόπο τους. Μιλώντας στην «ΥΧ» η παραγωγός και τυποποιήτρια ελαιολάδου, Σωτηρία Γεωργίου, μας εξήγησε τους λόγους για αυτή την κίνηση: «Aποτελεί μία πρωτοβουλία ελαιοπαραγωγών της Σκάρφειας και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Καμένων Βούρλων.
Σκοπός μας είναι η ενημέρωση των συναδέλφων μας για τις επιμέρους ενέργειες που θα πρέπει να δρομολογηθούν, προκειμένου να συσταθεί η ομάδα ελαιοπαραγωγών και να αναγνωριστεί σε εθνικό επίπεδο. Βασική επιδίωξη της ομάδας θα είναι να συμβάλει με αποτελεσματικό τρόπο στην καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και εμπορίας του προϊόντος. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ποιότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος στην αγορά, εξασφαλίζοντας παράλληλα καλύτερες τιμές για τους ελαιοπαραγωγούς-μέλη.
Εστιάζοντας στις δυνατότητες του συνεργατισμού και στην αναγκαιότητα της δημιουργίας συλλογικών σχημάτων, η κα Γεωργίου δήλωσε: «Η σύσταση και η λειτουργία αναγνωρισμένων οργανώσεων παραγωγών αποτελούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το ισχυρότερο εργαλείο συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών. Με τον τρόπο αυτόν, πετυχαίνουν υψηλότερες τιμές μέσα από την ομαδική διάθεση του προϊόντος, αλλά, ταυτόχρονα, μειώνουν το κόστος παραγωγής με οικονομίες κλίμακας που επιτυγχάνονται από το κόστος των γεωργικών εφοδίων. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι ο παραγωγός να αποτελέσει ισότιμο και ενεργό μέλος ενός εταιρικού σχήματος, μέσα από το οποίο θα λειτουργεί ως εταίρος (συνέταιρος) με μοναδικό σκοπό την επίτευξη οικονομίας κλίμακας σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα με τα νέα φορολογικά μέτρα στον αγροτικό τομέα κρίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας τέτοιων εταιρικών συλλογικών σχημάτων, προκειμένου να μπορεί να επιβιώσει ο ελαιοπαραγωγός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την προσπάθεια την ξεκινούν 25 άτομα, με στόχο στο άμεσο χρονικό διάστημα ο αριθμός των συμμετεχόντων να μεγαλώσει. Για τον λόγο αυτόν, την Τρίτη 30 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση στη Σκάρφεια Φθιώτιδας για ενημέρωση, αλλά και για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει το νέο σχήμα.
Βλέποντας τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και τις επιπτώσεις στα εισοδήματά τους, ελαιοπαραγωγοί από τη Σκάρφεια Φθιώτιδας αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η κίνησή τους για τη δημιουργία ομάδας παραγωγών αποτελεί την άμεση απάντηση για την καλύτερη αξιοποίηση της ελιάς και την παραγωγή προϊόντων ποιότητας. Στόχος, η μεγιστοποίηση της συμμετοχής και άλλων αγροτών από την περιοχή του δήμου των Καμένων Βούρλων στα αγροτικά και παραγωγικά δρώμενα.
Η Φθιώτιδα αποτελεί την κυριότερη περιοχή της χώρας μας στην παραγωγή βρώσιμης ελιάς. Κυριαρχούν οι ποικιλίες Άμφισσας και Καλαμών. Σαράντα επιχειρήσεις ασχολούνται με τη μεταποίηση της βρώσιμης ελιάς και περίπου 60 ελαιοτριβεία με την ελαιοποίησή της. Η παρουσία των συνεταιρισμών στον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων είναι μικρή. Συνεταιρισμοί που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι ο ελαιοκομικός της Στυλίδας, με καλή παρουσία στις αγορές, και η ομάδα παραγωγών στις Λιβανάτες Λοκρίδας. Το θετικό είναι ότι γίνονται κινήσεις για τη δημιουργία και άλλων ομάδων παραγωγών.
 http://www.ypaithros.gr/
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φαράγγι Μέγα Ρέμα Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας:Από τα ομορφότερα και διασκεδαστικότερα φαράγγια... (Υπέροχες φωτογραφίες & video)

Νέα πυρκαγιά έξω από τα Καμένα Βούρλα - Σηκώθηκαν τα PZL (ΦΩΤΟ)