Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών


Γ. Πατούλης Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Το πολυνομοσχέδιο μπορεί να επιλύει ορισμένα οργανωτικά και διαχειριστικά ζητήματα αλλά, παρά τα συνεχή αιτήματα μας, δεν επιλύει στρατηγικής σημασίας προβλήματα που ταλαιπωρούν την Αυτοδιοίκηση

Στο Υπουργείο Εσωτερικών κατατέθηκαν από τη Μεγάλη Πέμπτη οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις της ΚΕΔΕ σχετικά με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών.
Στο πολυσέλιδο κείμενο το οποίο κατατέθηκε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών διατυπώνονται μια σειρά από παρατηρήσεις, ενώ υπάρχει ειδική ενότητα στην οποία αναφέρονται σημαντικά θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού και δε συμπεριλαμβάνονται στο Πολυνομοσχέδιο.
Να σημειωθεί ότι οι τελικές προτάσεις που κατατέθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τη Μ. Τρίτη 11 Απριλίου.
Με αφορμή τη κατάθεση των παρατηρήσεων και των προτάσεων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «μπορεί το πολυνομοσχέδιο να επιλύει ορισμένα οργανωτικά και διαχειριστικά ζητήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά, παρά τα συνεχή αιτήματα που έχει καταθέσει η ΚΕΔΕ, δεν επιλύει στρατηγικής σημασίας προβλήματα που ταλαιπωρούν την Αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού, με αφορμή τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, επισημαίνει για άλλη μια φορά την ανάγκη ουσιαστικών και ριζικών μεταρρυθμίσεων στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο σκοπός θα πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών να αντιληφθεί ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος με τους θεσμικούς φορείς με κεντρικό στόχο το καλό του τόπου και των πολιτών».
Μεταξύ άλλων στο υπόμνημα που κατατέθηκε αναφέρεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που αφορούσαν στην «Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ, στην καταστατική θέση των αιρετών, σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των Δήμων, καθώς και σε σημαντικά οικονομικά ζητήματα τα οποία είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία».
Επιπλέον τονίζεται ότι στα 119 άρθρα του Νομοσχεδίου αντιμετωπίζονται οργανωτικά και διαχειριστικά ζητήματα και επιλύονται ορισμένα από τα καθημερινά προβλήματα λειτουργίας των Δήμων που έχουν συσσωρευτεί. Ωστόσο στρατηγικής σημασίας θέματα εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα.  Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν:
  • Η νέα γενιά παρακρατηθέντων
  • Η τήρηση του ν. 3852/2010 («Καλλικράτης») για τους ΚΑΠ
  • Η απόδοση των πόρων του Πράσινου Ταμείου και η συμμετοχή της Τ.Α. στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ
Στο δεύτερο μέρος παραθέτονται διατάξεις που είναι σημαντικές για τη λειτουργία των Δήμων, έχουν ζητηθεί από την ΚΕΔΕ και δεν έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Μεταξύ αυτών είναι η Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α., οι πειθαρχικές κυρώσεις αιρετών σε περίπτωση ποινικής καταδίκης, η άρση καταλογισμών αιρετών για νομιμοποιημένες αποφάσεις δαπανών, η απόσπαση ή μετάταξη εκλεγέντων εκπαιδευτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών, η χορήγηση ειδικής άδειας σε αιρετούς δημοσίους υπαλλήλους για τη συμμετοχή τους σε νομοθετημένες Επιτροπές, η μοριοδότηση της εντοπιότητας στις προσλήψεις προσωπικού για τους ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς Δήμους, η χρηματοδότηση Παιδικών Χαρών και άλλων Δημοτικών Περιβαλλοντικών έργων από το Πράσινο Ταμείο, η κατάργηση προμήθειας από το ΤΠΔ στις επιχορηγήσεις από ΚΑΠ, η άμεση νομοθετική επίλυση του ζητήματος περί παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους, στην κατεύθυνση των σχετικών Αποφάσεων  ΚΕΔΕ, κ.α.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)