Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγρότες: Προγράμματα, ενισχύσεις, αποζημιώσεις –Όσα «τρέχουν» αυτές τις ημέρες


Σημαντικά είναι και αυτή την εβδομάδα τα νέα για τους αγρότες την ώρα που οι περισσότεροι από αυτούς ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους για κινητοποιήσεις. Σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για τα βιολογικά ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκονται και διαδικασίες για το αγροτικό πετρέλαιο. Αναλυτικά:
H προκήρυξη για τα βιολογικά – Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις
Όπως σας είχε ενημερώσει η aftodioikisi.gr, δόθηκε το «πράσινο φως» για το μέτρο «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, ενώ οι αιτήσεις για ένταξη θα τρέχουν για περίπου ένα μήνα, από σήμερα 24/1 έως τις 22/2.  Το συνολικό ύψος των πιστώσεων που προκηρύχθηκαν ανέρχεται στα 443 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης (εθνική και κοινοτική συμμετοχή). Με το συγκεκριμένο μέτρο ενισχύονται γεωργοί και κτηνοτρόφοι, είτε για να μετατρέψουν την συμβατική τους εκμετάλλευση σε βιολογική, είτε για να διατηρήσουν την ήδη υφιστάμενη βιολογική τους εκμετάλλευση.
ΤΟ ΦΕΚ με το πρόγραμμα
Εγκρίσεις ενεργητικής προστασίας από τον ΕΛΓΑ
Στις 19-1-2017 το Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α. ενέκρινε την ένταξη στο πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας για τα μέτρα 2 και 3 (προστασία καλλιεργειών από χαλάζι και βροχή) 49 παραγωγών από όλη την χώρα. Η προϋπολογιζόμενη δαπάνη για τις παραπάνω επιχορηγήσεις ανέρχεται στο ποσό των 863.776,80 € και οι εγκριθέντες παραγωγοί έχουν δικαίωμα να υλοποιήσουν τις εγκαταστάσεις μέχρι τις 19-04-2018. Με την Απόφαση 24/28-12-2016 του ΔΣ του ΕΛ.Γ.Α. η υποβολή αιτήσεων ένταξης στο  πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας, μπορεί να γίνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017.
Να σημειωθεί ότι ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες πρόσληψης έκτακτου προσωπικού.
Η επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου
Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα 150 εκατ. ευρώ που αφορούν την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου στους χιλιάδες δικαιούχους. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το αγροτικό.
Προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων
Η Ε.Ε. συγχρηματοδοτεί προγράμματα διαρκείας έως τριών ετών με σκοπό την προώθηση ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στις αγορές της Ε.Ε. και τρίτων χωρών. Οι προτάσεις υποβάλλονται απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση και την έγκρισή τους. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων είναι η 20η Απριλίου 2017. Οι προσκλήσεις για τα Προγράμματα, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες για το καθεστώς προώθησης υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Ε.Ε. http://ec.europa.eu/chafea/agri/2017-calls-simple-multiple-programmes_en.html
Ενισχύσεις και για τα νησιά
Τις φετινές ενισχύσεις για τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους κάνει γνωστές η σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Eφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄ 21/2017) και την οποία παρουσίασε η aftodioikisi.gr. Πρόκειται για ενισχύσεις στα οινάμπελα, τις πατάτες, τα εσπεριδοειδή, τις ελιές, τα φασόλια κ.ά.
Εξωστρέφεια – Δράσεις
-Η 82η Έκθεση Τροφίμων και Αγροτικών Παραδοσιακών Προϊόντων με απευθείας ανάθεση στον τελικό καταναλωτή θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 20-29 Ιανουαρίου 2017. Ανάμεσα στα προϊόντα που προβλήθηκαν στην περσινή έκθεση, δίπλα σε «κλασσικές» αξίες, όπως ελαιόλαδο, πορτοκάλια, μέλι, σταφίδα, παραδοσιακά γλυκά και εδέσματα, τυριά, κρασιά, παρουσιάστηκαν και νέες προτάσεις όπως φρέσκος φυσικός χυμός και μαρμελάδες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι Έλληνες εκθέτες προχώρησαν σε ικανοποιητικό όγκο πωλήσεων των προïόντων τους, ενώ οι εμπορικές επαφές ήρθαν να επισφραγίσουν την επιτυχία της συμμετοχής τους. Οι κύριοι χορηγοί της ελληνικής συμμετοχής ήταν η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι οποίοι ενίσχυσαν την προσέλευση των επισκεπτών του περιπτέρου με γευστικές δοκιμές παραδοσιακών προϊόντων. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε θέσει υπό την αιγίδα του την Ελληνική Συμμετοχή.
-Για 4η συνεχόμενη χρονιά η έκθεση ΕΞΠΟΤΡΟΦ προσκαλεί επαγγελματίες και κοινό να γνωρίσουν τα ποιοτικά προϊόντα της χώρας μας από τις 27 έως τις 30 Ιανουαρίου στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό. Τιμώμενη περιοχή για φέτος η Περιφέρεια Κρήτης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)