Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελληνική Κτηνοτροφία: Παρόν και Μέλλον

Η Ελληνική Κτηνοτροφία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης, του πολιτισμού και της συνοχής των κοινωνιών της υπαίθρου. Αποτελεί σημαντικό πυρήνα συνεισφοράς στην Εθνική Οικονομία και αναμφίβολα θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους μηχανισμούς ανάπτυξης και εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.

Αυτάρκεια

Τα ποσοστά αυτάρκειας που έχουμε σήμερα σε κτηνοτροφικά προϊόντα (18% σε βόειο κρέας, 27% σε χοιρινό, 45% σε αγελαδινό γάλα), είναι ενδεικτικά του μεγέθους του προβλήματος και των διορθωτικών ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσουν. Διαθέτουμε ένα δυναμικό εργαλείο που πρέπει να ενισχύσουμε και να χρησιμοποιήσουμε, για την άρση των οικονομικών αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η πατρίδας μας και κατ’ επέκταση ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.

Εμπορικό Ισοζύγιο

Το ισοζύγιο της χώρας μας στον αγροκτηνοτροφικό τομέα, καταδεικνύει τη μεγάλη αλήθεια. Εισαγωγές 6,5 δις ευρώ με εξαγωγές 4,2 δις ευρώ. Δηλαδή 55% ή 2,3 δις ευρώ περισσότερες εισαγωγές βασικών και καθημερινών διατροφικών αγαθών.

Ανθρώπινο Δυναμικό

Θλιβερή η εικόνα και στο ανθρώπινο δυναμικό όπου το 25% έχει ήδη εγκαταλείψει τον κλάδο, ενώ εκτιμάται ότι ανάλογο είναι και το ποσοστό εκείνων που βρίσκονται στα πρόθυρα της εγκατάλειψης.

Που είναι το πρόβλημα

Το βασικό πρόβλημα δεν είναι εξωγενές αλλά εγχώριο, που συνοψίζεται σε 4 πυλώνες.
  • Έλλειψη εθνικής στρατηγικής
  • Ανυπαρξία εθνικής αγροτικής πολιτικής
  • Απουσία ουσιαστικής πολιτικής βούλησης
  • Ανυπαρξία ορθολογικού και ρεαλιστικού σχεδίου ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας.

Μπορεί ο πρωτογενής τομέας να αλλάξει τα σημερινά δεδομένα?

Παρόλη τη σπατάλη αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε προγράμματα που δεν αποδίδουν το παραμικρό και σε μεγαλεπήβολα δήθεν σχέδια που υποτίθεται ότι θα προσελκύσουν επενδύσεις, θα φέρνουν ανάπτυξη στην χώρα, θα μας βγάλουν στο ξέφωτο, θα μειώσουν την ανεργία και θα αναβαθμίσουν το βιοτικό μας επίπεδο, η χώρα εξακολουθεί να βυθίζεται στην ύφεση, ο λαός να φτωχοποιείται και η φυγή των νέων μας σε αναζήτηση ελπίδας στο εξωτερικό ν’ ακμάζει.
Αντί λοιπόν να σπαταλάμε δεκάδες εκατομμυρίων για έργα που σε τελική ανάλυση ούτε ίχνη αποτυπώματος δεν πρόκειται να αφήσουν, ας αναλογιστούμε πόσους νέους κτηνοτρόφους μπορούμε να δημιουργήσουμε με αυτούς τους πόρους.
Ας ξεκλειδώσουμε επιτέλους τη δύναμη του πρωτογενή μας τομέα, για
  1. να γίνουμε περισσότερο αυτάρκεις σε κρέας και γάλα
  2. να μειώσουμε την ανεργία
  3. να διορθώσουμε το εμπορικό μας ισοζύγιο
  4. να στηρίξουμε τα σχεδόν ερημοποιημένα χωριά μας
  5. να δώσουμε νέα πνοή στην ύπαιθρο και διέξοδο σε χιλιάδες ανθρώπους.
Μπορεί γενιές ολόκληρες Ελλήνων να μεγάλωσαν με το “μάθε παιδί μου γράμματα και φύγε από το χωριό για να σωθείς”, αλλά δυστυχώς σήμερα, τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά και τα διπλώματα ξένων γλωσσών κοσμούν τους τοίχους ανέργων επιστημόνων που κατά κύματα μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Η “διαρροή εγκεφάλων” δεν είναι παρά η χειρότερη μορφή φορολογίας που αναγκάζεται να πληρώσει ο λαός μας και προσομοιάζει με ένα μεταμοντέρνο “Παιδομάζωμα”.
Θα ήταν λοιπόν χρήσιμο, αντί να ψάχνουμε για ισοδύναμα και απίθανους τρόπους επιβολής έμμεσων και άμεσων φόρων, να αλλάξουμε στρατηγική και να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής, στην εκπαίδευση των αγροτών, των γεωργών και των κτηνοτρόφων, στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.

Ισχυρή Ελληνική Κτηνοτροφία

Πρέπει να κάνουμε στροφή 180 μοιρών και να εστιάσουμε στην επίλυση των προβλημάτων αντί να παραμένουμε θεατές και επικριτικοί σχολιαστές της σημερινής πραγματικότητας.
Τη γραφειοκρατία μόνο εάν μειώσουμε, το όφελος μας θα είναι σημαντικό. Το κόστος της γραφειοκρατίας έχει εκτιμηθεί περίπου στο 5% του ΑΕΠ. Μια μείωση της γραφειοκρατίας κατά 50% , θα συνεισφέρει άμεσα περίπου 4,5 δις ευρώ στην Εθνική Οικονομία.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πέραν της ουσιαστικής πολιτικής βούλησης για μία εθνική αγροτική πολιτική, απαιτούνται συνέργειες και συλλογική προσπάθεια για να αλλάξει η εικόνα του κλάδου. Δεν έχει νόημα να αξιοποιήσει κάποιος το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, για παράδειγμα, για να φτιάξει κάπου ένα πρόχειρο κατάλυμα και να βάλει 50 πρόβατα. Δεν πρόκειται ποτέ να καταστεί βιώσιμος.
Μια ομάδα όμως, 20 κτηνοτρόφων με 50 πρόβατα ο καθ’ ένας και μέσα σε ένα οργανωμένο Κτηνοτροφικό Πάρκο, δημιουργεί προϋποθέσεις διαφοροποίησης και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Προτεραιότητα εθνικής σημασίας

Η δημιουργία υποδομής και των απαραίτητων διορθωτικών ενεργειών που θα διευκολύνουν την αλλαγή προσανατολισμού στην ελληνική κτηνοτροφία, πρέπει άμεσα να καταστούν προτεραιότητα εθνικής σημασίας.

Στόχοι

  • Αύξηση της αυτάρκειας της χώρας σε στρατηγικής σημασίας ελλειμματικά προϊόντα.
  • Σύνδεση της φυτικής με τη ζωική παραγωγή.
  • Πιστοποίηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
  • Παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας.
  • Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε κάθε εγκατάσταση.

Εργαλεία

  • Η εκπαίδευση των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής.
  • Η εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων έρευνας και καινοτομίας.
  • Η διαρκής συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και επιστημονικούς φορείς.
  • Το σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον.
  • Η απλοποίηση διαδικασιών ένταξης σε προγράμματα ενίσχυσης επενδύσεων
Είναι επομένως στο χέρι μας να γίνουμε μέρος μιας βιώσιμης λύσης, από το να παραμένουμε θιασώτες και μέλη ενός προβλήματος που σε τελική ανάλυση δεν οδηγεί πουθενά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)