Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

“ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ!”


Ο Νομός Φθιώτιδας είναι ένας γόνιμος τόπος που εκτείνεται σε 4468 km2 στο κέντρο της Ελλάδας συνδέοντας τον Βορρά με το Νότο. Η πρώτη πόλη και έδρα της Γενικής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, είναι η Λαμία. Γύρω της αναπτύσσονται 23 Δήμοι και 2 Κοινότητες που συνολικά αριθμούν 175.000 κατοίκους.

Στην εύφορη γη της Φθιώτιδας καλλιεργούνται: σιτάρι, ελιές βαμβάκι, καπνός, κηπευτικά, βιομηχανική ντομάτα και κάποιες δενδρώδεις καλλιέργειες (φυστικιά, αμυγδαλιά, κερασιά, ροδακινιά).

Αναπτυγμένη είναι η κτηνοτροφία. Στις θάλασσές της υπάρχουν μαρίνες, αλιεύματα ενώ κάποια από αυτά παράγονται σε ιχθυοκαλλιέργειες – υδατοκαλλιέργειες. Η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό του δυναμικού της Φθιώτιδας, που παράγει εξαιρετικά προϊόντα. Η βιοτεχνία, η βιομηχανία και ο ορυκτός πλούτος (ΛΑΡΚΟ) δίνουν το στίγμα μιας δυναμικής οικονομίας με οργανωμένη βιομηχανική περιοχή στη Λαμία.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
ΕΛΙΑ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ…Ο πρώτος Νομός στην Ελλάδα στην παραγωγή επιτραπέζιας Ελιάς
Γνωρίστε τα χαρακτηριστικά της κονσερβολιάς Φθιώτιδας
  • Τραγανή σάρκα
  • Μικρή περιεκτικότητα σε λάδι
  • Μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα
  • Μεγάλη σχέση σάρκας προς πυρήνα
  • Εύκολος αποχωρισμός σάρκας – πυρήνα
  • Επιδερμίδα μέτρια έως λεπτή, ελαστική, ανθεκτική κατά την επεξεργασία

Αποτελεί ως γνωστό την πλέον διαδεδομένη καλλιέργεια στο Νομό Φθιώτιδας με περισσότερα από 6.500.000 ελαιόδεντρα και τις νέες φυτεύσεις να συνεχίζονται. Δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις με το παραγόμενο προϊόν:
α. ελαιοτριβεία μεταξύ των οποίων κάποια ασχολούνται παράλληλα με την τυποποίηση και συσκευασία του ελαιολάδου,
β. μεταποιητικές μονάδες επιτραπέζιας ελιάς με την Ε.Ε.Σ. Στυλίδας να έχει ενταχθεί μετά από σχετική έγκριση του Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. στο σύστημα παραγωγής ΠΟΠ (Κονσερβολιά Στυλίδας Π.Ο.Π.)
γ. βιοτεχνικές μονάδες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη τυποποίηση και συσκευασία ελαιολάδου
δ. εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με την επεξεργασία και τυποποίηση της βρώσιμης ελιάς και
ε. μικρές επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με τη συσκευασία ελιάς και ελαιολάδου.
ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ ΣΤΥΛΙΔΑΣ
Η ένδειξη «Κονσερβολιά Στυλίδας» Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) χρησιμοποιείται για τις επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας κονσερβολιά που καλλιεργείται στα διοικητικά όρια των Τοπικών Διαμερισμάτων Γλύφας, Βαθύκοιλου, Πελασγίας, Μύλων, Σπαρτιάς, Αχλαδίου, Ραχών, Παλαιοκερασιάς, Αχινού, Καραβόμυλου, Ανύδρου, Νεράϊδας, Στυλίδας, Αυλακίου, Αγίας Μαρίνας, Λιμογαρδίου και Λογγιτσίου του Νομού Φθιώτιδας.
ΚΟΝΣΕΡΒΟΛΙΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ
Η ένδειξη «Κονσερβολιά Αταλάντης» Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) χρησιμοποιείται για τις επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας κονσερβολιά που καλλιεργείται στα διοικητικά όρια των Δήμων Αταλάντης, Καμμένων Βούρλων, Ελάτειας και των Τοπικών Διαμερισμάτων: Αγίου Κωνσταντίνου, Αρκίτσας, Άγναντης, Εξάρχου, Ζελίου, Καλαποδίου, Κυρτώνη, Κυπαρισσίου, Λάρυμνας, Λιβανατών, Μαλεσίνας, Μαρτίνου, Μεγαπλατάνου, Προσκυνά, Σφάκας και Τραγάνας.
