Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιστολή Βέττα στον Αποστόλου για τις ελιές Φθιώτιδας – Καλαμών


Apostolou Lamia1
Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου και τους συναρμόδιους, κοινοποίησε σήμερα ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας.
Αναγνωρίζοντας ότι η ελιά είναι από τα βασικότερα αγαθά και μάλιστα εξαγώγιμα του νομού, ο κ. Βέττας ζητεί την επαναφορά της απόφασης του Υπουργείου για την ένταξη των συνωνύμων προϊόντων στον εθνικό κατάλογο της ελιάς καλαμών προκειμένου οι τοπικοί καλλιεργητές να αποκομίσουν το ίδιο όφελος με τους υπόλοιπους καλλιεργητές της χώρας.
Η επιστολή:
Κύριε Υπουργέ,
Τις τελευταίες ημέρες ο αγροτικός κόσμος του Νομού μας δέχθηκε με μεγάλη  χαρά  την απόφαση  του υπουργείου σας,  την   από  16-12-2016   ΦΕΚ, για  την  «αποκατάσταση»   του  προβλήματος των τελευταίων  χρόνων που εντάσσει στον εθνικό κατάλογο της ελιάς  καλαμών  και τα συνώνυμα  στην ονοματολογία των εμπορικών τύπων της συγκεκριμένης ποικιλίας, δίνοντας λύση στη δυσλειτουργία της αγοράς αποκαθιστώντας ταυτόχρονα και μία αλήθεια ότι ανεξάρτητα από το όνομα η ποικιλία στο νομό μας καλλιεργείται εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Η απόφαση σας αυτή έδινε λύση στην εξαγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος των  παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς της χώρας, αλλά και του Νομού Φθιώτιδας που η  συμμετοχή  του αγγίζει το   17%  στην  εγχώρια παραγωγή, εξασφαλίζοντας ένα σοβαρό εισόδημα στους παραγωγούς του νομού, διατηρώντας την ετήσια κατανάλωση στην Ελλάδα στους 5.000 – 8.000 τόνους  και   εκτοξεύοντας   τις   ετήσιες  εξαγωγές μέχρι και τους 55.000 τόνους. Ακόμη δικαιώνει τους καινούργιους καλλιεργητές, οι οποίοι  επένδυσαν στην καλλιέργεια του προϊόντος  και  αναμένεται έκρηξη  παραγωγής  που θα φτάσει  τους  100.000 τόνους .
Προστατεύει τη χώρα από το πρόβλημα που δημιουργείται στις εξαγωγές του προϊόντος (εξάγεται σε περισσότερες από 100 χώρες) και παύει το φαινόμενο  που ζήσαμε τα τελευταία   χρόνια, όταν  από το 2013 χώρες όπως η Ιταλία και αργότερα η Γαλλία,  Σλοβενία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία  και  Κροατία απέσυραν  προϊόντα  σε   συσκευασίες  καταναλωτή από τα ράφια των καταστημάτων.
Έχοντας όλα αυτά υπ’ όψιν και πιστεύοντας ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας περνάει και μέσα από την προστασία, διακίνηση και αξιοποίηση εκείνων των αγροτικών προϊόντων που προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία, μεταξύ των οποίων και η βρώσιμη ελιά, περιμένω την επαναφορά της απόφασης του Υπουργείου σας κάνοντας να φαντάζουν μικρά και ασήμαντα τα όποια ενδεχομένως «τοπικά» μικρά ή μεγάλα συμφέροντα.
Οι καλλιεργητές αλλά και οι επενδυτές στον κλάδο της ελιάς στο Νομό Φθιώτιδας δικαιούνται να αποκομίσουν το ίδιο όφελος αντίστοιχα με τους καλλιεργητές και επενδυτές των υπολοίπων νομών της χώρας.
efthia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)