Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εσύ γνωρίζεις το σωστό τρόπο ανακύκλωσης;


Η Ανακύκλωση σήμερα αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το περιβάλλον και το μέλλον μας. Δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά αντίθετα, υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας που συμβάλει έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.
recycle_mlpe-kadoi_agrosimvoulos
Ανακλύκλωση | Αγροσύμβουλος

Παράλληλα, εντοπίζεται η ανάγκη για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας που προάγει την Ανακύκλωση στους πολίτες και όλους τους κοινωνικούς εταίρους αναγνωρίζοντας ότι η Ανακύκλωση πρέπει να μπει στην καθημερινότητά μας και να γίνει Τρόπος Ζωής. Σε κάθε περίπτωση πάντως, Ανακύκλωση με καθαρά τεχνικούς όρους είναι η διαδικασία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η εκ νέου χρήση των υλικών συσκευασίας (γυαλί, χαρτί, πλαστικό αλουμίνιο, λευκοσίδηρο και ξύλο) και η επαναεισαγωγή τους στον κύκλο παραγωγής.

Ποια υλικά μπορώ να ρίχνω στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης;

  • χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από π.χ. ηλεκτρικές συσκευές, χυμούς, γάλα, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, χαρτοσακούλες κ.α.
  • αλουμινένια κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κ.α.
  • γυάλινες συσκευασίες από π.χ. νερό, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, βαζάκια τροφίμων κ.α.
  • πλαστικές συσκευασίες από π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες, φιλμ περιτυλίγματος κ.α.
  • λευκοσιδηρές συσκευασίες από γάλα εβαπορέ, καφέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μπισκότα, κ.λπ.
 Πώς απορρίπτουμε τα υλικά στον μπλε κάδο της Ανακύκλωσης;
  • Οι συσκευασίες πρέπει να είναι εντελώς άδειες από υπολείμματα.
  • Όσες συσκευασίες μπορούμε τις τσακίζουμε ή τις διπλώνουμε.
  • Βγάζουμε τα καπάκια από τα μπουκάλια μας αλλά τα πετάμε και αυτά στην ανακύκλωση.
  • Όταν φτάσουμε στον κάδο αδειάζουμε τη σακούλα με τα υλικά μέσα σε αυτόν. Μπορούμε κατόπιν να πετάξουμε και τη σακούλα μας προς ανακύκλωση.

Ποια υλικά δεν πρέπει να κατευθύνονται στους μπλε κάδους;

Τις βιντεοκασέτες, τα γάντια, το γυαλόχαρτο, τα δερμάτινα αντικείμενα, τα cd και τα dvd, τις λάμπες, τους λαμπτήρες, τα μελάνια και τα τόνερ (τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν αλλά από διαφορετικά σημεία συλλογής), τα δοχεία από λάδια μηχανής, οι μπάλες (ποδοσφαίρου κ.λπ.), οι κούκλες και τα παιδικά παιχνίδια (ακόμα κι αν είναι πλαστικά), τα πάσης φύσεως ξύλινα αντικείμενα, οι οδοντόβουρτσες, τα παπούτσια, τα ρούχα, τα ενδύματα και τα υφάσματα γενικώς, οι πάνες μιας χρήσης, τα σελοτέιπ, τα στρώματα, τα στυλό και οι φωτογραφίες.
Τι απαγορεύεται να πετάμε στους μπλε κάδους | Πηγή εικόνας: Καθημερινή
Τι απαγορεύεται να πετάμε στους μπλε κάδους | Πηγή εικόνας: Καθημερινή
Επίσης, στους κάδους της ανακύκλωσης δεν πρέπει να βρεθούν σε καμία περίπτωση τα εξής υλικά: οι ενέσεις και τα ιατρικά απόβλητα (απαιτείται ιδιαίτερη μεταχείριση), οι μπαταρίες, οι ηλεκτρικές συσκευές κάθε είδους, κλαδιά και κλαδέματα, οικοδομικά υλικά και χώμα, καθώς και φωτοβολίδες – πυροτεχνήματα, που είναι εύφλεκτα και μπορεί να προκαλέσουν εκρήξεις και φωτιά.
Πηγή: Ε.Ε.Α.Α

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)