Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οψιμότερα κατά δέκα ημέρες τα κεράσια της κοιλάδας του Σπερχειού


Την πρωιμότητα του κερασιού προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πολλοί παραγωγοί της περιοχής του Σπερχειού. Αφήνουν πίσω τις αροτραίες καλλιέργειες και στρέφονται στη δενδροκομία.
Οψιμότερα κατά δέκα ημέρες τα κεράσια της κοιλάδας του Σπερχειού
Η ταυτοποίηση και η πιστοποίηση για το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής αποτελεί ένα αδύναμο σημείο και θα πρέπει να βελτιωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Η κοιλάδα του Σπερχειού αποτελεί την πιο πρώιμη περιοχή κερασιών της χώρας μας. Το μικρό κλίμα αυτού του τόπου βοηθά το φρούτο να αναπτύξει ξεχωριστά γευστικά χαρακτηριστικά. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι στην περιοχή έχουν φυτευτεί πάνω από 2.000 στρέμματα κερασιού και σε λίγες ημέρες θα αρχίσει η συλλογή του.
Ο γεωπόνος Γιάννης Λάγγας περιγράφει στην «ΥΧ» την εικόνα που παρουσιάζει η καλλιέργεια του κερασιού στην περιοχή της Λαμίας: «Λόγω των καιρικών συνθηκών, έχουμε μετατόπιση της συλλογής του κερασιού κατά δέκα ημέρες οψιμότερα. Έτσι, αναμένουμε στις αρχές Μαΐου να πάρουμε την πρώτη παραγωγή. Η καρπόδεση ήταν καλή και, εφόσον βοηθήσουν λίγο και οι καιρικές συνθήκες στο επόμενο διάστημα, θα έχουμε μία πλούσια παραγωγή. Δεν είχαμε προσβολές από ασθένειες και έντομα και η μέχρι τώρα πορεία εξελίσσεται ομαλά. Σημαντικό, βέβαια, ρόλο θα παίξουν και οι βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης του καρπού. Η κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού αποτελεί την πιο πρώιμη περιοχή της χώρας μας, στη συνέχεια μπαίνει σε παραγωγή η Αγιά και ακολουθεί η Σκύδρα. Στον τόπο μας καλλιεργούνται πάνω από 2.000 στρέμματα και πραγματοποιούνται συνεχώς νέες φυτεύσεις.
Διαβάστε ακόμη: Ότι πρέπει να γνωρίζετε για την εγκατάσταση κερασεώνα
Περίπου την ίδια εικόνα μάς δίνει και ο κερασοπαραγωγός Άρης Λίμας από την περιοχή Μοσχοχωρίου-Φραντζί: «Η παραγωγή φέτος θα είναι πιο όψιμη κατά οκτώ με δέκα μέρες σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Μέχρι σήμερα, η καλλιέργεια εξελίσσεται σε ικανοποιητικά επίπεδα και αν δεν υπάρξουν προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες θα έχουμε καλή παραγωγή. Καλλιεργώ περίπου 30 στρέμματα με πρώιμες και όψιμες ποικιλίες, για να επιμηκύνω περισσότερο τον χρόνο συγκομιδής της παραγωγής. Οι περσινές τιμές για τα πολύ πρώιμα κεράσια ξεκίνησαν από τα 6 ευρώ και έφτασαν στο 1,5 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα του καρπού. Η μέση τιμή που εισέπραξα για όλες τις ποσότητες ήταν περίπου 2,40 ευρώ το κιλό».
Κλείνοντας, ο κ. Λίμας εστίασε στην πιστοποίηση του προϊόντος μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση: «Πιστεύω ότι η καλλιέργεια του κερασιού στην περιοχή μας πρέπει να περάσει μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση. Η δυνατότητα της πιστοποίησης των κερασιών μας θα δώσει μια προστιθέμενη αξία στις καλλιέργειές μας, θα αναδείξει το προϊόν, αλλά και την περιοχή μας περισσότερο»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)