Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καταργούνται και οι τελευταίες φοροαπαλλαγές



Καταργούνται και οι τελευταίες φοροαπαλλαγές
Του Σπύρου Δημητρέλη
Το 2017 θα είναι βαρύ για εκατομμύρια φορολογουμένους όχι μόνο λόγω μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν, αλλά και λόγω μέτρων που αναμένεται να ψηφιστούν εντός του έτους, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Στην προσπάθειά του να βρει μέτρα για να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση με τους "θεσμούς", το οικονομικό επιτελείο έχει επιδοθεί στην ανα-ζήτηση νέων φόρων. Και στην αναζήτηση αυτή ξύνει τον πάτο του βαρελιού, αφού και οι περισσότερες φοροαπαλλαγές έχουν ήδη καταργηθεί, ενώ και όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες φορολογούνται αδρά. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην κατάργηση και των τελευταίων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Πιο συγκεκριμένα, για κατάργηση οδεύουν:
έκπτωση φόρου 10% επί των ιατρικών δαπανών. Η έκπτωση δίνεται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος έχει συνολική ιατρική δαπάνη η οποία ξεπερνά το 5% του συνολικού εισοδήματός του.
έκπτωση φόρου 1,5% που γίνεται στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων. Από την κατάργηση της έκπτωσης θα επιβαρυνθούν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι με πολύ χαμηλό εισόδημα, αφού θα αυξηθεί η μηνιαία παρακράτηση του φόρου τους (δεν θα καρπώνονται τη διαγραφή ποσού έως 30 ευρώ κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης). Ακόμη:
-Θα επιβάλλεται φόρος 5% στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών μέσω ιντερνετικής πλατφόρμας (π.χ., AirBNB).
-Θα επανεξεταστούν όλες οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων, με κατάργηση αυτών που θα κριθούν άδικες και αναποτελεσματικές.
-Θα υπάρξει αλλαγή του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης της ναυτιλίας υπό τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)