2. ΑΜΠΕΛΙ-ΚΡΑΣΙ
Η καλλιέργεια της αμπέλου ειδικά με ποικιλίες οινοποιίας εμφανίζει αρκετά ικανοποιητική αύξηση από το 2002 και μετά, σε εφαρμογή διατάξεων Κοινοτικών Κανονισμών και Εθνικών Προγραμμάτων που αναπτύχθηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή. Παράλληλα με την αύξηση της έκτασης (περίπου 10-12%) έχουμε σημαντική βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων οίνων, λόγω χρήσης και πλέον ονομαστών και καλλιτέρων ποικιλιών οινοποιίας ελληνικών και ξένων (κυρίως Γαλλικών) και λειτουργίας μέχρι σήμερα δεκαεπτά σύγχρονων οινοποιείων, ενώ αναμένεται και η εγκατάσταση και άλλων.
3. ΡΥΖΙ
Η καλλιέργεια ρυζιού εξακολουθεί να γίνεται κύρια στην περιοχή της Ανθήλης και δευτερευόντως στη Ροδίτσα και τη Μεγάλη Βρύση.
4. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ
Καλλιεργείται στη περιοχή Δομοκού και για την παραλαβή και επεξεργασία του προϊόντος υπάρχουν επιχειρήσεις στη Ξυνιάδα Δομοκού και στο Περιβόλι Ξυνιάδας.
5. ΚΕΛΥΦΩΤΟ ΦΙΣΤΙΚΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Καλλιεργείται κυρίως στην Δυτική Φθιώτιδα, σε περιοχές του Δήμου Μώλου και στη Λοκρίδα. Η ποικιλία που κυριαρχεί είναι το «Κελυφωτό Φιστίκι Φθιώτιδας», έχει χαρακτηρισθεί ως ΠΟΠ από το 1995 ενώ μόλις το 2007 ο ΑΓΡ. ΣΥΝ. ΦΙΣΤΙΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΑΚΡΗΣ εντάχθηκε μετά από αίτησή του στον ΟΠΕΓΕΠ, στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων ΠΟΠ.
Έκτοτε συσκευάζει και εμπορεύεται χονδρικώς περίπου 150 τόνους ξηρού φιστικιού ετησίως (ως ΠΟΠ) σε συσκευασίας των 40 κιλών.
6. ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ
Η βασική ποικιλία που καλλιεργείται είναι HAYWARD ενώ από το 1995 έχει αναγνωριστεί ως ΠΟΠ «ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ». Ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν έχει ενταχθεί κανένας φορέας του προϊόντος (συν/σμος ή φυσικό πρόσωπο) στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης ΠΟΠ και πωλείται εντός και εκτός Νομού λιανικώς ή χονδρικώς.
7. ΚΕΡΑΣΙ
α. Σύνδεσμος Κερασοπαραγωγών Ν. Φθιώτιδας αριθμεί περίπου 64 μέλη που καλλιεργούν 600 στρέμματα κερασιές με τις παρακάτω ποικιλίες στην πλειοψηφία τους αρκετά πρώιμες: α) BIGARREAU BURLAT, β) BIGARREAU STARK HARDY GIANT, γ) BIGARREAU VAN, δ) ΤΡΑΓΑΝΑ ΕΔΕΣΣΗΣ κ.α.. Το παραγόμενο κεράσι του συνδέσμου πιστοποιείται και διατίθεται ως προϊόν ολοκληρωμένης διαχείρισης.
β. Συνεταιρισμός Κερασοπαραγωγών Φραντζή
Οι παραγωγοί τελευταία προσανατολίζονται στην εγκατάσταση υπερπρώιμων ποικιλιών κυρίως και δευτερευόντως αρκετά όψιμων ποικιλιών (ωρίμανση εντός του Ιουνίου).
