Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κωνσταντίνος Φύκας:Ο παραολυμπιονίκης με καταγωγή απο τη Μενδενίτσα

Ο Κωνσταντίνος-Μάριος Φύκας  είναι Έλληνας παραολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης. Έχει κατακτήσει πέντε παραολυμπιακά μετάλλια (2 χρύσα, 3 ασημένια) σε τρεις Παραολυμπιάδες (1996, 2000, 2004), τρία χρυσά και ένα ασημένιο σε παγκόσμια πρωταθλήματα, πέντε χρυσά και ένα χάλκινο σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και έχει καταρρίψει πέντε φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στα 50μ και 100μ ελέυθερο της κατηγορίας S8.

Τα πρώτα βήματα
Συνέντευξη του αθλητή στο ΜΕΝ24

«Γεννήθηκα στις 25 Ιανουαρίου του 1981 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσα, αλλά η καταγωγή του πατέρα μου ήταν από ένα χωριό της Φθιώτιδας, την Μενδενίτσα. Από πολύ μικρή ηλικία οι γονείς μου με ρίξανε στο νερό, επειδή γεννήθηκα με ένα χέρι. Ο παιδίατρός μου τότε, ο κ. Κωνσταντίνου, είχε πει ότι η καλύτερη άσκηση για να μπορέσω να δυναμώσω, ώστε αργότερα να βάλω ένα προσθετικό μέλος, ήταν το κολύμπι.. Έτσι λοιπόν, σε ηλικία 3 ετών με έφερε η μητέρα μου εδώ στο κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης και γράφτηκα στον Μίλωνα. Από την πρώτη επαφή με το νερό είχα αμέσως πλευστικότητα, ο τότε προπονητής μου, Δημήτρης Τεζαλίδης, είχε ξετρελαθεί. 



Μεγάλωνα σιγά σιγά, συνέχιζα, έπαιρνα μέρος σε διασυλλογικούς αγώνες με αρτιμελή άτομα πάντα, είχα κάποιες μικρές διακρίσεις, αλλά σε ηλικία 11 ετών άρχισε να ανοίγει η ψαλίδα, γιατί τα παιδιά είχαμε την πρώτη μας σημαντική σωματική ανάπτυξη. Τότε μάθαμε ότι υπήρχε ένας σύλλογος για άτομα με αναπηρία, τα οποία έπαιρναν μέρος σε αγώνες, ότι γίνονταν παγκόσμια πρωταθλήματα, ότι υπήρχε η λεγόμενη Παραολυμπιάδα. Γράφτηκα λοιπόν στους «Αετούς», αφού με σύστησε ο Γιάννης Αλεξάκης – μετέπειτα προπονητής μου – στον Κυριάκο Γριβέα και άρχισα να μπαίνω στον χώρο των ΑΜΕΑ.

Υ.Γ Ο δρόμος μπροστά απο το παλιό δημοτικό σχολείο φέρει το όνομα του Κωνσταντίνου Φύκα,προς τιμήν του Μενδενιτσιώτη Παραολυμπιονίκη



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)