Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οριστικά στις 23 Γενάρη κλείνει η Ανθήλη


mploko psila
Τι διεκδικούν οι αγρότες στα μπλόκα
Με ευρεία συμμετοχή αγροτών από τα σωματεία που πρωτοστάτησαν και στις περσινές κινητοποιήσεις, οι αγρότες της Φθιώτιδας ξεκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους.
Στην προχθεσινή συγκέντρωση στην Ανθήλη από το Συντονιστικό Μπλόκο, παρευρέθηκαν και μέλη του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου και τον Αγροτικό Σύλλογο Μώλου.
Στη Γενική Συνέλευση αποφασίστηκαν τα εξής:
 1. Να στηθεί από κοινού το μπλόκο στις 23 του Γενάρη στο κόμβο Ανθήλης,
 2. Να βγουν από την αρχή της ερχόμενης βδομάδας, τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, ζεσταίνοντας τις μηχανές, για να κατευθυνθούν εκεί που θα στηθεί το μπλόκο,
 3. Να συντονίσουν τον αγώνα τους με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων,
Επιπλέον συστάθηκε συντονιστική επιτροπή του μπλόκου που αποτελείτε από 2 μέλη από κάθε σύλλογο που βασικά καθήκοντα θα έχει:
Α)  Το συντονισμό του αγώνα, με καθημερινές συσκέψεις,
Β) Την ενιαία εκπροσώπηση των αγροτών και των συλλόγων που συμμετέχουν στο μπλόκο,
Γ) Την καθημερινή ενημέρωση των αγροτών για τις εξελίξεις,
Δ) Την σύγκλιση συνελεύσεων προκειμένου όλοι οι αγρότες από κοινού να λαμβάνουν αποφάσεις για τις κινήσεις του μπλόκου,
Ε) Την επίλυση καθημερινών προβλημάτων κατά την διάρκεια του αγώνα.
Η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου αποφάσισε ότι ο κάθε αγροτικός σύλλογος που συμμετέχει στο μπλόκο έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει τη συνέλευση του μπλόκου. Προς το παρόν συμμετέχουν ο Σύλλογος Ανθήλης – Λαμίας, Μακρακώμης, Στυλίδας-Εχιναίων, Πελασγίας, και η διοικούσα επιτροπή του υπό σύσταση αγροτικού συλλόγου των χωριών της λίμνης Ξυνιάδος Δομοκού.
ΒΑΣΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΠΑΛΗΣ
 1. Για τη φορολογία: Να αρθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.
 2. Για την Ασφάλιση – Σύνταξη: Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση – Πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, με συντάξεις αξιοπρέπειας.
 3. Για το κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες.
 4. Για τις τιμές των προϊόντων: Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν για ν’ αγοράζουν σε «ανοιχτές» τιμές, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ξέρουν πόσο και πότε θα πληρωθούν για το μόχθο τους. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.
 5. Για τις επιδοτήσεις – ενισχύσεις: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2014 – 2020 (περικόπηκαν ήδη κατά 30%, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα φτάσουν στο 60%), σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις – ενισχύσεις από όσους δεν θεωρούνται «ενεργοί αγρότες», με βάση το νόμο για τον διαχωρισμό των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ικανοποιώντας, με ευχαρίστηση, το σχετικό αίτημα των μεγαλοαγροτών στις περσινές κινητοποιήσεις.
 6. Για την κτηνοτροφία: Να παρθούν πίσω οι μεγάλες μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες βοσκήσιμες εκτάσεις. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
 7. Για τα αγροτικά χρέη: Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
 1. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
 2. Ο καθορισμός ακατάσχετου ποσού στην τράπεζα για τους αγρότες στο ύψος των 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς οι αγρότες πληρώνονται μία, το πολύ δύο φορές το χρόνο και όχι κάθε μήνα όπως οι άλλοι εργαζόμενοι κι έχουν ανάγκη το χρηματικό ποσό αυτό για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητά τους.
 3. Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
 4. Να μην ισχύσει η περικοπή της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 60% στους συνταξιούχους αγρότες που συνεχίζουν να καλλιεργούν και να εισπράττουν τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις.
 5. Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
 6. Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά). Καμία επιστροφή αποζημιώσεων ενισχύσεων που δόθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στους αγρότες. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
 7. Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
 8. Να μην μπει πρόσθετο τέλος – «περιβαλλοντικό» – στο νερό άρδευσης και ύδρευσης, ούτε το νέο χαράτσι του ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα, που επιβαρύνουν κι άλλο το κόστος παραγωγής.