8. ΠΑΤΑΤΑ
Καλλιεργείται ως ορεινή, αλλά κυρίως σε πεδινές εκτάσεις, διασπαρμένη σε αρκετές περιοχές στο Νομό μας (σε μικροεκτάσεις) και πωλείται από τους παραγωγούς στις λαϊκές αγορές. Ως συγκροτημένη καλλιέργεια η πατάτα υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή του Δ.Δ. Λιβανατών αλλά με σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια. Σήμερα η έκτασή της εκτιμάται στα 600 στρ. περίπου (κυρίως με την ποικιλία SRUNTA), ενώ για βιομηχανική χρήση καλλιεργούνται περίπου 200 στρ.
9. ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ
Συγκροτημένη η καλλιέργεια γίνεται στην περιοχή του Δ.Δ. Λιβανατών με την έκταση να εκτιμάται στα 1100 στρ. περίπου (κύρια ποικιλία Μπαρμπούνι) και 100 στρ. με την ποικιλία Χάνδρες.
10. ΣΙΤΗΡΑ-ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΣ
Η πλέον διαδεδομένη καλλιέργεια στο Νομό Φθιώτιδας. Κυριαρχεί το σκληρό σιτάρι έναντι του κριθαριού και του μαλακού σιταριού, ενώ ο αραβόσιτος παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, όσον αφορά την καλλιεργούμενη έκτασή του, λόγω των τιμών που ειδικά το 2008 ήταν πολύ χαμηλές με αποτέλεσμα να είναι ασύμφορη η καλλιέργειά του. Με τα παραγόμενα προϊόντα λειτουργούν αρκετές επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν άλευρα διαφόρων τύπων.
11. ΦΥΤΩΡΙΑΚΕΣ ΕΠΕΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Η παρουσία φυτωριακών επιχειρήσεων στη Τραγάνα Λοκρίδας αποτελεί παράδοση με ορισμένες από αυτές να εμφανίζουν συνεχή δραστηριότητα αρκετών δεκαετιών.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
1. ΕΚΤΑΤΙΚΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ
Η σημαντικότερη μορφή κτηνοτροφίας στο Νομό Φθιώτιδας, απασχολούνται 4.500 κτηνοτρόφοι και παράγονται εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, όπως κρέας, γάλα, διάφορα τυροκομικά και γαλακτοκομικά είδη. Μεταξύ των παραγομένων προϊόντων υπάρχουν και δύο τα οποία είναι Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), η φέτα και το κατίκι Δομοκού. Μέχρι σήμερα λειτουργούν πολλές επιχειρήσεις γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων Π.Ο.Π. (για την φέτα και το κατίκι) μετά από σχετική αίτησή στους από τον Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π.
2. ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Λειτουργούν τρεις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις για τη παραγωγή αυγών.
3. ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΑ
Υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί που εκτρέφουν χοιρινά για την παραγωγή κρέατος.
4. ΕΚΤΑΤΙΚΗ ΒΟΟΤΡΟΦΙΑ
Ασχολούνται πενήντα συνολικά κτηνοτρόφοι για την παραγωγή αποκλειστικά μοσχαρίσιου κρέατος, εκ των οποίων οι 15 έχουν και κρεοπωλείο.
5. ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
Ο αριθμός των μελισσοκόμων που έχουν καταγραφεί στο μητρώο της Δ.Α.Α. του Νομού Φθιώτιδας ανέρχεται σε 460 και ασχολούνται κυρίως για την παραγωγή μελιού, γύρης, βασιλικού πολτού, πρόπολης κ.α.
