Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οδηγός «επιβίωσης» για τους δασικούς χάρτες



Λίγα 24ωρα αφότου κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες και παρότι βρίσκεται ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας και συζήτησης, η διαδικασία για εκατομμύρια πολίτες «τρέχει» κανονικά. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται απαραίτητος ένας οδηγός χρήσης για να μη βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων για την περιουσία τους.

Ο Ελεύθερος Τύπος παρουσιάζει τα βασικότερα σημεία που προβλέπει το νομοσχέδιο έχουν ως εξής:

Στο άρθρο 1, του νομοσχεδίου που αφορά στην αναδάσωση και τις δασοκομικές εργασίες, διευκρινίζεται πως για πληρωμή από το δικαιούχο της δαπάνης αναδάσωσης για εκτάσεις έως και 4 στρέμματα δεν υπάρχει υποχρέωση για σύνταξη μελέτης. Επίσης, αν δεν υπάρχει έκταση προς αναδάσωση, τότε η δασική υπηρεσία μπορεί να ζητήσει από τον εκχερσωτή άλλες δασοτεχνικές εργασίες.




Με το άρθρο 2, που αφορά στη γεωργική εκμετάλλευση εκτάσεων δασικού χαρακτήρα – ειδικότερα όσων εκχερσώθηκαν προ του 1975- αποσαφηνίζεται πως:

1) Επιτρέπονται οι μικροεγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την αγροτική καλλιέργεια.

2) Μειώνεται το τίμημα εξαγοράς στο ¼ της αντικειμενικής.

3) Μπορεί να καταβάλλεται σε 100 μηνιαίες δόσεις.

4) Κατώτατη μηνιαία δόση στα 30 ευρώ

Παράλληλα, ένας αγρότης μπορεί να διεκδικήσει την ιδιοκτησία δασικής έκτασης που εκχερσώθηκε πριν από το 1975 και με ένορκη κατάθεση. Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο να έχει δηλωθεί το οικόπεδο στην εφορία, στο Κτηματολόγιο, στον ΟΓΑ ή στον ΕΛΓΑ.

Με το άρθρο 3 χωροθετούνται:

1) Οι υδατοκαλλιέργειες (χερσαίες εγκαταστάσεις) επί εκτάσεων δασικού χαρακτήρα.

2)Τα αστεροσκοπεία στις ίδιες εκτάσεις και δίνονται 3 χρόνια για τη νομιμοποίησή τους.

3)Τα μελίσσια εκτός πάρκων, αλσών και χώρων αναψυχής.

Επιπλέον, αφαιρείται το κατώτατο όριο απόστασης για επεμβάσεις που γίνονται σε εκτάσεις τουριστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (3.000 μέτρα).

Στο άρθρο 4 δίνονται διευκρινίσεις για τη γεωργική εκμετάλλευση δασικών εκτάσεων, οι οποίες εκχερσώθηκαν στο διάστημα μεταξύ 1975-2007.

Ειδικότερα, γίνονται επιτρεπτές όλες οι μικροεγκαταστάσεις που έχουν σκοπό να εξυπηρετούν αγροτική καλλιέργεια. Κρίνεται παράλληλα αναγκαία η οικονομοτεχνική, μόνο στις εκτάσεις που δεν είναι ΟΣΔΕ.

Επίσης:

1. Η αναδάσωση περιλαμβάνεται πια σε συνολικό τίμημα ( δαπάνη αναδάσωσης ως αντάλλαγμα χρήσης), το οποίο είναι μεγαλύτερο από το αντάλλαγμα χρήσης του άρθρου 2.

2. Κατώτατη μηνιαία δόση στα 30 ευρώ.

3. Δυνατότητα μεταγραφής του δικαιώματος χρήσης στο Κτηματολόγιο.

Στο άρθρο 5 το ΥΠΕΝ ξεκαθαρίζει τις αιτήσεις τακτοποίησης γεωργικών εκμεταλλεύσεων και εξαγοράς. Ειδικότερα, με τη την αίτηση εξαγοράς ή επέμβασης, αναστέλλεται η κύρωση του χάρτη στην αιτούμενη έκταση μέχρι την ολική κύρωση του.

Πιο συγκεκριμένα, πλέον θα δίνεται η δυνατότητα αποφάσεων επί αναρτημένου χάρτη για τις ΑΕΠΟ, καθώς και λειτουργίας των Επιτροπών Δασολογίου επί αναρτημένου χάρτη.

Μάλιστα θα γίνεται πρόσληψη δασικών υπαλλήλων από το ΕΚΧΑ, με σκοπό τη λειτουργία της κατάρτισης των δασικών χαρτών. Επιπλέον, για τις περιοχές όπου οι αντιρρήσεις λήγουν σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, η προθεσμία παρατείνεται κατά δύο μήνες.

Με το άρθρο 6 δίνονται διευκρινίσεις για τους δασωμένους αγρούς και τις χαρτολιβαδικές εκτάσεις. Δηλαδή, εντάσσονται στους δασωμένους αγρούς τα κληροτεμάχια αλλά και οι εκτάσεις οι οποίες σήμερα δεν εμφανίζονται με δασική μορφή αλλά είναι ΑΔ, καθώς και οι εκτάσεις που έχουν τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού.

Παράλληλα, οι Επιτροπές Δασολογίου αποκτούν τη δυνατότητα να αποφασίζουν στους αναρτημένους χάρτες ποια είναι δάση ή δασικές εκτάσεις. Ακόμα, πραγματοποιείται και ένταξη των πεδινών χαρτολιβαδικών εκτός δασικής νομοθεσίας.

Αυτό βέβαια ισχύει για τις περιπτώσεις όσων έχουν χαρακτηριστεί ως γενικά χαρτολιβαδικές και εντάσσονται σε αυτή.

Στο άρθρο 7 επιλύεται το θέμα της πληρωμής των δασικών υπαλλήλων κατά τη νυχτερινή φύλαξη . Ουσιαστικά, πρόκειται να καταβάλλονται σε όσους δασικούς υπαλλήλους διανυκτερεύσουν ολόκληρο το ποσό της ημερησίας αποζημίωσης (40 ευρώ). Ωστόσο, διευκρινίζεται πως οι διανυκτερεύσεις ετησίως δεν πρέπει να ξεπερνούν τις σαράντα.

Με το άρθρο 8 τέλος, το ΥΠΕΝ επιλύει τη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο Δημόσιο και το Δήμο Ιωαννίνων, αποδίδοντας στους Ιωαννίτες την κυριότητα της αμφισβητούμενης έκτασης στην περιοχή και την τοπική κοινωνία.

Η Ψήφιση

Εν τω μεταξύ η συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συνεχίζεται , ενώ αναμένεται μέχρι τη Μ.Τρίτη να έχουν κατατεθεί όλες οι τροπολογίες και το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί.

Μέχρι στιγμής, η Νέα Δημοκρατία πρόκειται να προτείνει τροπολογία οποία αφορά στη Θεσσαλία και τους τίτλους ιδιοκτησίας, έτσι ώστε όσοι έχουν τίτλους κυριότητας οι οποίοι με συνεχή διαδοχή φθάνουν προ της 11/9/1915 να μην υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως το νομοσχέδιο δεν καλύπτει την περίπτωση της Πάτμου, η οποία “ παραμένει “ δασική κατά 80% .

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται και το αν θα υπάρξουν εντάσεις συνταγματικότητας για τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν στις οικιστικές πυκνώσεις, καθώς και τη γεωργική εκμετάλλευση εκτάσεων δασικού χαρακτήρα και ιδίως αυτών που εκχερσώθηκαν προ του 1975.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)