 9. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 
Κατά την συζήτηση στην σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στο κοινοτικό κατάστημα Ανθήλης αναδείχθηκαν από του αγρότες, ιδιαίτερα του ελαιοπαραγωγούς της ανατολικής Φθιώτιδας, τα έντονα προβλήματα και τις ζημιές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα του παγετού και του χιονιά  των τελευταίων ημερών.
 Άμεσα πλήγηκε στην περιοχή μας  η παραγωγή των κηπευτικών, ενώ ζημιές, που το πραγματικό μέγεθός τους θα φανεί αργότερα, θα υποστούν  οι δενδρώδεις καλλιέργειες,  όπως τα ελαιόδεντρα και άλλα.
Για τις ζημιές στα δένδρα που δεν καρποφορούν τώρα, τα θερμοκήπια και γενικότερα  στο φυτικό κεφάλαιο – δεν προβλέπονται αποζημιώσεις από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Και παρόλο που πληρώνουμε υψηλά ασφάλιστρα, στελέχη του Οργανισμού προκαλούν και  στην ουσία μας εκβιάζουν, λέγοντας μας  δημόσια ότι αν θέλουμε ν’ αποζημιωθούμε για ζημιές που δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ πρέπει να πληρώσουμε και άλλα ασφάλιστρα, επιδιώκοντας να προωθήσουν και αυτοί την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στην ασφάλιση της παραγωγής και του κεφαλαίου γεωργών και κτηνοτρόφων.
Αλλά και στις περιπτώσεις που προβλέπονται αποζημιώσεις,  αυτές είναι πολύ μικρές, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, δεν αποζημιώνει στο 100% τις καταστροφές.
 Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι με τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που εφαρμόζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση στα πλαίσια των μνημονίων, ο ΕΛΓΑ διαθέτει συγκεκριμένο ποσό που μπορεί να δαπανήσει κάθε χρόνο για αποζημιώσεις, το οποίο είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες κι όταν αυτό εξαντλείται σταματούν και οι όποιες αποζημιώσεις.
Δεν πιστεύουμε πια τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις .Όλες οι κυβερνήσεις υπόσχονται, κατά καιρούς, αποζημιώσεις  και, στο τέλος, είτε δεν μας δίνουν καθόλου, ή μας πετούν μερικά ψίχουλα.
Με τον αγώνα μας διεκδικούμε:
 1. Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις όλων των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ, και για  να προχωρήσει γρήγορα και σωστά αυτή η διαδικασία πρέπει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει επιτέλους το δίκαιο αίτημα  των γεωπόνων – εκτιμητών του ΕΛΓΑ, οι οποίοι αγωνίζονται διεκδικώντας να πληρώνονται τα οδοιπορικά  για τις μετακινήσεις τους προς τις περιοχές όπου καλούνται να κάνουν εκτιμήσεις και που τους έχει κόψει η κυβέρνηση επικαλούμενη προκλητικά το μνημόνιο που συνεννοήθηκε η ίδια μαζί με τους «θεσμούς»  και το αποφάσισε μαζί με 222 βουλευτές.
 2. Ν’ αποζημιωθούν στο 100% όλες οι ζημιές και στη φυτική παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αποζημιώνει στο σύνολό τους όλες τις ζημιές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από όλες τα καιρικές αιτίες και τις νόσους.
 3. Να πάρει, άμεσα μέτρα η κυβέρνηση για να χτυπηθούν αμέσως όλα τα πιθανόν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά από «αετονύχηδες» οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις ελλείψεις, ιδιαίτερα σε κηπευτικά και φρούτα, για ν’ ανεβάσουν  τις τιμές και στα ντόπια και στα εισαγόμενα προϊόντα, κερδοσκοπώντας ασύστολα σε βάρος των καταναλωτών.
Η Συντονιστική επιτροπή του Μπλόκου Ανθήλης καλεί τους πληγέντες παραγωγούς, γεωργούς και κτηνοτρόφους, όλους τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, να συμμετάσχουν μαζικά  στο μπλόκο από στις 23 Γενάρη στο κόμβο Ανθήλης, όπου με τη στήριξη και την συμμαχία των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, θα δώσουμε μια ακόμα σκληρή μάχη ενάντια στις πολιτικές  που μας ξεκληρίζουν, μια μάχη για την επιβίωσή μας.
efthia.gr
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φαράγγι Μέγα Ρέμα Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας:Από τα ομορφότερα και διασκεδαστικότερα φαράγγια... (Υπέροχες φωτογραφίες & video)

Νέα πυρκαγιά έξω από τα Καμένα Βούρλα - Σηκώθηκαν τα PZL (ΦΩΤΟ)