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ, ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΣΤΡΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
1. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ
Στο Νομό Φθιώτιδας δραστηριοποιούνται επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σκάφη παράκτιας αλιείας, ενώ τα υπόλοιπα είναι μέσης αλιείας (Γρι-γρι). Στα σκάφη αυτά απασχολούνται επαγγελματικά περίπου 950 άτομα. Τα κύρια προϊόντα αλιείας ανοιχτής θαλάσσης είναι τα εξής:
  • Κέφαλοι
  • Γοφάρια
  • Γλώσσες
  • Λαυράκια
  • Μουρμούρες
  • Μπακαλιάροι
  • Τσιπούρες
  • Μυλοκόπια
  • Φαγκριά
  • Καραβίδες
  • Στρείδια
  • Κυδώνια

  • Στο Ν. Φθιώτιδας η μέση ετήσια αλιευτική παραγωγή για τα ψάρια κυμαίνεται στους 2.500 τόνους ενώ για τα όστρακα στους 700 τόνους περίπου (κυρίως κυδώνια). Ειδικότερα για τα όστρακα (στρείδια, κυδώνια, μύδια) είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί το γεγονός πως ο Μαλιακός κόλπος παρουσιάζει ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης αυτών. Μαζί με τον κόλπο της Καλλονής στη Λέσβο είναι ένας από τους μοναδικούς πανελλαδικά κόλπους στους οποίους παράγονται όστρακα που αναπτύσσονται σε ένα πολύ καλό περιβάλλον και κατά συνέπεια ο καταναλωτής να απολαμβάνει προϊόντα ασφαλή από υγειονομικής άποψης και φυσικά υψηλότατης βιολογικής αξίας.
    2. ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
    Στο Ν. Φθιώτιδας υπάρχουν συνολικά 30 θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες και 8 ιχθυογεννητικοί σταθμοί δυναμικότητας 27.600.000 ιχθυδίων ανά έτος. Είναι από τους πρώτους σε παραγωγή Νομούς σε όλη την Επικράτεια. Τα προϊόντα αυτών, καθώς και οι παραγωγές τους είναι ως κάτωθι:
    Τσιπούρες (4.500 τόνοι)
    Λαυράκια (3.300 τόνοι)
    Φαγκριά (400 τόνοι)
    Μυτάκι (220 τόνοι)
    Λιθρίνια (65 τόνοι)
    Μυλοκόπια (15 τόνοι)
    Συκιός (5 τόνοι)
    3. ΟΣΤΡΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
    Στο Ν. Φθιώτιδας δραστηριοποιούνται 11 μονάδες οστρακοκαλλιέργειας δυναμικότητας 2.400 τόνων, οι οποίες παράγουν κυρίως μύδια σε ποσότητα περίπου 2.000 τόνους ανά έτος.
    4. ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
    Στο Ν. Φθιώτιδας δραστηριοποιείται και μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας εσωτερικών υδάτων, δυναμικότητας 200 τόνων, η οποία παράγει περίπου 45 τόνους ιριδίζουσα πέστρφα και 10 τόνους σολομού.
    Γενικά ο τομέας των υδατοκαλλιεργειών στο Ν. Φθιώτιδας απασχολεί περίπου 300 εργαζομένους σε μόνιμη βάση.
    Στη Φθιώτιδα επίσης λειτουργούν 3 μονάδες μεταποίησης αλιευτικών προϊόντων καθώς και μια μονάδα επεξεργασίας πέστροφας – σολομού (καπνιστήριο). Τα συσκευαστήρια αλιευμάτων αριθμούνται σε οκτώ, ενώ ο Νομός διαθέτει και 3 κέντρα αποστολής οστράκων. Οι εργαζόμενοι στην μεταποίηση – επεξεργασία – συσκευασία αλιευμάτων στο Νομό μας είναι περίπου 60.
    Η ποιότητα των υδάτων στο Β. Ευβοϊκό και στον Μαλιακό Κόλπο, η υψηλή τεχνολογία την οποία εφαρμόζουν οι μονάδες υδατοκαλλιεργειών, η τηρούμενη διαδικασία υγιεινής κατά την εκτροφή αλλά και η μετασυλλεκτική διαχείριση των εκτρεφόμενων ειδών με τα σύγχρονα συσκευαστήρια ψαριών και τα κέντρα αποστολής οστράκων εξασφαλίζουν στον καταναλωτή προϊόντα νόστιμα, υγιεινά και υψηλής βιολογικής αξίας. Η διατροφική τους δε αξία, δεν συγκρίνεται με αυτή του κρέατος. Στα προϊόντα αυτά περιέχονται τα Ω3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι ασκούν ευεργετικό ρόλο στις αρτηρίες της καρδιάς με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ποιότητα αλλά και το προσδόκιμο της ζωής του καταναλωτή. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι η τιμή τους δεν είναι υψηλή καθιστά αναγκαία την παρουσία τους στο εβδομαδιαίο σιτηρέσιο όλων των νοικοκυριών.      
       ΠΗΓΗ  www.proiontastereas.gr
 ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΗΜΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)